Czujnik cisnienia turbo 524td

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam ,chcial bym zapytac jak sprawdzic czy dziala czujnik cisnienia turbiny? U mnie po odpieciu wtyczki nie ma roznicy , jedzie tak samo jak z podpieta wtyczka. Moze ktos ma takie samo auto i moglby sprobowac u siebie ?

Pozdrawiam

Sprawdź jeszcze wężyk który idzie do tego czujnika, mi się kiedyś urwał przy samym kolektorze. Wtedy właśnie muł i vmax 140. Jak komp nie dostaje informacji z czujnika to nie zwiększa dawki paliwa. Możesz jeszcze sprawdzić na wtyczce czy dochodzi tam napięcie 5V ale nie pamiętam na którym pinie. Jak wężyk cały i jest napięcie to raczej czujnik do wymiany.
pozdrawiam

Napiecie 5v jest na jednym z zewnetrzych pinow , wezyk wymieniony nie dawno na nowy wiec chyba czujnik do wymiany

Dzieki za pomoc

ja nawet nie wiedziałem że taki czujnik tam jest!!
to jest ten przy kolektorze dolotowym z napisem
turbo klekot, pod spodem z prawej tak??

To jest ten czujnik przykrecony kolo lewego mcphersona obok zbiorniczka wspomagania do ktorego dochodzi wtryczka elektryczna i wezyk z kolektora ssacego.

Mam ten sam problem z 325td e36 91r, muł straszny v-max 140km. Byłem na kompie i nic nie wykazał. Koleś powiedział abym zaczął od właśnie tego czujnika i nastraszył że nowy kosztuje koło 600zł.
Dziś sprawdziłem wężyk i jest ok sprawdze jeszcze napięci.

Mam pytanie jak sprawdzić czy turbo działa poprawnie i od jakiego zakresu obrotów powinno się załańczć i jakie powinno mieć ciśnienie,
Pozdrawiam