| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Coolbit 324TD Olsztyn | 2007-07-19 00:25:07 Witam to mój pierwszy post!
Przesiadłem się z E21 z silnikiem 2.2D od MB , na E30 324TD. Somochodzik świerzo z francji przyturlany
Pogrzebałem i znalazłem komputerki, jeden jest niepodłączony (z szerszą wtyką) i ma tylko mołą zworke na złączu jak ją wyciągne to autko gaśnie, a jak podepne kompa to tylko kręci rozrusznikiem i nie pali. Nie działa ekonomizer i obrotomierz , znalazłem w liczniku wyrwany kondensator i tranzystor. Furka nie idzie więcej niż 140km/h, turbina chodzi, Ubywa mi gdzieś woda z hłodnicy po 500km, dolałem prawie 4litry, jak odkręce korek od oleju to wygląga normalnie niema w nim wody, oleju nie bierze. Troszke dymi jak chce gdzieś pocisnąć. Zregenerowałem jeden wtrysk który lał i silnik zaczą równo chodzić. Ogólnie to chciałbym go troszkę dopieścić, i rozwiązać te problemy. Jeśli ktoś maiałby jakieś wskazówki to byłbym wdzięczny
Pozdrawiam |
Coolbit 324TD Olsztyn | 2007-07-19 22:10:15 Jak dolałem ostatnio wode po tych 500km to silnik jeszcze dokońca nie wystygł. Jak odkręciłem korek to ostro syczało, nie sprawdziłem czy to był nadmiar ciśnienia w węrzach czy próżnia, tak czy inaczej korek był szczelny. A tak w ogóle to powinien on być całkowicie szczelny? Może gdy podnosi się temperatura wody rozszczelnia się się jakaś guma pod wpływem ciśnienia i woda w postaci pary wylatuje
Dziś zrobiłem ok 100km ubyła woda z całego zbiorniczka a nigdzie niema śladu żadnych wycieków
Jutro obejrze dokładnie ten zbiorniczek [ wiadomość edytowana przez: Coolbit dnia 2007-07-19 22:12:10 ] |
![]() grzesiekswiader (S) BMW Master (Moderator) Nissan Tiida - na zd ... iława | 2007-07-19 23:42:30
Witam! Jeśli chcesz dolewać wodę na gorącym silniku to raczej nie dasz rady zrobic tego dobrze. Przedewszystkim dolewasz płyn przy odpowietrzaniu instalacji, czyli pracujący delikatnie silnik , odkręcony koreczek odpowietrzenia (u mnie jest koło wlewu płynu) i dolewasz aż odpowietrznikiem popłynie płyn. Ja dolałem na zgaszonym silniku pod korek, odpaliłem silnik i dolałem jeszcze około 1,5 litra !! kiedy się okazało że woda poszła sobie w obieg.
Ja przerobiłem wcześniej dolewanie wody na "autobanie" w niemczech, straszna rzecz, nawet gość z ADAC-a wymiękł jak mu powiedziałem że stoję bo studzę silnik (nie tylko zresztą ja). Zrobiłem wszystko dobrze dopiero następnego dnia po postoju u wuja kiedy silnik ostygł całkowicie. Pozdrawiam |
BeeMWe (S) BMW Master (Moderator) BMW 525 24v Olsztyn | 2007-07-20 10:35:28 Sprawdziłem na realoem.com i zbiorniczek wyrównawczy masz oddzielnie, nie jest zintegrowany z chłodnicą. Zgadza się?
...ZBIORNICZEK... Więc problem pękniętego zbiorniczka można wstępnie wykluczyć. Najprawdopodobnie chłodnica przepuszcza, a ponieważ jest nagrzana to nie ma plam pod silnikiem. Tani sposób naprawy - uszczelniacz np ceramitec około 16zł, skuteczny, jakiś czas pośmigasz, słuszny sposób - wymiana chłodnicy, ale sprawdz to jeszcze żebyś dobrej nie wywalił
Oblukałeś wszystkie przewody?? Nie poci się nigdzie?? |
Coolbit 324TD Olsztyn | 2007-07-20 20:59:31 Do: BeeMWe
Zbiornik nie jest zintegrowany z chłodnicą jest taki sam jak na linku który zapodałeś. Oblukałem ten zbiorniczek i wygląda całkiem dobrze, przewody się nie pocą, więc może żeczywiście hłodnica
A może to nagrzewnica gdzieś przecieka? A na jakiej zasadzie działa ten ceramitec??? Pozdro |
BeeMWe (S) BMW Master (Moderator) BMW 525 24v Olsztyn | 2007-07-21 00:18:52
Wlewasz do cieplego układu przy odpalonym silniku i jeździsz conajmniej 10-20 minut, działa jakbyś wpuścił do ukladu faceta ze szpachelką i szpachlą, jak zobaczy nieszczelność to załata
Przy tym nie zapycha. Nie pamiętam tylko dokładnie jak to się pisze. Kupisz to w sklepie przy stacji benzynowej Delfin na Metalowej w Olsztynie, sprzedaje tam fajny gość i ma pojęcie o BMW. Mi ostatnio pomógł. Pozdrawiam |
Coolbit 324TD Olsztyn | 2007-07-25 00:45:20 No spoźo wypróbuje i napisze jakie są efekty z tym płynem z delfinka.
Mam problem ze sprzęgłem zaczeło się ślizgać przy przyspieszaniu. Można jakoś napiąć sprzęgło czy trzeba od razu sprzęgło wymienić |
Coolbit 324TD Olsztyn | 2007-08-07 22:16:45 Pomógł proszek zakupiony na stacji bliska
Pozdrawiam. |
Przemo_324_td E 30 2.4 TD Poznań | 2007-08-14 00:22:18
Nie ma czego naciągać, bo sprzęgło masz na hydraulice, tzn. nie ma linki, tylko pompka i wysprzęglik hydrauliczny, który na bieżąco kasuje zużycie tarczy i docisku. Gdybyś miał problem z wkleszczeniem biegu, to jeszcze możnaby było szukać przyczyny w tych elementach, ale jeżeli się ślizga, to jest już po sprzęgle (do wymiany). Polecam wymieniać w komplecie (tarcza, docisk i łożysko oporowe). Pozdrawiam. |
Przemo_324_td E 30 2.4 TD Poznań | 2007-08-14 00:22:46
Nie ma czego naciągać, bo sprzęgło masz na hydraulice, tzn. nie ma linki, tylko pompka i wysprzęglik hydrauliczny, który na bieżąco kasuje zużycie tarczy i docisku. Gdybyś miał problem z wkleszczeniem biegu, to jeszcze możnaby było szukać przyczyny w tych elementach, ale jeżeli się ślizga, to jest już po sprzęgle (do wymiany). Polecam wymieniać w komplecie (tarcza, docisk i łożysko oporowe). Pozdrawiam. |