Czyjnik ciśnienia oleju 1,5DOHC

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam
Mam laickie pytanie gdzie sie znajduje czujnik ciśnienia oleju w silniku 1,5DOHC.

pozdrawiam
markus

Witam
Pytam się bo nie wiem czy taki objaw jest normaly a mianowicie przy przekręceniu kluczyka ( nie zapalając auta) nie zawsze mi sie zapala lampka ciśnienia oleju.

pozdrawiam
markus

Witam.
podpinam sie pod pytanie , ale ja mam 1.5 i te same objawy.
Pozdrawiam
Silan

Żeby lampka się ciśnienia się zapaliła i pokazała brak ciśnienia silnik musi być uruchomiony
Podobny problem miałem z kontrolką rezerwy paliwa.
Okazało się że żarówka była już na wykończeniu.
Wyjmij zegary i kuknij żarówki.
Sprawdź też przy okazji ścieżki - u mnie jedna była do poprawki

Ewentualnie sprawdzić można połączenie kabla z czujnikiem, który umieszczony jest w obudowie pompy oleju

Cytat:
2007-08-01 12:39:22, krzychu_ch pisze:
Żeby lampka się ciśnienia się zapaliła i pokazała brak ciśnienia silnik musi być uruchomiony Podobny problem miałem z kontrolką rezerwy paliwa. Okazało się że żarówka była już na wykończeniu. Wyjmij zegary i kuknij żarówki. Sprawdź też przy okazji ścieżki - u mnie jedna była do poprawki Ewentualnie sprawdzić można połączenie kabla z czujnikiem, który umieszczony jest w obudowie pompy oleju

nie no nie zartuj..lampka cisnienia powinna palic sie ZAWSZE po przekreceniu kluczyka..a gasnac natychmiast (o ile wszystko gra) po zapaleniu silnika..jak sie dlugo kreci i nie zapala to juz w czasie rozruchu lampka gasnie

uwagi o oblookaniu zarowki i zegarow sa za to jaknajbardziej sluszne ja musialem wymieniac zaroweczke od tej kontrolki

U mnie te same objawy powodowała luźna kostka na czujniku. Dojście do niego od strony prawego koła (skręcone na maxa w lewo) trochę powyżej krawędzi miski ilejowej. Bez kanału można dosięgnąć. Spróbuj docisnąć, może pomoże.