| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
adamson Omega B 2.5TD Kombi Rzeszów/Kosina | 2007-07-27 10:42:56 Witam
Wczoraj przyszedł czas na "remoncik" silnika w mojej Omie. Od pewnego czasu zauważyłem dosyć znaczne ubytki płynu chłodniczego, przyczyny dopatrywałem się w nieszczelności któregoś z przewodów gumowych lub pompy obiegu wtórnego bo wyraźnie się "poci" ale ubytki były zbyt duże a śladów po wyschniętym płynie na wężach nie ma. Wczoraj jak wróciłem z krótkiej trasy zaparkowałem autko przed domem i jak chciałem później wjechać do garażu to moim oczom ukazała się ok. 15cm plama oleju rozmieszanego z płynem. Nie był to czysty olej tylko jakby z wodą rozmieszany. Patrzę pod auto a z boku miski z góry leci stróżka oleju, patrzę pod maskę i - z przodu silnika paskudny ślad wyschniętego płynu i widać jak jeszcze cieknie - dzieje się to tylko jak silnik jest rozgrzany. Zauważyłem też, że od kilkunastu dni Oma zaczęła mieć problemy z odpalaniem na ciepłym a pompa niedawno robiona - uszkodzona uszczelka=równa się spadek ciśnienia sprężania ?. Nie wiem na ile poważne jest uszkodzenie ale pod korkami oleju i w zbiorniczku wyrównawczym nie ma żadnych oznak mieszania oleju z płynem. Silnik ma już przejechane ponad 220tyś więc remont jak najbardziej chyba wskazany.
Wiem, że taki temat już były przerabiany ale potrzebuję możliwie najbardziej aktualnych informacji tzn.; - cena uszczelki (silnik przełożony od BMW 94r) - robocizna - co należy jeszcze sprawdzić jak już głowica będzie na wierzchu ? No i podstawa - dobry mechanik w okolicach Rzeszowa bo nie stać mnie na sprawdzanie umiejętności kilku "specjalistów" ?
Sorki z góry za powtarzanie tematu ale czas nagli i kaskę muszę kompletować - a nie wiem na ile mniej więcej się zadłużyć oprócz tego że na dużo .
Pozdrawiam. |
Raspi Opel Omega Ostrołęka | 2007-07-27 14:44:48 Rozrzad i zawory...jesli pierscienie i tloki beda w porzadku to moze zamkniesz sie w 2000pln, jesli nie to kwota nie zna gornej granicy |
adamson Omega B 2.5TD Kombi Rzeszów/Kosina | 2007-07-27 15:26:04
Zawory to się mogę zgodzić - pewnie szklanki trzeba będzie nowe kupić ale po co mam grzebać w rozrządzie jak tam jest łańcuch - myślę, że rozrządowi nic nie dolega. Jak mam wydać więcej niż 2tyś. to wolę zmienić silnik . |
chemik333 LOB MEMBER saab9-5, F650CS Warszawa | 2007-07-28 21:54:36
Cena uszczelki to od 150 chyba do ok 300 w internecie. W innym watku byl temat poruszany i wyszlo na to ze lepiej nie kupowac najtanszego goetze tylko elringa (chyba ok 250zl) - ceny ze sklepow internetowych. Grubosc jest ponoc tylko jedna wiec na nia nie zwracasz uwagi. Robocizna to zalezy jak sie umowisz i na kogo trafisz. "Specjalisci" sa niestety wszedzie... W Twoich okolicach chyba jeszcze nikt nie robil tego wiec nie wiadomo kogo polecic. W innych postach byly polecane osoby z polski centralnej, ale nie wiem czy w takim stanie mozesz jezdzic na dluzsze eskapady...? A jak sie wyjmie glowice to warto sprawdzic czy nie jest popekana i oddac do spawania. W sumie warto tez przy tym zobaczyc w jakim stanie jest rozrzad - a przynajmniej jak bardzo naciagniete sa napinacze. Koszt czesci rozrzadowych to ok 350zl lancuchy, 80 slizgi i jakies kolejne 400 czy 500 caly uklad napinacza (wraz z kolejnymi dwoma slizgami). Niektorzy wymieniaja same lancuchy, inni wiecej... Te ostatnie ceny sa z ASO, tyle ze tam nie pytaj sie o uszczelke bo cena zwali Cie z nog. Reszta opisana przez Raspiego nie powinna "od tak wyjsc" no chyba ze zobaczysz pekniety tlok - jedyne co to ludzie mowia ze warto sie przypatrzec zaworom. |
adamson Omega B 2.5TD Kombi Rzeszów/Kosina | 2007-07-29 10:21:32 Dzięki wielkie kolego chemik333 za naświetlenie sprawy. Co do grubości uszczelek to troszkę się mylisz bo z tego co czytałem w książce do Omegi to są dwa rodzaje - na dwa lub trzy specjalne otwory tylko nie wiem jaką mam - jak pisałem mam silnik żywcem wyciągnięty z BMW. Chyba dowiem się jak rozkręcę . Nie wiem czy sam się za to nie zabiorę - zagonię do pomocy brata i sąsiada bo jakoś nie mogę zaufać "specjalistom" a nie znam żadnego godnego polecenia w mojej okolicy a tak jak pisałeś dłuższe eskapady autkiem w tym stanie odpadają. Dużo rzeczy już robiłem sam przy Omesi więc z tym sobie też poradzę - chyba - narzędzia pożyczę i zamknę się na tydzień w garażu . Tylko kiepsko się to w czasie ułożyło bo mi się urlop właśnie kończy - chyba powiem szefowi że wpadnę do pracy za tydzień . Jak będę miał wszystko na wierzchu to się przyjrzę rozrządowi i zaworom, głowica raczej nie jest popękana - silnik nie był przegrzany. |
