MotoNews.pl

Po przełączeniu na gaz auto gaśnie.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wszystkich.

Mam problem tego typu, mianowicie odpalam swoje auto na benzynie i po dodaniu gazu do obrotów 2000 przełącza się na gaz, ale auto w tym momencie odrazu gaśnie. Czynność tą mogę powtarzać wielokrotnie aż dopiero za którymś razem załapie i auto normalnie chodzi na gazie. Zaznaczam że dzieję się tak tylko na zimnym silniku lub po kilkugodzinnym postoju. O co tu chodzi? Czy ktoś może mi chociaż podpowiedzieć co mu golega. Wymieniałem niedawno filterek od gazu, przewody i świece i było ok. Aż do teraz.
hyundai lantra 94r. 1,8 16v dohc, instalacja I generacji,parownik lovato.

Z góry dziekuję za sugestię i pomoc

Pozdrawiam

Albo któryś elektrozawór nie otwiera, albo przełącznik nie puszcza sygnału na elektrozawory. Zacznij od sprawdzenia wszystkich połączeń elektrycznych do elektrozaworów.

Miałem dokładnie taki sam objaw, zimny po przełączeniu na gaz gasł. U mnie to była wina elektrozaworu na reduktorze a właściwie jego strony mechanicznej. Wystarczyło zdemontować elektrozawór, przeczyścić sworzeń i końcówkę drobnym papierem ściernym, nasmarować lekko wazeliną. Po tym zabiegu samochód normalnie się przełącza, bez gaśnięcia.

Wielkie dzięki za podpowiedź.

Pozdrawiam