Nowy chętny na Omkę

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Jak w temacie, pomóżcie, doradźcie.
Chcę kupić Omegę Kombi rocznik 90-93 do 12-13 tys., najlepiej 2,0 (niższe OC, spalanie). Potrzebuję akurat kombi, bo będę musiał wozić stoły (tylko blaty) o wymiarach 100x170cm.
Pytania:
czy wejdą tych wymiarów blaty?
2. Są podobno dwa silniki 2,0 (widziałem, że w Autoświecie sobie eksperci poszaleli i wszystko sp***lili)?
3. Ile pali LPG taka Omega (normalna jazda bez szaleństw ale również bez zamulania)?
4. Jakie najczęstsze usterki i na co, początkujący klubowicz mam zwrócić uwagę przy kupnie najbardziej?

Pomóżcie i poradźcie, jadę szukać w piątek po południu spośród ofert w gazecie i już może wtedy, mam nadzieję, stanę się nowym (chyba szczęśliwym i zadowolonym) posiadaczem błyskawicy.
Jeszcze raz proszę o odpowiedzi.

titus
ps. uzupełnię profil, jak będę miał czym (wcześniej Fiat Punto '97 1,2 25kkm, black Renault Megane 1,6 40 kkm) no i pewnie Opel Omega.
Pozdrawiam

za ta cene kupisz juz fajne autko
nie napalaj sie na pierwsze lepsze auto (kupisz tanio ale wlozysz dwa razy wiecej )
podstawa szukaj auta bezwypadkowego wiem ze bedzie bardzo trudno ale jak znajdziesz to pojezdzisz kilka lat dluzej i duzo taniej (naprawy zawieszenia blachy)
silnik musi byc suchy ..aha jest tylko jeden 2.0 -->C20NE
co do blatow to wchodzi chyba do 205cm wiem ze wiozlem drzwi 220 cm i nie dalo sie zamknac
co do spalania w miescie okolo 11-13 lpg zalezy od twojej nogi
jak bedziesz ogladal auto to po pierwsze otwieraj tylne drzwi i ogladaj nadkola ,druga sprawa zajrzyj pod listwy i progi tam moga byc duze wykwity rdzy
te roczniki maja okolo 200tys km wiec jak bedziesz 120tys to napewno krecony (ale gdzie w polsce kupisz niekrecone )
jezeli chcesz LPG to raczej lepiej zalozyc samemu niz kupowac zagazowana
no i szukaj jak najbardziej wypasionej klima elektryczne szyby (naprawde sie przyda)
pozdrawiam
Cytat:
2003-07-30 20:54:57, titus pisze:
Jak w temacie, pomóżcie, doradźcie.
Chcę kupić Omegę Kombi rocznik 90-93 do 12-13 tys., najlepiej 2,0 (niższe OC, spalanie). Potrzebuję akurat kombi, bo będę musiał wozić stoły (tylko blaty) o wymiarach 100x170cm.
Pytania:
czy wejdą tych wymiarów blaty?
2. Są podobno dwa silniki 2,0 (widziałem, że w Autoświecie sobie eksperci poszaleli i wszystko sp***lili)?
3. Ile pali LPG taka Omega (normalna jazda bez szaleństw ale również bez zamulania)?
4. Jakie najczęstsze usterki i na co, początkujący klubowicz mam zwrócić uwagę przy kupnie najbardziej?

Pomóżcie i poradźcie, jadę szukać w piątek po południu spośród ofert w gazecie i już może wtedy, mam nadzieję, stanę się nowym (chyba szczęśliwym i zadowolonym) posiadaczem błyskawicy.
Jeszcze raz proszę o odpowiedzi.

titus
ps. uzupełnię profil, jak będę miał czym (wcześniej Fiat Punto '97 1,2 25kkm, black Renault Megane 1,6 40 kkm) no i pewnie Opel Omega.
Pozdrawiam

jeden silnik 2.0 ?
poniżej wszystkie silniki z omegi A o mocach od 95 do 122 KM
20NE, 20NEJ, 20SE OHC, 20SE OHC II, C20NE OHC, C20NEJ OHC

a jaki z tych silnikow najlepszy?(mowa tylko o 2,0)
jutro jade cos szukac.
pozdrawiam

C20NE rulez ( jeden 2.0 - disel humor cie siebie trzyma czy jak? )

disel - w mieście 11 ?! , jak to robisz ? ja mam ołowiane buty i nie schodze poniżej 13-14, a zima+ołów w nogach+ od swiateł do swiateł 5000 = 16 10.5-11 to mam w trasie i to bez butów ( ołowianych) 120-130

tak tak w katalogach moze byc 25 silnikow ale poogladaj w ogloszenaich i jak znajdziesz innego niz C20NE to bedziesz mial zajebiste szczescie
OTO WLASNIE MI CHODZILO!!!

a to spalanie mam zawsze 11-13 niezaleznie warunkow hihi jak jechalem z przyczepa dwuosiowa (2500kg) na mazury to spalil 17 LPG !!!!!!

Ze spalaniem to ciężko zejść poniżej 12 litrów a silniczek to tylko C20NE. Z tego co widziałem w katalogach to C20NE różni się od 20SE tylko kompresją, NE ma 9.5 a SE 10 ale SE jest bardzo ciężko spotkać (ja osobiście tylko o nim słyszałem )

Spalanie ?
A co powiecie na to srednie spalanie od 1.05.2003 do teraz to 8,6 ?
benzyny PB cos tam, cos tam.
Z tego tak sobie mysle ze 70 % miasto
fakt, przewaznie sam,
buty olowiane dawno zdjalem
ale ostatni nie przyjezdzam.
Silnik C20NE ale dbalosc o niego okrutna 245 tys przejechane
Fakt zima duzo gorzej........

W mojej besti spalanie gazu 12-13 litrów po mieście(do 4tys.obr.).trasa 10-11 litrów lpg(do140km)

Mi spala od 10,5 do 14 gazu, ale komort rewelacja, tylko te plastiki.. miejsca mnóstwo, to prawda, że jedyny silnik jaki można spotkać to C20NE ale jest bardzo dobry. Z gazem też racja - załóż sam. Wiem gdzie bardzo tanio a przejechałem nim ok 40tys i nic się nie dzieje.