Automatycznie zamykane szyby?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czesc
Od razu przejde do tematu. Widzialem jak koles w Nexii mial otwrte szyby i zamknal samochod, wtedy szyby wszystkie automatycznie sie zamknely, czy mozna cos takiego zrobic w Esperku?

Gdzieś kiedyś na allegoro widziałem taki bayer.

Cytat:
2003-06-24 15:13:28, RICO__ pisze:
Czesc
Od razu przejde do tematu. Widzialem jak koles w Nexii mial otwrte szyby i zamknal samochod, wtedy szyby wszystkie automatycznie sie zamknely, czy mozna cos takiego zrobic w Esperku?

Niektóre autoalarmy mają taką funkcję.

Dokupujesz moduł domykania szyb. koszt około 200 zł.

200zl to z montazem chyba...
Ja mam cos takiego, poniewaz nie bylo akurat modulu domykania 4 szyb wzialem 2 moduly domykania 2 szyb.
Najlatwiej podpina sie to pod przewody, ktore wychodza od panelu sterowania w drzwiach kierowcy, bo sa wszystkie w jednym miejscu. Do sterowania nie musi byc nawet zalozony alarm bo pobiera sie impuls od centralnego zamka.

Sam kombinuję coś podobnego

znalazłem za 75 zeta na Allegro.pl moduł do sterowania, jeszcze koło swojej firmy mam warsztat zajmujący się montażem alarmów itd., zapytam ile chcą a jak mi się cena nie spodoba to sam wezmę się za boczki

Dajcie znac, koniecznie dopilnujcie zeby ten temat zakonczyl sie powodzeniem. Jak tylko bedziecie miec jakies newsy to piszcie - bardzo prosze. Aha a czy duzo roboty jest z takim bajerkiem?

Jest niewygodnie jak to zawsze przy grzebaniu pod kolumna kierownicy. Potrzebny mierniczek uniwersalny, lutownica, tasma izolacyjna, standardowo.

Na bank jest na Wolumenie w Warszawie. Na 2 i na 4 szyby. Mialem to juz kupic ale na 4 szyby kosztowal cos kolo 80 - 100 i sobie darowalem...

pzdr

W sumie no to kase bym na to skrecil, ale co mi po tym jak nie mieszkam w warszawie, a po drugie: watpie abym byl w stanie to zamontowac. To by musialo miec instrukcje jak dla dzieci np: czesc a zlutuj z czescia b i przykrec do miejsca c. Moja wiedza techniczna jest znikoma, aczkolwiek szybko sie ucze ( szkoda ze na bledach )

hehe mam cos takiego zalozone od nowosci jedyny minus a moze nawet plus tego rozwiazania to taki ze nie trzeba miec wlaczonej stacyjki zeby szyby chodzily. Bardzo wygodna rzecz.

Cytat:
nie trzeba miec wlaczonej stacyjki zeby szyby chodzily

Hmmm? Jakto? Przy wylaczonej stacyjce powinny sie tylko domknac przy zamknieciu zamka drzwi / wlaczeniu alarmu.

No właśnie. Wyłączenie stacyjki unieruchamia szyby toteż niemożliwe byłoby w prostych układach ich domknięcie - dlatego jest zrobione jakieś obejście.

PS. A mnie najbardziej wnerwia, że po wyjęciu kluczyka nie mogę zasunąć żadnych szyb - w nowszych autach jest tak, że szyby chodzą do momentu otwarcia drzwi kierowcy.

a ja cos takiego moge kupic za 45 zł...
sam modul
w firmie gdzie zkaldalem szyberdach powiedzieli zwe zaloza bez problemu !!i za pewne zglsdoze sie do nich z tym bajerem
no i na montaz glosnikow tez

A gdzie mozesz kupic za 45zl i ile by to wyszlo razem z montarzem, bo taki bajerek to fajna rzecz

moj znajomy (dosc daleki) sprzedaje takie cacka na gieldach samochodowych, tylko to jest bez okablowania sam moddul.. czyli wszyskot pozostale trzeba sobie zalatwic, a montaz nie wiem ile bo powiedzieli ze msuza najpeirw zobaczyc

zeby to wszystko chodzilo jak nalezy trzeba podac najpierw stale zasilanie na szyby, te wszytkie sprzedawane u nas moduly nie maja opcji stalego zasilania na szyby, trzeba to zrobic wczesniej zanim sie zamontuje ten sterownik

Mam takie cuś u siebie w espero i jest to jedynie alarm ktory ma taka funkcje.Po nacisnieciu guzika na pilocie centralka zamyka drzwi i jednoczesnie domyka szybki.Jest wazne by w tym przypadku szybki dzialaly bez zarzutu tzn nie moga sie zacinac gdyz alarm domyka szyby az poczuje opor.Przykro by bylo gdyby szyba zatrzymala sie w polowie i alarm "pomyslal" sobie ze juz zamknalem.Wiec jest to rzezcz szalenie istotna.Koszt takiego urzadzenia to ok 70pln na 2 szybki na 4 mamy podwojna stawke.Pozdrawiam