[Accent 1.5i 12V 5D "96] Duszenie sie silnika

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam

Ostatnio w moim hultaju zaobserwowalem fakt iz czasem gdzy zimny jest silnik i po dodaniu gazu samochod zaczyna tracic moc
Dzje sie tak tylko na benzynie. po "nagrzaniu" silnika autko zaczyna dzialac sprawnie... spotkal sie ktos moze z takim obiawem?

pierwsze wymienilbym swiece - koszt niewielki i sprawdzil kable wn

swiece odpadaja mam nowe... kable mozna sprobowac bo mam stare...

Mam podobne objawy w autach firmowych Corsa C 2003r i Fiat Panda 2007. tylko przy zimnym silniku przy dodawaniu gazu autko przydusza sie delikatnie tak ci jakis czas. sadze ze lambda lub przeplywka daje takie info do ecu.

przy uszkodzonej labdzie samochod nie pojedzie szybciej niz 50 km/h jzu to przerabialem z bratem w Exelu

A może wtryski? J mam podobny problem na zimnym silniku. Powiedziano mi ( a jeżdżę głównie na gazie) że mogły się zasyfić i nie jest podawana taka dawka benzynki jaka powinna.

Cytat:
przy uszkodzonej labdzie samochod nie pojedzie szybciej niz 50 km/h jzu to przerabialem z bratem w Exelu

a to ciekawe.... te nowe samochody to jakies liche sa... ja wrocilem z nad morza bez sondy bo mi sie wykrecila po drodze... ale grzalem ok 120km/h i bylo ok tylko wir w baku i brak przyspieszenia

Narazie sprawdze od najtanszych rzeczy czytaj filtru paliwa...

Co do lichych samochodzow Exel byl z 90 jak nie wczesniej roku

dokladnie nie pamietam

To jak jest tylko jak jest zimny to po co wymieniać ten filtr?
Dusi się bo ma złą mieszankę a za jej skład odpowiada ssanie, czyli komp. a ma on temp z temp. silnika oraz temp. powietrza.

To to bym sprawdzał - piszesz jak się nagrzeje to jest ok - wiec odpada WN odpada zapchanie, odpada pompa paliwa. Zostają czujniki.
No i sprawdz czujnik obciązenia silnika (ta rurka od kolektora ssącego co wychodzi z lewej) sprawdz czy podłączone.

U mnie dzisiaj stwierdzono że zawór ciśnienia paliwa jest cienki. Wie ktoś ile to może kosztować?