Zdjęcie klosza, wymiana żarówki

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,
macie może linka do instrukcji jak ściągnąć klosz z przednich świateł. Chodzi mi o omege 99' ze spryskiwaczami. Z tego co wyczytałem na forum (żeby co niektórzy mi nie zarzucili, że ten wątek już był, a mnie sie nie chce szukać) to są tam 3 śrubki. Dwie nad kloszem a ta trzecia gdzieś pod. Tam trzeba chyba jakoś wyciągnąć spryskiwacz, ale nie jestem pewny. Kiedyś był link do schematu zdjęcia kloszy, ale teraz już działa. Dołączam ten link:

http://www.korbajt.pl/opel/omegab/reflektory/czyszczenie/photos/photo_1.html

Dziękuję za pomoc. Pozdrawiam

Najlepiej zdejmij zderzak.
Pod spodem jest trzecia sruba.

Zrobisz t o bez wyjmowania lamp. Wyjmij z lewej strony aku a z prawej rozbierz obudowę filtra powietrza. Nic trudnego! Pamiętaj o kodach do radia i zmieniarki, jak ją masz!

[ wiadomość edytowana przez: jarn dnia 2007-08-14 14:50:10 ]

Ja zdejmowałem wkładając łapę przez kratkę obok halogenów. Naturalnie kratkę wyjmowałem

Cytat:
2007-08-14 14:48:49, jarn pisze:
... Pamiętaj o kodach do radia ...

a jak nie masz kodu do radia i po wyjęciu aku ci nie będzie działało to pisz do mnie na priva

Cytat:
... i zmieniarki, jak ją masz!

nie chcę zgrywać przemądrzalca więc z ciekawości się zapytam - są kody do zmieniarek ?? bo się qrdę nie spotkałem i mnie to bardzo zaciekawiło

Powiem Panu, że jak ostatnio u mechanika robili mi rozrusznik, to ściągneli mi jedną kleme z baterii i po założeniu jej z powrotem wszystko było zresetowane, ale ku mojemu zaskoczeniu radio nie wołało kodu... a kod gdzieś mam, ale dzięki za rade.

[ wiadomość edytowana przez: JamesBond dnia 2007-08-15 11:29:22 ]

zmieniarka=odtwarzacz cd też ma kod!

Cytat:
2007-08-14 14:32:52, Vino pisze:
Najlepiej zdejmij zderzak. Pod spodem jest trzecia sruba.

moze tylny zderzak od razu niech zdemontuje

zdejmujesz hokej pod reflektorem i masz dostep do trzeciej srubki
nasadowy 8mm i srubka twoja

ale tak czy siak, do zmiany zarowki nie trzeba w ogole lampy wyciagac
maskownice plastikowe pod maska sciagasz i masz dostep do reflektora od "dupy strony"
wystarczy zdjac gumowa oslone i wsio

A jak jest osłona przykręcona śrubką to od dołu też się da? Przy ksenonach jest przykręcone śrubką!

Cytat:
2007-08-15 11:28:59, JamesBond pisze:
Powiem Panu, że jak ostatnio u mechanika robili mi rozrusznik, to ściągneli mi jedną kleme z baterii i po założeniu jej z powrotem wszystko było zresetowane, ale ku mojemu zaskoczeniu radio nie wołało kodu... a kod gdzieś mam, ale dzięki za rade. [ wiadomość edytowana przez: JamesBond dnia 2007-08-15 11:29:22 ]

w każdym oryginalnym radyjku opla można bez problemu wyłączyć kod (tylko trzeba go znać) jak i na nowo go włączyć.

Cytat:
2007-08-15 19:09:20, jarn pisze:
zmieniarka=odtwarzacz cd też ma kod!

chodzi ci o zmieniarkę montowaną przeważnie w bagażniku (nie wiem gdzie ma be bo nie widziałem) czy o radio z CD, bo jakoś nie mogę zakumać tego skrótu myślowego

chodzi mi o zmieniarkę w bagażniku

Cytat:
2007-08-16 11:34:47, jarn pisze:
chodzi mi o zmieniarkę w bagażniku

no to pierwszy raz się spotykam, żeby zmieniarka miała własny kod no ale całe życie się człowiek uczy a w kwestii części samochodowych to już mnie chyba nic nie zdziwi

ciekawość nie daje mi spokoju więc jeszcze jedno pytanko. jak się objawia to, że zmieniara chce kod? pojawia się pytanie na wyświetlaczu i wpisuje się go przez radio tak jak kod od radia ?

Wyświetlacz krzyczy o kod do zmieniarki, który wprowadzasz tak samo jak do radia; używa się tylko innego przycisku wywołującego wprowadzenie i zatwierdzenie kodu. U mnie jest to przycisk "o".
Dwa posty niżej pisze o tym domel!

[ wiadomość edytowana przez: jarn dnia 2007-08-17 11:17:44 ]

Witam,
żarówki wymienić się udało, nie wiem dlaczego macie problem z radiem, ja tez mam kod, ale wyciągnąłem akumulator, gdy wymieniałem żarówki i po ponownym podłączeniu klem o nic nie wołał. Nawet stacje pamiętał... Zresetował się tylko komputer tzn data i godzina. Raz jeszcze dzięki i pozdrowiam

Cytat:
2007-08-18 10:57:00, JamesBond pisze:
Witam, żarówki wymienić się udało, nie wiem dlaczego macie problem z radiem, ja tez mam kod, ale wyciągnąłem akumulator, gdy wymieniałem żarówki i po ponownym podłączeniu klem o nic nie wołał. Nawet stacje pamiętał... Zresetował się tylko komputer tzn data i godzina. Raz jeszcze dzięki i pozdrowiam

to znaczy, że jeśli masz oryginalne oplowskie radio to ktoś ten kod już poprzednio wyłączył bo jest to banalnie proste