Jak dbacie o swoje "porsche"

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Jak w temacie mała ankieta co do oleju przewodów świec itp.

Mianowicie: Co ile km wymieniacie świece, olej przewody, kopułkę palec itp.

I na jakich olejach jeździcie??

Zacznę ja:

Świece przewody kopułka palec co 10 tys ( ostatnio zaniedbałem i 30 strzeliło )

Olej co 10 Mobil One full sytetic 5W50 co 10 tys

Świece co 20 tys NGK, olej orginał opla 10W40 co 10 ys zmieniony na pół syntetyk ze względów kasowych, przewody co 20 tys Bosch albo NGK kopólke dopiero teraz wymieniłem razem z palcem.

swiece + przewody co 20 tysi

olej pol syntetyk co 10 tysi (wlasnie zbieram sie do wymiany)

hmm palec i kopolke wymienialem 10 tysi temu wiec zoabzce jak bedzie wygladac za kolejne 10 i wtedy podejme decyzje

glupia ta ankieta ale nudzi mi sie w pracy to napisze

-mobil1 5w50 co 10tysi
-swiece ngk co..jak jest potrzeba (na gazie to czuc natychmiast) co okolo 20tysi
-kable nie wiem co ile..jak trzeba to wymieniam..nigdy na zapas
-palec, kopulka..po cholere to wymieniac jak dziala? jak sie spsuje to sie wymienia i juz..statystyk nie prowadze
-filtr gazu co 15-20tysi
-olej w skrzyni - nigdy
-filtr paliwa co jakies 100tysi

i tak mozna dlugo..rownie dobrze moglbym napisac ze koncowki drazkow wymieniam co 20tysi czyli raz do roku..no tak jakos wychodzi ze srednio po roku pojawiaja sie luzy ze dwa razy juz wymienialem sworzen wahacza..amorki to okolo 90tys km..sprezyny - jak pekna itp itd..super ankieta

Cytat:
glupia ta ankieta ale nudzi mi sie w pracy to napisze

A myślisz że dlaczego ona powstała

olej elf full synthese co 15 kkm
świece co 30 kkm
kable nie pamiętam, ale zmieniałem rok temu
kopułka, palec od kupienia nie ruszałem

Także nudzi mi się niemiłosiernie dziś w pracy więc i swoje pięć groszy dorzucę. Otóż: olej Lotos semisyntetic 10W 40 + świece (niedawno założyłam BERU Ultra -X UX79 -czteroelektrodowe) + filtry (oleju, powietrza, paliwa) - te części wymieniam 2 razy do roku, na wiosnę i na zimę.
Kopułka padła mi w zeszłym roku dwa razy. Kable WN wymieniam jeśli jest taka potrzeba.

espero mam od niedawna ale wymieniłem na początku:

*kopułka i palec BERU następne jak będzie potrzeba

*przewody WN PACKARD następne pewnie za dwa trzy lata

*olej zalałem texaco ale nie jestem zadowolony(wy6mysł mechanika bo robiłem cały przegląd to zalał) więc wymienię albo na CASTROL MAGNATEC 10W40 jak w poprzednich albo na ulubiony QUAKER STATE który znów wprowadzili wymieniam co rok

*świece DENSO następne max za 2 lata (gas)

oczywiście z olejem zawsze filtry

pozdrówka

- mobil 1 5w50 regularnie co roku w czerwcu (to wychodzi mniej więcej co 15tys.) zawsze razem z filtrem powietrza
- świece? ...tylko jak jest potrzeba (na gazie to czuć natychmiast, czyli wtedy gdy instalka pracuje nie tak jak trzeba... bez potrzeby nie wymieniam...)
- kable? nie wiem co ile... jak trzeba to wymieniam... nigdy na zapas...
- palec, kopułka...? po cholere to wymieniać jak dziala? jak się spsuje to wymieniam i już... statystyk nie prowadze
- filtr gazu? nie wymieniałem przez 4 lata już... po co skoro instalka idealnie mi pracuje i nigdy z nią nie miałem żadnych problemów? tankuję tylko shell, bp, statoil... pali mi gazu po mieście 9L na 100km
- olej w skrzyni? pierwszy raz wymieniłem przy przebiegu 250tys... jak Pan Sławek wymieniał to powiedział że skrzynia jest w tak idealnym stanie że to była pierwsza i ostatnia wymiana w moim samochodzie... prędzej podłogą wypadnę od rdzy niż trzeba będzie drugi raz olej wymieniać w mojej skrzyni...
-filtr paliwa? przez ostatnie 6 lat wymieniłem tylko raz... mało jeżdżę na benzynie bo mam instalkę, to po co wymieniać co 2 lata jak to przewidział producent?

...a przypomnę że moje espero ma już 303 tys.km. i jeździ jak ta lala... tylko wszędzie brązowe już