| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
bebo Omega A 2.0 i bolesławiec | 2003-05-28 17:15:57 No właśnie dzisiaj to zrobiłem. Instalacja bez kompa, na razie nie odczuwam jakiejs różnicy w jeździe w porównaniu z benzyną. Mam pytanie, czy komputer, który pokazywał zużycie paliwa działa teraz tak, że pokazuje zużycie gazu?Wydaje mi się, że nie, w każdym razie nadal coś tam pokazuje, tylko nie wiem co |
Szpila Opel Senator Wschowa | 2003-05-28 19:09:28 Witam . Bankowo kantuje na LPG |
daro_el opel omega A Elbląg | 2003-05-28 19:16:25 cze, u mnie od kiedy wsadzilem gaziol to komp całkiem oszalal i nie chodzi |
darq LOB MEMBER SENATOR C30SE Warszawa | 2003-05-29 06:01:10 Bebo witaj w gronie gazowników Mam dla Ciebie takie rady: bardzo dokładnie sprawdź szczelność układu dolotowego, szczególnie miejsce montażu klapki antywybuchowej (która nie zapobiega strzałom tylko chroni przed nimi przepływomierz), u mnie dostawało się w tym miejscu lewe powietrze, co zaowocowało kilkoma strzałami, po uszczelnieniu silikonem problemy z gazem się skończyły. Po drugie: nie licz na to, że gumowa opaska na obudowie wspomnianej klapki w 100% zapobiegnie skutkom ewentualnego strzału, ja miałem przez to rozerwaną gumę prowadzącą do kolektora. Bardzo skutecznym rozwiązaniem jest poluzowanie metalowych opasek mocujących tę gumę (chodzi o tą grubą rurę między przepływomierzem a kolektorem). Rura ta powinna siedzieć "na wcisk" tak, aby dało się ją zdjąć i założyć bez używania narzędzi (jednak na tyle mocno, aby nie spadła oczywiście). W przypadku strzału rura spada z mocowania i jedyny Twój problem to bezpiecznie się zatrzymać, założyć rurę i można jechać dalej. Kolejna sprawa to odpowiednia technika jazdy tak, aby unikać potencjalnych możliwości eksplozji: nie wciskaj nigdy pedału gazu w podłogę, gdy masz na obrotomierzu poniżej około 2 tys., poza tym zawsze staraj się unikać gwałtownego wciskania gazu. W przypadku gdy chcesz naprawdę energicznie kogoś wyprzedzać warto jednak na te kilka sekund przełączyć na benzynkę, raz że silniczek odzyska te kilka utraconych KM, dwa że nie ryzykujesz w tym momencie strzału (nie chciałbym tego doświadczyć przy dużej prędkości i trudnej sytuacji na drodze - silnik gaśnie, brak wspomagania kierownicy i hamulców brrr...) To właściwie wszystko na co trzeba uważać przy jeździe na LPG (oczywiście pomijam sprawę idealnego stanu świec i kabli, bo to podstawa przy każdej instalacji LPG). Jakiego możesz się spodziewać spalania? u mnie przy jeździe po mieście (krótkie odcinki, raczej dynamiczna jazda) wychodzi około 15 l, poza miastem przy prędkościach około 100-150 (zwykłe drogi) i 160 na autostradzie spalanie jest rzędu 10-11 l. (a ja dużo wyprzedzam pozdrawiam i życzę zadowolenia z zagazowania darq |
bebo Omega A 2.0 i bolesławiec | 2003-05-29 22:16:49 Dzieki za rady, spróbuje sie do nich dostosować. Na razie silnik zgasł mi parę razy jak dojażdżałem do skrzyżowania na luzie. Dopiero uczę się jeździć na gazie |
stapoz Omega 2.5V6+gaz, Mon ... Poznań | 2003-05-30 08:11:44 U mnie komputer wskazuje wszystko prawidłowo, tzn. przy spalaniu pokazuje ile spaliłby benzyny gdyby jechał na benzynie. Po dodaniu do wskazania ok. 1,5 litra mam dość dokładny pomiar spalania gazu. Jeśli komputer coś źle wskazuje odnośnie spalania oznacza, że źle zostały (lub wcale) założone emulatory wtryskiwaczy. Jeśli emulator jest ok to komp. nie ma prawa zauważyć żadnej różnicy podczas jazdy na gazie |
arklin Opel OMEGA B i BFL Koszalin | 2003-05-30 08:27:31 Witaj wśród zagazowanej braci Bebo. Jeśli gaśnie ci na luzie to być może masz stary gazowniczy problem w postaci źle skierowanego dolotu powietrza. Jeśli powietrze jest wdmuchiwane w dolot to wydmuchuje gaz i ... Sprawdź czy rura jest ustawiona tak, żeby powietrze było zasysane (najlepiej zimne) a nie wdmuchiwane.
