Czy można mieszać ze sobą różne płyny chlodnicze ?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
mam taki problem...

kilka dni temu zdemontowałem zbiorniczek wyrównawczy żeby go umyć ( bo miałem olej) , potem zamontowałem go spowrotem i zalalem nowym płynem. Wcześniej miałem jakiś zielony a dolalem rózowego z Tesco. Czy coś się może teraz stać ?

wieszkosc plynow chlodniczych jest teraz mieszalnych i nie powinno byc problemu

skoro miales olej w chlodzenia to polecalbym Ci przeplukac caly uklad specjalnym srodkiem, a nie tylko sam zbiorniczek.

też bym wymianił całość na Twoim miejscu
płyn nie jest jakiś strasznie drogi a też powinno się go regularnie wymieniać

Mieszanie płynów chłodzących różnego pochodzenia może grozić uszkodzeniem silnika, prawdopodobieństwo niewielkie niemniej jednak.
Główną przyczyną jest ich różny współczynnik pH oraz skład chemiczny. Inhibitory korozji są aktywne tylko w wąskim zakresie współczynnika pH. Różne płyny chłodzące zawierają różne inhibitory i dlatego współczynnik pH ich mieszaniny z wodą powinien mieścić się w odpowiednich dla nich granicach.
Zmieszanie różnych płynów chłodzących może spowodować, że płyn chłodzący stanie się agresywny korozyjnie.

[ wiadomość edytowana przez: ulcer dnia 2007-08-06 11:05:10 ]

dobra to wymienie cały...

Mógłby mi ktoś napisać w którym miejscu są te otwory spustowe ? w chłodnicy i bloku silnika ? 1.6 16V EFI z 93 roku...

Nigdy sam tego nie robiłem więc wybaczcie. Aha i jeszcze jak go spuszcze to mam zalać cały układ przez zbiorniczek wyrównawczy ? i ile tego wchodzi tam ? Jak i kiedy wlać ten środek do czyszczenia? przez zbiorniczek ? Dzięki za info

Cytat:
2007-08-06 11:08:30, adam09 pisze:
dobra to wymienie cały... Mógłby mi ktoś napisać w którym miejscu są te otwory spustowe ? w chłodnicy i bloku silnika ? 1.6 16V EFI z 93 roku... Nigdy sam tego nie robiłem więc wybaczcie. Aha i jeszcze jak go spuszcze to mam zalać cały układ przez zbiorniczek wyrównawczy ? i ile tego wchodzi tam ? Jak i kiedy wlać ten środek do czyszczenia? przez zbiorniczek ? Dzięki za info

poszukaj w archiwum
korki pod chlodnica