| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
malyy Opel Omega B Warszawa | 2003-06-24 14:22:07 Mam takie pytanko bo byłem u kilku mechaników i różnie mówią. Czy w automacie w Omegach B dolewa się oleju czy nie? Czy go się wymienia czy nie? I czy jest gdzieś bagnet, żeby sprawdzić ile jest oleju w skrzyni? |
yenot DEADSOUL Omega A C20NE Caravan Wrocław | 2003-06-24 16:50:56 Po mojemu w automatach trzeba wymieniac olej. Chociaz ja sam mam manuala i tam fabryka pisze, ze oleju się nie wymienia.
Bardziej kompetentni powinni byc koledzy z automatem |
kondek omega B cz-wa | 2003-06-24 21:19:31 dodam jeszcze ze w omie b nie ma bagnetu do sprawdzania poziomu zamiast tego jest konkretna srubeczka po prawej stronie skrzyni |
Mlody_Omega HONOROWY WETERAN Lanser Pabianice | 2003-06-24 21:45:59 Witam,
na forum są informacje dot. obsługi automatów (przynajmniej w Omach A) poszukajcie w archiwum i nie piszcie głupot! btw. ja mam bezobsługowy automat PS. W omegach B prawdopodobnie wszystkie są bezobsługowe. PS2. Stan oleju sprawdza się albo na zimnym albo na gorącym silniku (po przejechaniu min. 30km). Bagnet znajduje się na podszybiu, mniej wiecej po środku. pozdr. aż musze sam wkleić bo mnie nosi!
[ wiadomość edytowana przez: Mlody_Omega dnia 2003-06-24 21:58:45 ] |
malyy Opel Omega B Warszawa | 2003-06-24 22:16:11 Z tego co wyczytałem to mówicie, że w omedze B nie ma bagnetu a sprawdza się śróbką. W jaki sposób to sprawdzić? Wykęcić ją? |
arklin Opel OMEGA B i BFL Koszalin | 2003-06-25 08:02:51 Wątek był już przerabiany ale jak by co to powiem, że w Omesiach B NIE MA konieczności zmiany oleju. Co 30 tkm nalezy sprawdzać poziom i ewentualnie dolewać. JEDYNIE w przypadku intensywnej eksploatacji tzn Taxi, eksploatacja w górskim terenie, częste holowanie przyczepy itp. w Omesiach B zaleca się wymianę oleju w skrzyniach co 7 lat lub 100 tkm.
Pozdrófka |
stapoz Omega 2.5V6+gaz, Mon ... Poznań | 2003-06-25 10:13:43 Ja po zakupie olej wymieniłem co kosztowało ok. 400zł (olej, filtr, uszczeki + wymiana). Piszczie sobie co chcecie ale teraz jeżdzę spokojniej. Co roku oczywiście sprawdzam poziom - to rzecz podstawowa - za mało oleju w automacie = automat na szrot |
malyy Opel Omega B Warszawa | 2003-06-25 11:32:53 Po wymianie oleju w Automacie dalej bedą te opiłki na magnesie? Trzeba to chyba jakoś usunąć? |
ddar Omega B 2.5V6 Kombi Iława | 2003-06-25 13:18:03 Według instrukcji serwisowych automaty w Omedze B są bezobsługowe i nie wymagają wymiany oleju ani filtra. Tylko w przypadku TAXI i wozów policyjnych zalecają wymianę raz na 7 lat. Kontrolę stanu oleju Opel zaleca w przypadku zauważenia "pocenia się" uszczelek lub wycieków. Po odkręceniu korka z prawej strony skrzyni przy ciepłym oleju i pracującym silniku poziom powinien być na wysokości dołu otworu. Ewentualne dolewki a właściwie wstrzykowanie aż do przelania oleju przez otwór. Do usłyszenia. |