| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Cameel Ford Mondeo MK2 kombi Warszawa Ursynów | 2007-08-29 10:05:51 Witam,
Wkurza mnie ostatnio szarpanie przy zimnym silniku, a do tego miałem pękniętą uszczelkę pod pokrywą zaworów i 2 świece w oleju. Czas zmienić świece i przewody. Znalazłem na allegro kilka propozycji. Co mi radzicie? Przewody NGK Przewody Packard i świece NGK Przewody koreański oryginał Przewody Sentech Świece BOSH Może ktoś z was juz to przerabiał i któreś są lepsze, a któreś gorsze. Ja mam Espero od końcówki kwietnia, zrobiłem 11 tys i jest coraz gorzej, a ktoś (chyba Piotr'ek) radził mi wymienić świece i przewody. Tak na marginesie. To chyba nic trudnego i zrobię to sam, ale jakiej wielkości klucz pasuje do świec w esperaku? Na coś mam zwrócić szczególną uwagę przy wymianie? |
andrzej197710 Klubowy Weteran octavia warszawa-grochów | 2007-08-29 10:38:58 moje doświadczenia z wymianą świec i kabli,
miałem hu....wy klucz i jedną świecę zapieczoną, 3 poszły ta jedna nie, połamałem na niej 2 klucze za 5 zł wk....łem się i kupiłem lepszy i tym już poszło....uważaj żeby za mocno nie dokręcić powodzonka |
slayter Member Klubu Espero Espero TOTAL SERIA Warszawa | 2007-08-29 10:50:29 Ja kupiłem przewody NKG u gościa z pierwszego linka. Miały tylko inne oznaczenie kończące się chyba na 403. Najlepiej zadzwoń do nich to Ci doradzą. Miła obsługa i towar szybko wysłany. |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2007-08-29 11:00:10
Kluczem za pinć złotych to se chińską zabawkę dla dziecka można rozkręcać, a i nie każdą! |
Kiniusia Opel Vectra 2,2 dTi Kraków/ Trzebinia | 2007-08-29 13:10:30 Cameel rozeznaj może również temat świec BERU Ultra-X UX79.
|
adamus0 Multipla 1,9 JTD Łochów | 2007-08-29 16:51:21 Ja kupowałem niedawno przewody packarda i świece DENSO.
Na NGK-ach mój chu.. chodził. Przewody drogie ale warto. Ja przepłaciłem ale nie miałem wyjścia - 180 zeta same przewody. Mam gas i u mnie chodzi malina... [ wiadomość edytowana przez: adamus0 dnia 2007-08-29 16:52:33 ] |
krzychu_ch Klubowy Weteran Octavia Sosnowiec | 2007-08-29 16:58:09
Zgadza się
Nie kupuj tych NGK
One są dedykowane do 1.8-2.0 Do silników 1.5 oznaczenie na kablach winno być RC-DW403
Różnią się wyprowadzeniem kabla przy "fajce" i samą "fajką" |
Cameel Ford Mondeo MK2 kombi Warszawa Ursynów | 2007-08-29 19:47:09 Czytałem jakiś czas temu kilka tematów o świecach i przewodach, a teraz mnie to czeka i dlatego chciałbym znać wasze opinie, żeby niektórych błędów nie powtarzać. Widzę, że firma NGK wzbudza raczej różne odczucia. Jedni chwalą, inni narzekają. A miał ktoś świece BOSH? |
bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2007-08-29 20:55:00
Nie ma świec BOSH ...no chyba że chińczyki coś podrobili
ZDECYDOWANIE NIE KUPUJ NGK bo widzę, że masz gaz.. Tyle razy piszę to samo ....nie cuduj nie kombinuj, nie przepłacaj!...kup konkretne przewody..(np.NGK tyle że konkretnie do 1,5 - Krzychu_ch podał Ci oznaczenie) ..byle NIE Sentech.... A świece ...kup np.BRISk SILVER...(będzie tani i na pewno DOBRZE) |
Cameel Ford Mondeo MK2 kombi Warszawa Ursynów | 2007-08-29 22:13:35
Hmmmm. Spójrz na ostatni link z pierwszego mojego posta w tym wątku. Tam jest link do aukcji Allegro ze świecami BOSH. Na pewno BOSH nie robi świec???
Jeśli dobrze zrozumiałem, to przewody jak najbardziej NGK, a świece w żadnym wypadku NGK. Oczywiście mam auto z gazem. Wybaczcie pytanie laika. Gdybym jednak kupował świece w sklepie, to o jaki typ świec pytać?Czy są różne typy świec? Będę to pierwszy raz kupował i nie chciałbym czegoś spieprzyć. |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2007-08-29 22:31:06
Widzę, że niektórzy raptem pięciu liter wielkości 5 cm nie potrafią z odległości 0,5 m przeczytać. [ wiadomość edytowana przez: piotr_ek dnia 2007-08-29 22:31:28 ] |
bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2007-08-30 00:01:02
prawda... Piotr ?
Dla informacji Kolegi Cameel...nawet więcej niż NA PEWNO BOSH nie robi świec
(a nawet jakby robił...kup BRISK-i ...bo naprawdę nie ma sensu przepłacać za ....reklamę?) |
krzychu_ch Klubowy Weteran Octavia Sosnowiec | 2007-08-30 07:00:30 BOSH może i robi świece, ale nikt na nich nie jeździł
BOSCH natomiast robi dobre świece - ale nie do LPG
|
Cameel Ford Mondeo MK2 kombi Warszawa Ursynów | 2007-08-30 10:49:22
Ech... tym razem Twoja złośliwość mnie dopadła. No ale rzeczywiście mi wstyd. Ale lipa. Miało tam być oczywiście BOSCH A wracając do tematu. Z waszych wypowiedzi wynika, że przewody mam kupić NGK (oczywiście odpowiedni model) i świece Brisk Silver |
bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2007-08-30 20:27:34
Taki zestaw na pewno nie będzie sprawiał kłopotu (ciągle mam na uwadze Twoje LPG )... Ja praktykuję ostatnio (2-gi rok) przewody Tesla +właśnie BRISK SILVER (rok) ...no i wreszcie jest OK! ....świece NGK po bardzo niewielkim przebiegu poszły do śmietnika, bo się zaczęły rozpadać.. |