Co załacza wentylator w SCOUPE!!!Problem--POMOCY

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam pomozcie bo juz niewiem co jest...mam Scoupe 1993r bez turbiny czyli standardowy LS i od pewnego czasu znacznie wzrasta mi temperatura silnika po czym nie wlacza sie wentylator... a mianowicie bylem niedawno w Hamburgu i niby wszystko ok na autostradzie normalna temeratura dopoki nie wjechalem w korek po jakims czasie temperatura wzrosla do czerwonego pola i w ogole nie wlaczyl sie wentylator wiec musialem zbic temp. wewnetrznym ogrzewaniem...pomozcie co moze byc przyczyna ???? termostat odrzucam gdyz po powrocie zmienilem plyn chlodniczy w ukaladzie i zauwazylem ze otwiera na duzy obieg bo weszla mi przewidywalna ilosc plynu....wiec moze jest jakis czujnik od wentylatora ??? PROSZE O ODPOWIEDZ

[ wiadomość edytowana przez: robert87 dnia 2007-07-03 21:37:59 ]

podlacz wentylator na krotko i sprawdz czy dziala
potem mozesz zmienic termostat nieduzy koszt
nastepnie jak to nic nire da zmien czujnik przy chlodncy
czy dobrze odpowietrzyles uklad??

termostat nie zalacza wentylatora,sluzy tylko do regulacji cieploty czynnika chlodzacego.raczej wyglada na dobry,bo jesli by sie zacial to nawet na autostradzie by silnik zagotowal.tak jak przedmowca radzil-sprawdz wentylator na krotko.

jasne ze wiatrak zalacza czujnik przy chlodnicy...
lecz jest taka filozofia ze czujnik przy chlodnicy i termostat wymienia sie razem.. dla przedluzenia zywotnosci nowego czujnika

tak tez myslalem ze termostat nie ma nic wspolnego...wentylator sprawdze jutro wiec sie okaze, a odpowietrzyc chyba dobrze to zrobilem nalalem pewna ilosc wlaczylem silnik pompa zassala termostat sie otworzyl dolalem reszte i jest ok ani nie przybywa (no moze jak jest goracy) ani nie ubywa wiec jest ok...a jest jedna zecz mnie dziwi mam 2 koncowki (przewody) od wentylatora ten z dolu jest gdzies podlaczony najprawdopodobniej czujnik w chlodnicy a ten u gory nigdzie po prostu wisi sobie i nie wiem gdzie powienien byc podlaczony (nie ma zadnego wolnego gniazda) i troche mnie to zdziwilo no ale tak bylo od poczatku i bylo dobrze...wiec pytanko czy u was tez jest wolno wiszacy kabelek od wentylatora ????

no to masz rozwiazanie,czemu ci sie went nie zalacza....

Cytat:
2007-07-04 08:20:42, wlad pisze:
no to masz rozwiazanie,czemu ci sie went nie zalacza....

Niestety nie!
U mnie wygląda to tak samo i wszystko działa. To jest prawdopodobnie wyjście na dodatkowy wentylator. Tak ma być.

Cytat:
To jest prawdopodobnie wyjście na dodatkowy wentylator. Tak ma być.

Ja gdzieś słyszałem że to jest wyjście pod klimę.

Wentylator załączany jest przez czujnik w chłodnicy a ta dodatkowa wtyczka jest pod klimę.Padł ci prawdopodobnie tenże czujnik w chłodnicy. Standard

takwlasnie, koreance nie rozdrabniali sie na poszczegolne elementy wyposarzenia auta i dlatego wszedzie dawali taka sama instalacje...
dla przyklkadu w wersji bez elektrycznych lusterek mozna w drzwiach znalesc kostke wlasnie do elektrycznych lusterek mimo ze oryginalnie auto nigdy tego nie mialo.
a propo twojego problemu, jesli wentylator jest sprawny to faktycznie wina tkwic bedzie w czujniku... nie wiem tylko czy nie ma jakiegos przekaznika od wentylatora ale koledzy pewnie wiedza i zaraz uzupelnia moja niewiedze

zeby nie zasmiecac forum tez sie podpinam ;]

mam ten sam problem i to nie jest ani czujnik ani wentylator ani tez termostat

moim zdaniem musi gdzies byc przekaznik od wentylatora tylko gdzie??

uymnie po podlaczeniu wentylatora na krutko przez czujnik, załącza sie normalnie (omijajac instalacje samochodowa, = plus - wentylator - czujnik - masa) ale chce to zrobic tak jak nalezy wiedz prosil bym o odpowiedz na pierwsze moje pytanie, gdzie jest przekaznik załączający wentylator lub jak go niema to jak on jest sterowany

pozdrawiam

U mnie nie ma żadnego przekaźnika . Czujnik jest włącznikiem wentylatora . Zobacz czy jest dory. Wymontuj go podłącz do prądu ,a zamiast wentylatoro weź żarówkę . wsadź go do gorącej wody . W moim jeden kbelek zkorodował i czasami nie łączył , więc odszlifowałem izolacje na czujniku i wlutowałem kabelek głębiej i jest dobrze.

Sprobuj zewrzec piny w kostce od tego czujnika powinien sie zalaczyc jesli sie zalaczy to masz padniety czujnik jesli nie to musisz szukac po instalacji. Sadze ze scoupe ma przekaznik do wentylatora (wiekszosc aut posiada)

ja juz wszystko rozpracowałem ;D

jest przekaznik kolo wlewu płynu do spryskiwaczy i umnie wogole go nie było juz jest i wszystko działa