Przegrzewanie i wentylator

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam. Mam problem ze swoim essim - wskazówka mi doszła do czerwonego pola dzisiaj. Zatrzymuje się i patrzę że wentylator nie pracuje. Pogrzebałem w bezpiecznikach i zaczął działać ale po pewnym czasie znowu przestał - wskazówka na czerwonym znowu. Włączyłem na maksa ogrzewanie, żeby zabrać trochę ciepła - wskazówka opadła na białe pole. Po paru minutach przestała działać dmuchawa od nawiewu, wentylator nie działał a płyn się zagotował. Co to może być? Ewidentnie to coś z wentylatorem, bo raz działa raz nie. Czujnik temperatury? Przekaźnik wentylatora? Bezpiecznik sprawny, poziom płynu poprawny. Może ktoś już to przerabiał? HEEEEEEEEEEEEEEEEELP

Czujnik temperatury, przekaźnik wentylatora, silniczek wentylatora, termostat, kable... Dalej jeszcze nie przerabiałem, ale nołbady nołz

Byłem u elektryka, powiedział, że najprawdopodobniej to skrzynka bezpieczników się sypie (co jest ponoć dość typowe w fordach) i trzebą ją rozebrać, obejrzeć i ew. wymienić. To by chyba rozwiązywało problemy z elektryką w tym aucie, bo wiele rzeczy nie działa jak powinno...
Nadal myślę nad tym przegrzewaniem i mam pytanie: gdzie jest zamontowany czujnik temperatury cieczy chłodzącej??? W bloku czy w chłodnicy??? Sorka za lamerskie pytanie.

Czujnik temperatury cieczy jest wkręcony w blok silnika, od przodu po prawej stronie (stojąc przodem do auta)

[ wiadomość edytowana przez: abraham2ooo dnia 2007-08-14 00:23:52 ]

Cytat:
2007-08-10 23:17:55, marek_w-w pisze:
Byłem u elektryka, powiedział, że najprawdopodobniej to skrzynka bezpieczników się sypie (co jest ponoć dość typowe w fordach) i trzebą ją rozebrać, obejrzeć i ew. wymienić. To by chyba rozwiązywało problemy z elektryką w tym aucie, bo wiele rzeczy nie działa jak powinno... Nadal myślę nad tym przegrzewaniem i mam pytanie: gdzie jest zamontowany czujnik temperatury cieczy chłodzącej??? W bloku czy w chłodnicy??? Sorka za lamerskie pytanie.

Oj Mareczku, póki Asia miała samochód wszystko działało - sorry, bez urazy. Jeździłem nim wiele razy i też było ok.
Samochód zaczął się sypać jak poszedł w inne ręce.
Podjedź do braci klubowej na spot wrocławski, do ludzi którzy znają ten samochód od podszewki, to Ci pomożemy...

P.S Nie mów, że w tym samochodzie wiele rzeczy nie działa, bo był to jeden z bardziej zadbanych samochodów w klubie!!!!

[ wiadomość edytowana przez: GrzEE dnia 2007-08-14 00:32:24 ]

Cytat:
2007-08-14 00:23:21, abraham2ooo pisze:
Czujnik temperatury cieczy jest wkręcony w blok silnika, od przodu po prawej stronie (stojąc przodem do auta)

Zależy który czujnik cieczy bo jak pamietamy, mamy ich aż 3.
W blok mamy wręcony czujnik ,który daje sygnał na budzik, reszta jest w obudowie termostatu.