25-lecie produkcji NIVY w ABTOBA3 i okazaja do zarobku...

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Wyczytalem z tresci posta Borga, ze Abtogaz bedzie obchodzil 25 lat istnienia. I pomyslalem tak: mozna byloby sprobowac cos wyrwac od nich z tej okazji. "Chlopcy-malcziki" z Abtogazu pewnie sa obecnie w dobrych humorach, moga byc elastyczni, mili i hojni ...

Proponowalbym sklejic "kwita" profesjonalnego, taki list kierowany do Zarzadu Abtogazu z kopia do Dzialu Marketingu przedstawiajacy historie LKP (oczywiscie z dobrym retuszem ), liste czlonkow, plany rozwoju Klubu na przyszlosc (musza byc ambitne ...), zalaczyc jakies zdjecia, etc ...
I spokojnie poczekac na odpowiedz z Ich strony. Mysle, ze udaloby sie wyrwac od nich jakies gadzety reklamowe, ale mysle tez, ze z uwagi na geograficzne polozenie Polski, moze zechcieliby cos zasponsorowac => czytaj sfinansowac; moze zlot, moze cos innego ... ?
Prywatnie to bylbym za oponami do mojej Nivy . Zartuje.

Gdyby tak sie stalo, jak opisalem wczesniej LKP, powinien bylby przybrac inna forme prawno-organizacyjna np. na bazie Stowarzyszenia czy tez Fundacji, czyli troszke uciec od wirtualnosci. Lepiej sie wtedy by negocjowalo jako partner biznesowy. Sa to jedynie moje przemyslenia a nie sugestie, ale moze wzbudza Wasze zainteresowanie? Jak jest okazja i szansa, to czemu nie powalczyc?

Pozdrawiam,
Przemek

Cześc Przemek!
Niedawno , możliwe,że w związku z tym Jubileuszem dostaliśmy od Abtowaza list z propozycją współpracy. Był on rozesłany własciwie do wszystkich nieformalnych klubów działających w europie.Nie ma niestety w nim nic co sugerowałoby rozpoczęcie wspólpracy "komercyjnej". Myslę,ze nie ma co tego rozpatrywać w kategoriach "Biznesu"
Już dawno doszliśmy tez do wniosku,ze formalizowanie działalności klubu nie jest dobrym rozwiązaniem, bo może to być początek końca.
No ale wszystko się zmienia i może za parę lat dojdziemy do tego etapu.
Jak narazie wszystko jest świezutkie, ciągle wyskakują jakieś nowe pomysły i myśle, ze to jest zdrowe.
Pozdr
Paweł

Ale, moze daloby sie cos zrobic nieformalizujac klubu. Bezposredni dostep do producenta, bez posrednikow to ciekawa sprawa. Moze by im odpisac na ten list?

Właśnie Paweł, może warto odpisac na ten list o którym Ty mówiłeś ?

Heh ja tak sobie pomyślałem, że może napiszę do nich, czy nie dokonali by wymiany mojego auta na nową 110 - z racji iż moja ładna jest z tego roku kiedy ruszyła produkcja 2106 - może się uda..........

P.S.

Oczywiście żartuję

Oczywiście,że musimy odpisać))
Takich okazji nie możemy przepuszczać(Konrad dał gdzieś oryginał tego listu- ale jest on chyba w jakimś nieciekawym temacie na tematy drażliwe dla klubu- więc poproszę go żeby dał go jeszcze raz i przetłumaczył).
Proszą o przesłanie planu naszego działania na ten rok i "wizji" naszej wspólpracy .
Musimy więc wspólnie zastanowić się jakie macie plany dotyczące : spotkań, zlotów, udziału w imprezach organizowanych przez inne kluby np. offroadowe, rajdowe czy tuningowe.
Myslę,że możemy przyjąć ,że termin zlotu wrześniowego jako wiązący mozna już podać, wyjazd na węgry również.
ALe do tego dochodzi cała mas spotkań regionalnych(Warszawa , Wybrzeże, Sląsk , Kraków). Dlatego prosze Was o przesyłanie ewentualnych terminów takich spotkań lub wykazu imprez , w których zamierzacie się pokazać(tak jak np. bartassti w Rajdzie Brodnicy czy kornat w rajdzie młodych czy AndrjS w offroadzie)Nasz udział w takich imprezach powinien byc dla nich wystarczającym powodem do tego by się trochę"zaangażowac"w sponsorig. Tak mi się przynajmniej wydaje.
A czego, moim zdaniem moglibyśmy od nich ewentualnie rządać???
Myslę,że umożliwienia dostępu do częsci (lub wskazania konkretnej firmy w polsce , która ich zdaniem mogłaby się tego podjąć na korzystnych dla nas warunkach, zapewnienia dostępu do oficjalnych gadżetów ABTOWAZ i być może ...sponsorowania udziału niektórych występów naszych klubowiczów w imprezach rajdowych czy offroadowych(w koncu zwasze można nakleić naklejkę "sponsora")
No to panowie- czekam na propozycje))
Paweł

[ wiadomość edytowana przez: pawel_krakow dnia 2003-06-11 13:02:45 ]

Czesc Pawel, Borgu, Bartos oraz Pozostali uczestnicy dyskusji,

Powiem tak, jak to zawsze czynie, czyli delikatnie skomentuje. Jezeli moge komentowac ...? Napisze w punktach, bo mam wrazenie prywatne, ze jednak sie lepiej czyta takie wypowiedzi internetowe.

