MotoNews.pl
2 Jaki olej silnikowy??? (191254/45) - PT

Jaki olej silnikowy???

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Jak wyżej. Jeżeli jest gdzieś opisane moje pytanie to proszę o link. Jakim olejem zalać silnik essiego? Obecnie jeżdżę na Mobil 1 pół syntetyk 10W40. Czy olej LOTOS o tych samych parametrach też będzie dobry? Może polecacie jeszcze inny olej.
Mój essi ma silnik 1.6 16v i ma przejechane 150tyś. km

Cytat:
2007-07-27 23:22:20, belfer23 pisze:
Jak wyżej. Jeżeli jest gdzieś opisane moje pytanie to proszę o link. Jakim olejem zalać silnik essiego? Obecnie jeżdżę na Mobil 1 pół syntetyk 10W40. Czy olej LOTOS o tych samych parametrach też będzie dobry? Może polecacie jeszcze inny olej. Mój essi ma silnik 1.6 16v i ma przejechane 150tyś. km

a może kolega by wykorzystał wyszukiwarkę na stronie i wpisał hasło "olej" , "lotos"

wiele wyjaśni

ale lotosem go ,oj,oj,jak chcesz ja swojemu leje shella do silnika i do baku

ja leję shell 15W40 mineralny
(1993 r. poj. 1,3 ccm)

Lotos Mobil1 w półsyntetyku jest OK jeszcze przy tym przebiegu, ale nastawiaj się powoli na minerał

lotos - nigdy. mobil, ford...

Hej,
Od początku zakupu essiego (2001 rok zakup, produkcja 97 rok) jeżdżę na Mobilu. Obecnie trochę gestszy 5 W50. Na allegro można kupic całkiem tanio i "świeży"..... I jest spokój.

pozdrawiam
Tomek

Hm ja na poczatku mjalem mobil syntetyk a teraz przeszedlem na ten fordowski pol syntetyk to jest chyba 10W40, musze powiedziec ze mniej oleju mi bierze przy tej konfiguracji. ten fordowski wydaje mi sie naprawde dosc dobry.

Leję Statoil mineralny i jak na razie pomiędzy wymianami nie dolewam ani kropli. Autko mam dość leciwe, więc się nie wczuwam. Olej z beczki po 7zł/litr + filterki i cała operacja kosztuje 80zł. Bez problemu, userom z Wawy polecam punkt Statoil w Zielonce przy ul. Mareckiej.

A ile ci bierze od wymiany do wymiany? 1,6 16V ma popychacze hydrauliczne chyba?? Ja nie wiedząc co było wcześniej zalane (115k km) zalałem Fordowski i mam spokój - jak na razie 4k km zrobione i nic nie ubyło. Poza tym przy rozruchu nie dzwonią mi zawory jak wcześniej. Ford to chyba najlepsze wg mnie rozwiązanie jeśli nie bierze oleju.