MotoNews.pl

Brak obrotów po odpaleniu

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam, po odpaleniu silnika w moim escorcie 1.6 16v 95r, przez jakąś minute nie mogę wcisnąć gazu, a jak wcisne to tak jakby paliwa brakowało, i strasznie szarpie jak sie rusza, po chwili wszystko jest dobrze silnik równo pracuje i normalnie się rusza. Filtr paliwa zmieniony. Czy coś mu pomoże?

Być może padł czujnik temperatury cieczy do komputera. Komputer pobiera z niego informację o temp. silnika. Dzieje się to tylko na zimnym silniku, czy jak odpalasz na ciepłym to tak samo ?

Cytat:
2008-10-22 16:57:10, jejak pisze:
Witam, po odpaleniu silnika w moim escorcie 1.6 16v 95r, przez jakąś minute nie mogę wcisnąć gazu, a jak wcisne to tak jakby paliwa brakowało, i strasznie szarpie jak sie rusza, po chwili wszystko jest dobrze silnik równo pracuje i normalnie się rusza. Filtr paliwa zmieniony. Czy coś mu pomoże?

na ciepłym jest troche lepiej, ale jak postoi z godzine to tosamo się dzieje.

Cytat:
2008-10-22 17:41:42, jejak pisze:
na ciepłym jest troche lepiej, ale jak postoi z godzine to tosamo się dzieje.

A więc stawiam na czujnik temp. TEN OTO

Znajomy powiedział mi żebym zdją kostkę z przewodami z przepływomierza, tak zrobiłem i zaczął chodzić jak zegarek, przyspiesza jak powinien, i na obroty ładnie wchodzi. Chyba przepływka walnięta. Narazie jeżdze z odłączonym przepływomierzem.

Rozne czynniki wplywaja na taki objaw rzeczy, do tego wszystkie czujniki sa powiazane wiec jesli krokowy pada, to odlaczenie czujnika predkosci czy temp. zasysanego powietrza rozwiazuje sprawe, wiec u Ciebie moze byc podobnie, choc moze i byc przeplywomierz.
Na poczatek posprawdzaj napiecie wlasnie na czujniku temp. plynu jak wyzej Ci pisano, jesli bedzie ok to mozna podmianke przeplywomierza zrobic.