Auto z Anglii

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,
mam pytanie:
Zamierzam kupić samochód, który przywiezie mi właściciel z Anglii. W związku z tym chciałbym się dowiedzieć jakie poniosę opłaty, np. czy obowiązuje mnie akcyza. Czy wygląda to tak samo jakbym sprowadził samochód? Jakie powinienem dostać dokumenty? Z góry dziękuję za odpowiedzi.

[ wiadomość edytowana przez: suchy2 dnia 2007-08-14 20:39:06 ]

Auto z UK wymaga sporego przemyślenia.
Formalności są podobne jak z innych krajów UE.
Niby wszystko jest proste - "przeróbka z prawej strony na lewą"...
Problem zaczyna się w momencie gdy pojad po przeróbce uczestniczy w kolizji drogowej, zaczyna się chodzenie po ubezpieczalniach...i tu możę Cię czekać spore zaskoczenie.
Otóż 17 cyfrowy nr VIN w praktycznie wszystkich markach zazwyczaj koduje informację o położeniu kierownicy w pojeździe - czyli poniekąd mówi o kraju przeznaczenia pojazdu ( kierownica po lewej lub prawej stronie ). Ubezpieczyciele zaczynają odmawiać ubezpieczenia OC ( ! ), lub też wypłaty odszkodowań z OC sprawcy jeśli w toku postępowania likwidacyjnego wyjdzie na jaw że pojazd był po przeróbce.
Jest w tym sporo racji, jako że argumentują to BRAKIEM HOMOLOGACJI DLA DOKONANEJ NAJCZĘŚCIEJ GARAŻOWO PRZERÓBKI.
Zazwyczaj sprowadzający dokonują "przekładek" na własną rękę, u zaprzyjaźnionych mechaników, bo tak jest najtaniej.
Chcąc posiadać homologację powinno się wykonać przeróbkę w autoryzowanym serwisie, a to niestety kosztuje.

Tak ale akuratr ten samochód ma kierownice z lewej strony.
Chodzi mi raczej o to jakie opłaty mnie czekają jeśli nie jadę po samochód tylko właściciel przyjedzie do mnie.

Witam
Jesli autko jest przywiezione z zagranicy to musisz "pozwiedzac" kilka urzedow zanim sobie nim pojezdzisz:
-wydzial komunikacjii (odpowiedni dla twojego miejsca zamieszkania)
-musisz zawiesc samochodzik na badanie techniczne do stacji diagnostycznej ktora posiada uprawnienia na tzw "pierwsza rejestracje"
-umowa kupna sprzedazy (jesli bedzie w jezyku innym niz polski to bedziesz musial ja tlumaczyc u tlumacza przysieglego nawet jesli bedzie dwujezyczna!!)
-Urzad Skarbowy (o ile sie nie myle to VAT25)
-oplacic akcyze w Urzedzie Celnym
Moim zdaniem podzwon sobie badz podejdz do tych instytucji, tam poinformuja Cie dokladnie "co?; jak? i gdzie?"