| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Tomasz-Lantra-J2-99 HF MEMBER Hyundai Lantra J2 se ... Kutno | 2007-07-30 22:41:11 Witam wszystkich miłośników aut marki Hyundai!
Potrzebuję Waszej pomocy. Od jakiegoś czasu mam problem z wolnymi obrotami w Lantrze z silnikiem 1,5 12V rocznik 99. Auto ma zwykłą mieszalnikową instalację LPG, do tej pory, ponad rok, jeździło bez zarzutu. Teraz na wolnych obrotach obrotomierz zamiast około 800 obr/min wskazuje 1200, 1500 i czasem nawet 2000 obr/min. Po lekkim przegazowaniu obroty czasem nieco spadają ale i tak są za wysokie. Dzieje się tak zarówno na zasilaniu gazem jak i benzyną. Co może być przyczyną? Czy ktoś z Was miał podobny przypadek? Czy może to być wina zabrudzonej przepustnicy? Czekam na Wasze sugestie! Pozdrawiam, Tomek |
accent1 HF MEMBER Hyundai accent Legnica, Lubin | 2007-07-31 08:14:25 Zabrudzona przepustnica to raczej powoduje falowanie obrotów.
Jeżeli problem wystepuje i na gazie i na benzynie to krokowy bym podejrzewał. Ale to już zależy jaką masz instalacje. Sugeruję przyczyścić przepustnicę i przeczyścić krokowego. Co do problemu moze nawet byc spowodowany przez komputer. Sprawdz także czy przepustnica nie jest lekko otwarta bo lekkie otwarcie to wiecej powietrza i wieksze obroty. Sprawdz także napięcie linki od gazu. Aha jak obroty są na poziomie 1200-1500 to w zasadzie nie ma się czym przejmować. Zawsze to lepiej niż gdyby falowały czy były na poziomie 500. |
Tomasz-Lantra-J2-99 HF MEMBER Hyundai Lantra J2 se ... Kutno | 2007-07-31 15:29:45 Dzięki za podpowiedzi Accent 1!
Trochę mnie tylko zmartwiłeś tym komputerem... Ale miejmy nadzieję, że przeczyszczenie wspomnianych elementów pomoże. Zabiorę się za to w czwartek lub w piątek - oczywiście podzielę się wrażeniami. Aha, jeszcze jedno. Gdzieś czytałem, że tego typu problem może wynikać również z zabrudzonych bądź zużytych świec zapłonowych. Wymieniałem je przy poprzedniej wymianie oleju, jeżdżą więc jakieś 15000km. W poprzednim Hyundaiu - Poniaczku zawsze wymieniałem świece co 10000km i nigdy nie było z nim problemów. Też miał LPG tylko że był gaźnikowcem. Więc jak z tymi świecami? Może wymienić albo chociaż sprawdzić ich wygląd (świece to Bosch Itrium ale z nominalną przerwą bodajże 0,8mm a nie z większą do gazu 1,1mm). Pozdrawiam! |
Tomasz-Lantra-J2-99 HF MEMBER Hyundai Lantra J2 se ... Kutno | 2007-08-06 23:41:23 Witam ponownie!
Sprawa z moją Lantrą i jej za wysokimi obrotami przedstawia się teraz tak: - przeczyściłem silniczek krokowy, przepustnicę, świece - było trochę osadu ale naprawdę znikoma ilość, przepustnica ładnie się domyka. - dokładnie uszczelniłem kanał dolotowy powietrza, zwłaszcza przy tej tulei od LPG. - sprawdziłem linkę gazu i pedał gazu - brak oporu czy zacięć. - silniczek krokowy pracuje przez chwilę po włączeniu zapłonu - czyli chyba OK. Nie sprawdziłem jeszcze tego czujnika temperatury w kolektorze dolotowym, o którym wspominał grzesik1 (gdzie ten czujnik?). Może uda mi się sprawdzić go jutro... Macie jeszcze jakieś pomysły? I jeszcze jedno pytanie, czy tego typu awarie mogą ujawniać się w pamięci komputera? Tzn. gdybym pojechał do "fachowca", podłączył wtyczkę i zapłacił 7 dyszek to coś się tam wyjaśnić może? Pozdrowionka |
accent1 HF MEMBER Hyundai accent Legnica, Lubin | 2007-08-07 16:38:44 Spec za 70 zł zrobi ci diagnoze i wyjdzie ze obroty falują co już wiesz.
Jeżeli nie pomogło sugeruję sprawdzić krokowy tak - weź wyciągnij wtyczke od niego(zeby byl zamarty w jakiejś pozycji) odpal autko i jak będzie tak samo jak po podłączeniu masz pewne podstawy do dalszych badań krokowego. Aha mozesz przeczyścić też silniczek krokowy polecam szmatke i benzynke
|