MotoNews.pl
11 Działanie sondy lambda? (191599/45) - PT

Działanie sondy lambda?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam!!!Mam pytanko odnosnie sondy lambda.Czy silnik pracuje tak samo z podłączona sondą i czy jak sie ją odłączy to jest jakaś roznica.Pytam dlatego bo nie wiem jak sprawdzic sonde lambda bez jechanaia do mechanika.Proszę o pomoc!!!

spalanie wzrosnie na pewno

u mnie jak nie dzialala sonda lambda to lecialo pelno takiej "wody" z tlumika :] no i pluł czarną sadzą. Jak wymienilem sonde to jak reka odjąl

chodzilo mi o to czy ma to cos wspolnego z obrotami?czy bez sondy sa takie same i czy z podlaczona sa takie same na biegu jalowym...!!!ale dzieki za odpisy....

sonda jest potrzebna do ustalenia mieszanki więc pewnie ma wpływ na obroty, ale jaki to niewiem

Poszukaj na forum - jest dokladnie opisane. Wystarczy miernik (najlepiej nie elekteroniczny a wskazówką) i wpinasz się w przewody przy kostce.

aha...bo kurcze wymienilem sonde bo mi gazownik zlecil ze sonda jest walnieta i dlatego tyle palil gazu 12l ,ale wymienil sonde teraz jezdze na benie bo reduktor ma wymieniana membrane,ale nie wiem kto mi teraz go popdlaczy zeby bylo ok bo wiecie z gazem nie ma zartow...pozdro

Jest zasadnicza roznica w pracy silnika. Po pierwsze pracuje rowno (no chyba ze co innego mu wadzi), a bez sondy obroty raczej beda skakac. Po drugie, jak juz wspomnial kolega, spalanie bedzie wyzsze jesli jej brak. Ja mialem jeszcze usmolony tlumik :o)

Pozdrawiam