[pony] - zacinają się drzwi

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!
Od jakiegoś czasu zacinająmi się tylne drzwi - nie chcą się otwierać z zewnątrz, od wewnątrz nie ma problemu.
Co może być przyczyną i jak się dostać do mechanizmu (jak zdjąć tapicerkę drzwi)?

[ wiadomość edytowana przez: Schwester dnia 2005-07-29 08:04:48 ]

A blokada przed dziećmi zwolniona
Może źle wyregulowane cięgna .

mi sie dzialo tak juz z wiekszoscia drzwi. najprostrzym sposobem jest dostanie sie do drzwi i znalezienie ciegna od klamki zewnetrznej i podlozenie ( wkrecenie w taki jajowaty otwor) srubki , po tym zabiegu drzwi otwieraja sie niczym w mercedesie

Kiedyś miałem podobny problem, w zamku znajduje się zagięta blacha oporowa, która z czasem odgina się i z zewnątrz nie che działać klamka, trzeba ją przegiąć tak, by wróciła do pierwotnej pozycji i wszystko wraca do normy. Żeby to naprawić, trzeba rozebrać drzwi, porozpinać cięgna i wykręcić cały zamek (o ile, to akurat jest przyczyną).

Cytat:
2005-07-29 19:09:19, Dawciol pisze:
mi sie dzialo tak juz z wiekszoscia drzwi. najprostrzym sposobem jest dostanie sie do drzwi i znalezienie ciegna od klamki zewnetrznej i podlozenie ( wkrecenie w taki jajowaty otwor) srubki , po tym zabiegu drzwi otwieraja sie niczym w mercedesie

wkręcić na górze otworu czy na dole?

U mnie podobny problem generowały źle wyregulowane zawiasy. Drzwi zaczęły się opuszczać. Ale faktycznie pomogło też wsadzenie czegoś w takie jajowate oczko koło klamki zewnętrznej wewnątrz poszycia drzwi. Trzeba się trochę tam namęczyć żeby się dostać ale pomaga.

tez mi sie nie otwieraja - nie zawsze - jutro sprawdze i dam zanc czy cos pomogło

winne jest cięgienko idące od klamki zewnętrznej do zamka i jak wszyscy mówią trzeba tam w to jajowate oczko u góry np wkręcić śrubkę,
No a zdjęcie obudowy drzwi w poniaczu to już banał, wykręcić dzyndzel od zamykania od środka i 3 śrubki, wypiąć zatrzaski co są naokoło i już.
Cytat:
po tym zabiegu drzwi otwierają się niczym w mercedesie

Przyłączam się do tego

zapodam fotki jakie podczas tego zabiegu robiłem

mam nadzieje ze sie komus na coś kiedys to przyda

[ wiadomość edytowana przez: pioter2647 dnia 2007-09-02 23:46:16 ]

chciałem dobrze - jednak zdjęcia które dodałem sie nie wyswietlają jedynym sposobem jest kliknięcie prawym klawiszem myszy - właściwości i skopiowanie adresu url obrazków. zainteresowani napewno sobie poradzą

w pierwszymn dniu zakupu pony zauwazylem ze z tylnymi dzwiami jest problem ze nie zawsze da sie je otwozyć od zewnątrz nie mialem jeszcze dostepu do tego forum a nawet o nim n nie myslałem i wlasnie podlozenie śrobki pod otwor rozwiazało sprawe teraqz dżwi otwierają sie bez problemu cala operacja trwała jakieś 30 min

wszystko fajnie pięknie ale ja nie mogę dopasować tam śrubki chciałem kupić sobie wkręta 8 najlepiej na śrubokręt ale nigdzie nie ma doradźcie jaka najlepiej zamontować?

ja po małych trudnoiściach umieściłem tam śrubeczke 8 i skręciłem nakrętką fakt ze paluchy sobie podrapałem ale warto było

kupiłem 8 i zabieram sie do roboty... zaraz jak przestanie lać deszcz