Pozdr |
shaq_ OMEGA 'A' LUBLIN | 2003-05-30 22:26:19 przedewszystkim gratuluje-odczujesz na potrtfeliku tankniesz do pelna zresetuj komp na srednim spalaniu zrob troszke kilosow podjedz najlepiej na ta sama stacje i tanknij do pelna porownaj to co wyskoczy na dystrybuorze z tym co pokaze na kompie |
bebo Omega A 2.0 i bolesławiec | 2003-05-31 08:46:01 Tak zrobię, dzięki. Na razie pali mi 12l gazu na 100km. |
PiotrS LOB WETERAN ![]() LO016 Gdańsk | 2003-06-20 14:39:48 Kolejny C20ne zagazowany.Fe.
Czym zakleiles pomarnczową lampkę? Czy masz odłaczoną? |
PiotrS LOB WETERAN ![]() LO016 Gdańsk | 2003-06-20 15:27:50 To jest niemozliwe zebys nie mial jakiegoś myku co by sie lampka nie zapalala. Sa niewlascciwe spaliny dla sondy lambad, nie sadze zebys mial tak wyregulawany sklad chemiczny przy tej instalacji zeby ci sie lampka nie zpala z informacja "mieszanka za uboga lub za bogata" O ile wiem w sklad kazdej instalki wchodzi takie usrojstwo ktore powoduje ze nie zapala ci sie lampka. I czym tansza instalka tym jest gorzej z tym ustrojsywem. |
disel Gliwice | 2003-06-20 16:01:16 Piotrze i oto chodzi "strojstwo" mam i to ustrojstwo spelnia swoja role |
PiotrS LOB WETERAN ![]() LO016 Gdańsk | 2003-06-20 16:05:38 czyli lampka jest odlaczona i nie spelnia swego zadania
Jak Ci pojdzie sonda to bedziesz pisal tak Na gazie chodzi ok ale jak przelacze na beznyne to jest mulowaty co o tym sadzicie? " itp itd i nikt nie bedzie wiedzial bo diagnostyka silnika zostala odlaczona a Ty bedzisz sie bujal i bujal ale jest rozwiazanie masz doswidczonych kolegow wiec napraw pojdzie szybko |
darq LOB MEMBER SENATOR C30SE Warszawa | 2003-06-20 16:58:00 Piotrze S proszę nie używaj słowa "niemożliwe" |
darq LOB MEMBER SENATOR C30SE Warszawa | 2003-06-23 15:29:13 Boogie czy sprawdzałeś kod błędu, czy to faktycznie chodzi o odcięcie wtryskiwaczy? (opis odczytu masz np. tutaj). Poza tym mamy w Omesiach inne komputery, piszesz że masz '91 więc u Ciebie jest Motronic 1.5. U mnie jest wersja 4.1 (którą montowali do 8/89). Komputery te różnią się głównie tym, że w starszej wersji 4.1 wszystkie wtryskiwacze są sterowane wspólnie, a w nowszej (u Ciebie) 1.5 sterowanie jest parami cylinder 1+3 i 2+4. Tak więc jest możliwe, że komputery te różnie reagują na odłączenie wtrysków. |