Dziura w gazie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mój espi 1.5 miewa czasami dziwna przypadlosc, otoz przy srednio intensywnym przyspieszaniu na 2 (rzadziej 3) biegu o okolicach 2800-3000 obr lapie "dziure". Cos jakby na chwile zamknac przpustnice, alebo raczej odciac paliwo. Trwa to ulamek sekundy i potem ciagnie dalej. Tylko na benzynie bo gazu nie mam
Co ciekawe zdarza sie to sporadycznie (moze cos z benzyna?)
Co to moze byc? Czujnik obrotow, komputer?

Jest przy tym obajwie jakieś szarpnięcie??????

Cytat:
2003-07-05 12:13:41, -JACO- pisze:
Jest przy tym obajwie jakieś szarpnięcie??????

Delikatne. Taka chwilowa utrata mocy przy rozpedzaniu

Tak zwana ,,dziura w gazie'' jest zaprogramowana przez fabrykę i jest to standard - w ten sposób wszyscy producenci podają zużycie paliwa, 90 km/h (IV) i 120 km/h (V) obroty ok. 3000. Aby tego się pozbyć musisz zmienić soft, tylko po co.

U mnie jest podobnie - odczucie jest jak przy automatycznej skrzynce, ale "bieg przerzucany jest" bardzo wolno.
Czy to znaczy, że jadąc stale z tymi prędkościami 90 lub 120 otrzymamy mniejsze zużycie paliwa niż np 100(IV) czy 110(V)?

Wiesiek (Maestro)

Takie jest założenie producenta, sprawdź w instrukcji a zobaczysz, że przy tych prędkościach jest najmniejsze zużycie paliwa. I to dotyczy każdego samochodu, przy podanych prędkościach i zużycie paliwa jest ,,dziura paliwowa''.