Rozrzad czy wymieniac caly ??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam
mam sprowadzony samochodzik ktory mial wymieniony rozrzad
kompletny przy 70 tys
po tym czasie przejechal 17 tys km i rok czasu stal nie uzywany
sprzedajacy polecil mi wymiane samego paska... Lecz w warsztacie powiedzieli ze powinienem wymienic calosc wszystkie rolki itp za 700 zł
co mam zrobic ?? nie wystarczy dac samego paska nowego??

Cytat:
2007-08-07 08:18:36, Bartas25 pisze:
witam mam sprowadzony samochodzik ktory mial wymieniony rozrzad kompletny przy 70 tys po tym czasie przejechal 17 tys km i rok czasu stal nie uzywany sprzedajacy polecil mi wymiane samego paska... Lecz w warsztacie powiedzieli ze powinienem wymienic calosc wszystkie rolki itp za 700 zł co mam zrobic ?? nie wystarczy dac samego paska nowego??

Powinno się wymieniać całość. Stare rolki lubią się zacierać i zrywają pasek, i po robocie
A jaki masz silnik?

Jak wymieniac rozrzad to caly...

tylko te 700zł to trochę przegiącie.Komplet rozrządu oryginalnego to koszt góra 300zł i do tego robocizna maks 200-250zł

Jakos nie wierze jak ktoś mówi mi że rozrząd miał świeżo wymieniony. U siebie (zetec) wymieniłem miesiąc po zakupie auta - części od Slawasa1. Jak pojechałem do mechanika to powiedział mi że Dayco nie jest wcale takie złe - ja się tam nie znam. Ale po opiniach forumowiczów u Slawasa1 nie da się kupić nic badziewnego
Zapytaj się swojego mechanika ile by kosztowała robocizna bo może zaoszczędzisz kupując części samemu.
Ja wymienił bym cały - wszystko zależy jaki masz silnik i ile cię skasują. Przy mnie jak robiłem rozrząd do mechanika przyciągneli astre diesla - przyjechała do Polski i handlarz sobie przygazował pod domem - no i mu się rozsypała rolka - nie wiem jak się skończyło, ale nie był skory do płacenia za nowy rozrząd. Tak dla przestrogi piszę, żeby nie wierzyć wszystkiemu co mówią handlarze - dopóki nie rozbierzesz nie bedziesz wiedzial.

jak wymieniać to całość
ja jak ostanio wymieniałem to za całość, części + robocinza, dałem jakieś 400 zł bodajże

silnik 1,6 benzyna
zastanawiam sie bo pasek juz po bokach od spodu sie "połamał"
a byl wymieniany 20 tys km temu jakies 2 lata tylko martwi mnie to ze samochod stal tyle czasu... a sprzedawcą jest ktos z rodziny kto sprowadza samochody i powiedzial zebym nie świrowal i bylo by dobrze gdybym pasek sobie tak do konca roku wymienil...

cena spora ta jaką Ci powiedzieli

rozrządu oryginał kosztuje 270zł /kpl/
robota w dobrym warsztacie około 150zł

więc grubo poniżej 500zł powinieneś to załatwić