MotoNews.pl

Mocowanie fotela do karoserii

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Wczoraj wieczorem kontynuowalem prace przy ukladaniu okablowania w aucie (wiecej o tym w innym watku). Aby ulatwic sobie nieco zycie, postanowilem wyjac fotel pasazera - wszak to nic trudnego, pomyslalem. Wystarczy odlaczyc zasilanie maty ogrzewania i wykrecic 4 sruby.

Odlaczenie grzania nie bylo trudne. Przystapilem do wykrecania srub. Na pierwszy ogien poszla prawa przednia. Wsadzilem imbus z gdluga raczka i podjalem probe odkrecenia - po przylozeniu wiekszej sily ruszylo sie. Ale chyba nie to, co trzeba... Dzwiek byl taki, jakby cos sie urwalo/ulamalo. Obecnie srube mozna przekrecic o kilkadziesiat stopni, po czym nastepuje zablokowanie. Po przylozeniu wiekszej sily cos 'przeskakuje' i znowu mozna przekrecic kilkadziesiat stopni.

Jak jest rozwiazane mocowanie fotela do karoserii (a konkretnie, do belki zgrzanej do podlogi)? Belka jest zamknieta, wiec podejrzewam, ze od strony wewnetrznej jest zgrzana dodatkowa blaszka z elementem gwintowanym, ktora w moim przypadku sie... upier****la.

Kable polozylem bez wyjmowania fotela i nie mam teraz potrzby wyciagania go, ale denerwuje mnie 'niewykrecalna' sruba.

Dzieki za wszelkie info.

Nie przejmuj sie, tak jest to zrobione. Od drugiej strony nie ma sie jak dostac, wiec trzeba walczyc. Ta sruba na dole jest zwezona i ma jakis mniejszy gwint, w innym przypadku spotkalem sie, ze nie bylo mniejszego gwintu tylko czesciowo byly jakby ukruszone, wyrzezbione. Wymienialem fotele w dwoch Omach i walka zawze byla, trzaski rowniez. Nie znalazlem innej mozliwosci wykrecenia foteli. Potem skrecilem i wszystko jest cacy, spokojnie sruby wchodza do konca i trzymaja fotele jak trzeba.

Tak wiec

Sruby sa wkrecone w podloge na kleju
Rozwiazanie jest niezle
ale w zamknietym profilu jest zgrzane cos w rodzaju nakretki
co trzyma srube i po wielu latach zgrzew moze puscic :/

Mnie udalo sie to zalatwic w taki sposob
Staralem sie czymkolwiek (np srubokret plaski)
na maxa odciagnac srube od podlogi

Kreci sie ciezko ale "nakretka" sie blokuje o spod podlogi
i wypustki po zgrzewach

Gorzej bedzie z wkreceniem
ale w moim wypadku to juz nie bylo konieczne

Jesli koniecznie chcesz wyjac fotel zrob tak
a potem dobrze umocuj na 3 pozostalych srubach
tez bedzie sie trzymac

Pozdrawiam