1. Bardzo dobrze sie stalo, ze jest slad tej czy innej historycznej korespondencji pomiedzy LKP a Abtwogazem, bo zawsze mozna sie odwolac, co juz zostalo napisane.
2.Wizje Dzialania, Misje Klubu czy tez Strategie Dzialania na 2003 rok czy tez lata 2003-2004, to stworzymy od razu, spokojnie. Dwa piwa, dobry szablon Worda i po strachu ... => musi byc ambitna, ale z opamietaniem ... .
3.Co do terminarzu spotkan/zlotow/imprez na ten rok? Mamy juz historie tego roku (sa przeciez rozne zdjecia), mozna podlaczyc jako podkladke Wasze zdjecia z lat ubieglych czy tez z ostatnich spotkan 2002 roku. Super. Nawet film mozna im przeslac z Sulejowa. Super. Terminarz 2003 roku? Zaraz ustalimy w "przyslowiowe" 48 godzin z oznaczeniem daty i miejsc spotkania ze skanem mapy Polski, na przyklad...
4. Podzial na tour-y: off, sports czy tunning? Tez da sie zrobic w 48.
5. Wrzesniowy termin zlotu ogolnopolskiego => moim zdaniem moze jedynie odstraszyc boys-ow z Abtogaza. To koniec wakacji. Troche za pozno. Jezeli probowac, to jak najwczesniej, najlepiej na poczatku wakacji, nawet jezeli oszukamy, ze spotykamy sie na ogolnopolskim zlocie w czerwcu czy tez w lipcu.
6. Czego zadac? Na razie nic, myslec o potencjalnych oczekiwaniach, ale nie negocjowac niczego na wstepie. Czekac na odpowiedz z Ich strony. Jak sie zainteresuja, wtedy zadac i negocjowac.
7. Dokument kierowany do wladz Abtogaza musi byc naprawde profesjonalny. Z podzialem na czesci w nim, opisami, strona tytulowa, spisem tresci, zalacznikami, folderem zdjec. Jestem pewien, ze jak dostana cos takiego do rak, to pojda na to.
8. Nie wiem, w ktorym miesiacu tego roku Abtogaz obchodzi 25 lat istnienia.

Pozdrawiam,
Przemek

Przemek:
Na wakacje mamy już zaplanowany wyjazd na Węgry 8-9-10 Sierpnia jako oficjalny wyjazd 'Klubowy"
Jesłi chjodzi o wrzesień to nie jest to aż tak zły termin jakby się wydawało . W kazdym razie wiekszość z nas uznała ,ze jest to już okres "po wakacjach", ludziska wracją do szkól, na uczelnie i do domciów gdzie mają łatwiejszy dostęp do netu i do wszelakiej informacji na temat spotkań. Myslę, podobnie jak w zeszłym roku będzie to środek miesiąca kiedy wszyscy już (mniej więcej powracają do normalnego życia po wakacjach. Jedynie miejsce można by znaleźć nowe (choć Sulejów jest niezły).
Jesłi chodzi o resztę - trzeba chyba jednak podawać realne terminy imprez bo nuż ktoś wpadnie jako "niezapowiedziany gość???)))
Z tymi żądaniami to tez myslę podobnie jak Ty - najpierw program nasz i wymiana poglądów a potem zobczymy co maja do zaoferowania i czy warto się angażować
Paweł

[ wiadomość edytowana przez: pawel_krakow dnia 2003-06-11 14:05:18 ]

Nie chcę powtarzać juz powiedzianych teorii nawiązania współpracy, ale raczej wskazać właśnie na dogodny termin kolejnego zlotu we wrześniu. Nie jestem wprawdzie specjalistą do spraw marketingu, ale wiem, że wiele firm (w tym również motoryzacyjne) wiąże swoje plany marketingowe z okresem wrzesień-październik. Jest to podobnie jak w styczniu, teoretycznie okres kiedy ludzie "wypłukani są z kasy po wakacjach (w styczniu po świętach i N.Roku), ale również pełni zapału, nowych planów i postanowień (np. noworocznych) - na tym właśnie można z powodzeniem bazować.
Może zawile, ale zmierzam do tego, że termin również dla Avtowaz'a byłby korzystny i w połączeniu z jakąś kampanią opłacalny "medialnie" - a to dziś wiele...
Pozdrawiam.

