Rezonans + zdjęcie + help!!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco

Witajcie,
cos mi wpada w rezonans tak jak na zdjeciu strzalki pokazuja. Jest to uzaleznione odobrotow silnika i czasem ale w mniejszym stopniu od dziur w nawierzchni. Wyglada na to jakby czesc nawiewu sie gdzies poluzowala i jakies srubki poodkrecaly. Czy ktos wie, jak mozna to naprawic i co wlasciwie jest pod ta polka skajowa?? Moze macie jakies schematy lub sposob na zdjecie tej polki, bo dzwiek jest nie do zniesienia.
Bede wdzieczny za kazda rade, bo powoli staje sie coraz bardziej zdesperowany....
rjsunset

masz klimatyzacje???

Nie mam klimatyzacji.
I jeszcze jedno. Ten rezonans mozna wywolac uderzajac lekko w pulke dlonia... Co jest grane - nie wiem zupelnie..

hmmmmm możliwe że poluzowała się deska.
Jesteś pierwszym włascicielem esperaka?
Miał on siakieś dzwonki w przód???

jak na mój gust poluzowała jedna z 3(ew 4) nakrętek mocujących deske na podszybiu.

Musisz zdjąc wycieraczki, dwie plastikowe osłony pod przednią szybą, i będziesz miał dostęp do tych nakrętek.

Tak na oko to jest przyczyną.

Przewody nawiewowe mocowane sa na zatrzaski - więc to nie może "klekotać" - co najwyżej wydawać czasami trzaski przy zmianie temp.

Dziekuje Tomku - zbadam to
PS Rowny z Ciebie Gosc!!!
rjsunset

To co pisz Tomek-Mydlowski jest bardzo prawdopodobne. Mi przyszła do głowy jeszcze jedna rzecz. "Kładąc się" na wycieraczce pasażera możesz sięgnąć reką i sprawdzić czy aby jakiś przewód się nie obija o coś. Wygodniej będzie gdy sobie odkręcisz schowek (to chyba 4-6 śrubek).

Na razie z braku czasu nie rozebralem jeszcze polki ani nie zdejmowalem wycieraczek, ale dzieki Tomkowi - co sam sprawdzilem - wiem ze to po prostu polka jest zle dokrecona. Drga. Ciekawe, bo wczesniej tego nie bylo wcale... Jak sie zabiore do pracy to napisze co i jak.
Piotrku_W piszesz, ze jak odkrece schowek to bede miec latwiejszy dostep do srub mocujacych deske
DZieki raz jeszcze za rady

Miałem tu na myśli sprawdzenie tego o czym pisałem
Cytat:
sprawdzić czy aby jakiś przewód się nie obija o coś