Omega a 2.0 zagotowało wode..pytanie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam kupilem wlasnie omege a 2.0 i tak sobie testuje autko i chcialem sprawdzic jak temperature trzyma i doprowadzilem do zagotowania wody i wywalilo mi czesc tej wody przez wezyk wychodzacy od korka wlewu i idacy pod spod chlodnicy...czy ten waz ma byc gdzies podlaczony?? czy to normalne zjawisko czy mam uszczelke pod glowica do wymiany?? pomozcie prosze... jesli juz bylo to przepraszam ale nie znalazlem nic podobnego..

Rozumiem ze masz chlodnice z wbudowanym korkiem,
bez zbiorniczka wyrownawczego...

W takiej sytuacji woda ucieka przez tzw. przelew
czyli normalka

PS. Czyzby MV6 za duzo palila ??

mv6 narazie nie jezdzi...urwalo korbowod i rozwalilo blok..a ta omege A 2.0 kupilem bo byla w swietnym stanie 91 rok 127 tys przebiegu stan jak z fabryki...dziadzia o nia dbal...

ja u siebie mam butelkę litrową i jak sie nazbiera to wlewam z powrotem do chłodnicy,ale przelewa mi tylko podczas jazdy upały po mieście,mam tak już bardzo długo więc to chyba nie uszczelka

No coz...

Jak to to mowia nie ktorzy MV6 nie jezdzi
W Twoim przypadku sie sprawdza

Co to znaczy, żeby wodę wywaliło ze zbiornika po zagotowaniu. U mnie /94r, 158tyś/ w największe upały nic nie wylewało bo po prostu włączał się wentylator i schładzał.
Przypuszczam, że masz walnięty czujnik wentylatora, a masz klimę?

Pozdr.

Kolego czytaj dokladnie to wiele ulatwia
Bartek ma Omege A
a tam byly chlodnice bez zbiorniczka wyrownawczego
z "przelewem" pod korkiem
ot takie smieszne rozwiazanie

Wentylator czyt. Wisko moze dzialac dobrze i nic to nie zmieni

dzieki koledzy za odpowiedz !! uspokoiliscie mnie troche...pozdrawiam wszystkich

Cytat:
2007-08-05 13:55:07, Pabelo pisze:
Kolego czytaj dokladnie to wiele ulatwia Bartek ma Omege A a tam byly chlodnice bez zbiorniczka wyrownawczego z "przelewem" pod korkiem ot takie smieszne rozwiazanie Wentylator czyt. Wisko moze dzialac dobrze i nic to nie zmieni

były ale i były również ze zbiorniczkiem wyrównawczym (posiadam takowy) co nie zmienia faktu że w topicu wszystko było napisane

Cytat:
2007-08-05 13:55:07, Pabelo pisze:
Kolego czytaj dokladnie to wiele ulatwia Bartek ma Omege A a tam byly chlodnice bez zbiorniczka wyrownawczego z "przelewem" pod korkiem ot takie smieszne rozwiazanie Wentylator czyt. Wisko moze dzialac dobrze i nic to nie zmieni

Były ze zbiornikiem wyrównawczym. Ja takowy mam, jeszcze oryginalny, jak i chłodnica z resztą

Wywalanie przez wężyk w starej wersji chłodnicy to powiedzmy norma czyt.prawidłowe działanie zabezpieczenia układu chłodzenia....
ale sprawę tę powinien regulować korek. Tzn. ma on wywalać przy określonym wzroście ciśnienia w układzie.
Cytat:

Korek wlewu jest zaopatrzony w dwa zawory: nadciśnieniowy i podciśnieniowy.
Pierwszy zawór utrzymuje w układzie nadciśnienie 1,0...1,3 bara, co powoduje, że temperatura wrzenia płynu jest podwyższona do 125°C.
Drugi zawór otwiera połączenie układu z atmosferą przy podciśnieniu 0,06...0,10 bara, aby podczas schładzania silnika nie następowało zaciskanie się przewodów elastycznych.

Poza tym zagotować Omę A z chłodzeniem na wisko to jest sztuka. Jeśli się tak łatwo dało sprawdziłbym solidnie wisko - czy po złapaniu takiej masakrycznej temperatury przy przelewaniu z wężyka wisko zasprzęgla całkowicie na wałku czy lata se jak chce?

Podsumowując jeśli tak często i łatwo wywala płyn z chłodnicy sprawdzamy:
1.wisko
2.korek