Jeśli chodzi o wrześniowy termin, to zeszłoroczny zlot jest najlepszym przykładem że to dobry czas. I ludzie tłumnie zjechali i przedstawiciele fabryki i importera też dotarli.
Miejsce może i można znaleźć inne, ale to pozostawiam kolegom, którzy chcieli zlot bliżej moża... są pewne warunki oczywiście: cena za spanie i papu nie powinna być większa niż w Sulejowie, oraz kawałek placu dla ścigawek nie dalej jak 10km od ośrodka.
Klubu nieformalizować, bo to po pierwsze wydatki, a po wtóre: władze, statusy i inne pierdoły które spowodują że stracimy niepowtażalną atmosferę pospolitego ruszenia w którym jesteśmy najlepsi.
Na list należałoby odpisać, chociażby w celu złożenia gratulacji za 25-lecie i życzeń następnych. Ale nie należy spodziewaćsięza wiele w sprawach sponsoringu. Do sprawy podejść bardzo spokojnie, delikatnie i rozważnie, a może wyrwiemy czapeczki i chorągiewki z logo ABTOWAZ...

uff...

No własnie - albo jakąś flagę))

Sprostowanie. Po pierwsze producent łady nie nazywa się avtogaz, tylko AVTOVAZ. Natomiast gaz (gorkovskij avto zawod) to jest inna marka, znajduje się ona w Niżnym Nowgorodzie (vaz jak wiadomo w Togliatti). Gaz produkuje samochody dostawcze, limuzyny pod nazwą Wołga oraz terenówki i samochody specjalne.
Po drugie jeżeli chcielibyście zarobić na współpracy z avtovazem, to początek tego interesu nie będzie raczej miał nic wspólnego z jakąś okrągłą rocznicą istnienia. Albowiem Wy nie zrozumieliście chyba tego co mówił Boreg. Boregowi chodziło o to, że Niva 2121 jest produkowana już dwadzieścia pięć lat i międzynarodowy zlot Nivek może być okazją do uczczenia okrągłej rocznicy produkcji modelu. Natomiast sama fabryka avtovaz powstała w roku 1970 i rozpoczeła swoją produkcję oczywiście modelem 2101.

Cytat:
2003-06-11 13:38:28, Przemek67 pisze:
7. Dokument kierowany do wladz Abtogaza musi byc naprawde profesjonalny. Z podzialem na czesci w nim, opisami, strona tytulowa, spisem tresci, zalacznikami, folderem zdjec. Jestem pewien, ze jak dostana cos takiego do rak, to pojda na to.
Pozdrawiam,
Przemek

W związku z moim poprzednim postem, to dopowiem tak: jak chcesz pisać profesjonalny dokument do fabryki, gdy już na wstępie mylisz nazwy? I to ma być profesjonalizm? W takim przypadku po prostu koncern nawet nie chciałby czytać tego, widząc, że w liście zawarta jest nazwa innego producenta pochodzenia rosyjskiego (gaz). Pozdrówka

No i w pi....du, tyle pisania, planów a dopiero miły połapał się że piszemy nie na temat.

Dla formalności zacytuję jeszcze to co napisał Boreg w temacie o międzynarodowym zlocie Niv:
Cytat:
A tak na marginesie, Avtovaz obchodzi w tym roku 25 rocznice rozpoczecia produkcji Nivy.

.
Tera chyba już wiecie o co chodzi.

Czy cos z dzisiejszej dyskusji wyniklo? Oczywiscie, ze tak. ...

Spadam na OF & ROLD, pozostawiajac do dalszego wnikliwego rozwiklania, kwestie roznic pomiedzy Abtogazem i Avtovazem oraz zyczac Milemu checi i driva przy sporzadzaniu profesjonalnego prospektu LKP dla uczczenia 25-lecia Abtogaza, ups ... Avtogaza, celem osiagniecia wymiernych korzysci dla pozostalych czlonkow Klubu. Najlepiej to na pozna jesien albo zime tego roku, jak sie wyrobisz, oczywiscie.

Pozdrawiam,
Przemek

Miły ma rację co do nazwy.Na oficjalnej stronie Vaza(Lady) są takie nazwy jak podał,czyli AVTOVAZ.
Jezeli już pisać po rosyjsku to będzie wygladać to tak: ABTOBA3.
Pzdr Grzesiek

Kit z tym, czy Avtobaz czy Avtogaz obchodzi rocznicę...
Dlaczego nie napisać do Avtovaza bez okazji- po prostu???

Wydaje mi się, że warto spróbować. Nie mamy nic do stracenia.

Miły - Przemek się przejęzyczył,a to nie ma znaczenia bo w gruncie rzeczy nie o nazwę tu chodzi.))