MotoNews.pl

El. szyby + Moduł domykania szyb...

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam, mam kilka pytań dotyczących w/w elementów, z góry dziękuje za pomoc.

1) Może mi ktoś powiedzieć w co się mam wpiąc przy zakładaniu el. szyb? Mój Essi nigdy nie miał el. szyb, więc nie wiem czy instalacja pod szybki jest pociągnięta. Czy wystarczy, że znajde napięcie i mase, wrzuce na przewód beziecznik? Dodam, że chciałbym zamonotować również moduł domykania szyb...

2) Sprawa dotyczy modułu domykania szyb. Posiadam alarm AUTO-ALARM TX320 i chciałbym dokupić do niego moduł domykania szyb. Czy może mi ktoś powiedzieć jaki moduł powinienem kupić? Jak musze podłączyć szyby, żeby to działało? Mile widziane linki z allegro, porady, itp...

Nikt mi nie pomoże?

Przede wszystkim sprawdź czy posiadasz instalację do el. szyb. Najprościej w przelotkach drzwiowych, policz ile masz pinów. Jeśli więcej niż 7 to jest szansa, że masz instalację. Szukaj też kostek pod tapicerką/plastikami w miejscu gdzie fabrycznie znajdują sie przyciski sterowania szybami.

Jeśli nie masz instalacji to rzecz jasna musisz sobie zrobić. Po dwa przewody, od silników el. szyb, do przycisków sterowania i dodatkowo w ich okolicy: masa, "+" po stacyjce, stały "+" do modułu, impuls wyzwalania "+" z alarmu. Oba przewody plusowe zabezpieczone bezpiecznikiem.

Moduł polecam taki.

Jeśli nie wiesz jak to podłączyć to daj znać, narysuje Ci schemat.

Szyby mają przyjść poniedzieli, ale już się powoli przygotowuje. Byłbym bardzo wdzięczny za schemat, napewno ułatwi mi to sprawe. Tylko, że ja bym chciał "+" nie podpinać pod stacyjke, tylko bezpośrednio, żeby szyby działaly też bez stacyjki (tak będzie prościej i wygodniej).

Cytat:
2007-08-09 18:23:43, MaRio-sKaTe pisze:
Szyby mają przyjść poniedzieli, ale już się powoli przygotowuje. Byłbym bardzo wdzięczny za schemat, napewno ułatwi mi to sprawe. Tylko, że ja bym chciał "+" nie podpinać pod stacyjke, tylko bezpośrednio, żeby szyby działaly też bez stacyjki (tak będzie prościej i wygodniej).

Nie żebym się upierał, ale w zasadzie w każdym samochodzie szyby działają tylko przy przekręconej stacyjce. Najczęściej słyszany argument przemawiający za tym to dzieciaki pozostawione w samochodzie. A schemat zaraz na dziubię

[ wiadomość edytowana przez: jerico dnia 2007-08-09 18:41:31 ]

Dziwne, bo w Mercedesie E działają bez stacyjki. Dzieci nie mam, więc luz...

A więc schemat na szybko, na jedną stronę, druga analogicznie.

[ wiadomość edytowana przez: jerico dnia 2007-08-09 19:30:00 ]

Skomplikowany ten schemat. A mógłbyś wypisać mi wszystkie połączanie (co z czym?) ?

Ale co tu więcej pisać

Od przełącznika do silnika idą dwa przewody, na których zmienia się polaryzacja, te dwa zielone na schemacie. Styków w przełączniku Ci nie rozpisze bo nie wiem co tam masz. Z mk7 to znam. Jak widać na schemacie jak nic sie nie dzieje to na silnik idzie 2x masa. Jak naciśniesz jeden z przycisków (skośna linia) to zwierasz do +.
Do przełącznika podajesz minus i plus, na schemacie pokazana jest tylko zasada działania. Styki trzeba rozpracować samemu, albo schemat oryginalny z opisami pinów.
Aby moduł mógł domknąć szybki musi być wpięty w obwód "przewodu zamykającego". Dlatego opisałem "przez moduł"
Do samego modułu potrzebne jest doprowadzeniem stałego + i -, plusa po stacyjce, oraz impulsu wyzwalania. Masę dowolnie z jakiejkolwiek śruby w nadwoziu, plusa najprościej w okolicach stacyjki, natomiast wyzwalanie to już sam alarm, lub centralny. Czyli przewód na którym w chwili zamknięcia samochodu pojawia się impuls + lub -. Odsyłam do schematu alarmu/CZ. Rozpiskę wyprowadzeń modułu dostaniesz oczywiście przy zakupie.

[ wiadomość edytowana przez: jerico dnia 2007-08-09 20:09:33 ]

Ja zakładalem ostatnio do mojego cabrio szybki elektryczne, niestety nie mam podciagnietej orginalnej instalacji i puscilem swoja nowa, bezpieczniki guziczki, no i nie wpiolem sie w alaram wiec teraz nie weim czy da rade załozyc domykacz elektrycznych szyb ?

Cytat:
2007-08-10 09:52:50, nomos pisze:
Ja zakładalem ostatnio do mojego cabrio szybki elektryczne, niestety nie mam podciagnietej orginalnej instalacji i puscilem swoja nowa, bezpieczniki guziczki, no i nie wpiolem sie w alaram wiec teraz nie weim czy da rade załozyc domykacz elektrycznych szyb ?

No pewnie, że da radę. Spójrz na schemat, moduł wstawiasz w obwód przewodu "zamykającego".