chemik333 LOB MEMBER saab9-5, F650CS Warszawa | 2007-07-29 20:46:49 A no to wlasnie ja slyszalem ze do diesli jest tylko jedna grubosc uszczelek i to nie ma znaczenia czy bmw czy opel bo wszedzie byla ta sama. A jedna z tego wzgledu ze naszych glowic ponoc nie mozna szlifowac za bardzo bo wogole to nie bylo przewidziane przez producenta i tylko dlatego jest jakis jeden standardowy wymiar dotyczacy grubosci. Inaczej jest w benzynach... juz to kiedys gdzies tu na forum czytalem. Glowy za to nie dam, ale juz ktos to kiedys pisal... Pamietam ze jak patrzylem to 3 karby to taka jaka powinna byc czyli gruba O cienkiej - ile ona ma - to nikt nie pisal, ale zakladajac ze jak ktos szlifuje glowice, czyli ja zweza, to musi zalozyc grubsza podkladke... czyli grubsza powinna byc jeszcze grubsza, a takiej jeszcze nigdy nie widzialem |
adamson Omega B 2.5TD Kombi Rzeszów/Kosina | 2007-07-29 22:06:39 OK jutro się za to zabieram i jak rozniosę silnik na strzępy to będę wiedział na 100% jaka to uszczelka. Przy okazji jeszcze zmienię sobie sprzęgło w skrzyni bo swego czasu zmieniałem skrzynię ale dla mechanika odkręcenie kilku śrub od sprzęgła było chyba już szczytem wysiłku i palant zostawił stare sprzęgło. Stare jest jakieś nadwyrężone bo za późno biegi przełącza, trzyma obroty za wysoko - stara skrzynia miała zawieszony elektrozawór i 4 bieg nie wskakiwał więc i sprzęgło musiało po dupie dostać. No i jeszcze muszę zmienić gumową osłonę na wale przy podporze bo pękła. Coś czuję że prędko z kanału nie wyjdę . |
chemik333 LOB MEMBER saab9-5, F650CS Warszawa | 2007-07-30 01:00:22 A sprzeglo masz? Mam prawie nowke (niecale 40tys) na sprzedaz... |
adamson Omega B 2.5TD Kombi Rzeszów/Kosina | 2007-07-30 07:06:26 Sprzęgło mam kupione razem ze skrzynią tylko się tej cholerze nie chciało przełożyć
Rozrządu nie mam nawet zamiaru ruszać bo wiem, że to czarna magia a zwłaszcza w tym silniku . Co do przebiegu i uszczelki to silnik mam od ponad roku i dbam o niego na tyle na ile mogę nie wiem kto i jak katował go wcześniej. Może to zmęczenie materiału - silnik raczej nie był przegrzany przynajmniej ja tego nie zrobiłem. Usterka jest jeszcze na tyle "mała" że płyn nie miesza się z olejem tylko wywala na zewnątrz, silnik się nie przegrzewa i nie jest mułowaty. Za ok pół godziny zabieram się do roboty - jeśli uda mi się rozkminić silnik dziś to będzie dobrze - tylko te "specjalne przyrządy Opel" mogą mnie powstrzymać - trzeba będzie coś wystrugać . Jak mi sie uda opiszę wrażenia
Pozdrawiam. |
Raspi Opel Omega Ostrołęka | 2007-07-30 12:26:24
Oczywiscie pojdzie (nie moge edyt postu swojego,dlaczego?) |
adamson Omega B 2.5TD Kombi Rzeszów/Kosina | 2007-07-30 14:33:01 Nie chę się przedwcześnie cieszyć ale na 99% obejdzie się bez ściągania głowicy - po wypatroszeniu połowy komory silnika i bliższych oględzinach okazało się że wyciek występuje z dolnej części termostatu, ktoś już go wcześniej wymieniał i oring był be + masa silikonu płyn zaciągało na głowicę. Założyłem oryginalny termostat BMW bo miałem + nowy oring i złożyłem wszystko do kupy. Za ok godzinkę wleję płyn, rozgrzeję silnik i jak będę miał szczęście to wycieku nie będzie - oby . Trzymajcie kciuki ![]() |
adamson Omega B 2.5TD Kombi Rzeszów/Kosina | 2007-07-30 18:06:01 Sorki za post pod postem ale muszę
![]()
To nie uszczelka - jednak to była wina cieknącego termostatu. Głowa boli jak pomyślę że mogłem rozkminić silnik nie zwracając uwagi na ten "duperel" . Ale tak to już jest najpierw panika ale najprostsze rozwiązania przychodzą z największym trudem. Na 99,9% mam problem z głowy - pojeździłem troszkę i jak na razie suchutko.
Temat można zamknąć na 99,9% . Dzięki wielkie wszystkim za informacje i dobre chęci.
Pozdrawiam. |