| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
teltom CIVIC i-VTEC/VECTRA C Stalowa Wola | 2007-08-17 00:28:59 |
robertkaluza Klubowy Weteran Daewoo Espero 1.8 LP ... Tychy | 2007-08-17 00:54:26 Ja głownie w rowerach górskich sie orientuje, ale szukałem kiedyś dla siebie szosówki i z tego co wiem ciężko coś wybrać przez neta. Ramy mają różne geometrie i najlepiej sie na niej najpierw przejechać, zeby zobaczyć, czy jest wygodnie.
osprzęt jest OK. Z czego jest wykonana rama i ile lat ma rower? Tak na oko sądząc ze śladów rdzy ma co najmniej 10 lat i dużo kilometrów przejechanych. W zależności od ogólnego stanu wydaje mi sie że można za nią dać 300 - 500zł Teraz jest duża oferta rowerów z zagranicy ( z holandii i niemiec). Ceny takich rowerów szczególnie zimą mogą być bardzo atrakcyjne. Pozdr. |
Cwikus DU Espero 1.5GLX 16V Piekary Śląskie | 2007-08-17 08:05:09
Z podwójnie cieniowanego chro-mobli, rama ma więcej niż 10 lat jeśli od początku jeździ z tym osprzętem, a po suporcie widzę, że tak jest. Rower jest warty do 600-650zł, z tym że nie jest to szosówka a treking, te klamki do v-brake nie będą rewelacją w połączeniu z u-brake 600 shimano, bo mają inne przełożenie linki hamulca - trudno je będzie wyczuć. A doprowadzenie tego roweru do szosówki to kupno klamkomanetek i baranka - trochę toto kosztuje. Z tego co widzę, to z tyłu nie ma już bieżnika. Co do sprawdzania roweru, to koniecznym jest usiąść na nim przed zakupem i zrobienie paru kółek. Bez tego możesz się sparzyć, dalej, sprawdzić wszystkie łożyska, luzy, obczaić co będzie do roboty - rozebranie roweru to pięć minut, ale trzeba mieć parę specjalistycznych kluczów (suport, piasty, czasami stery). Wianuszki łożyskowe są ogólnodostępne w sklepach rowerowych i łożyskowych. |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2007-08-17 08:12:24
Toto już podchodzi pod cenę sprowadzonego 15 letniego opla astry. Chore!!! |
Cwikus DU Espero 1.5GLX 16V Piekary Śląskie | 2007-08-17 08:18:28
Reynolds Raleigh ma duzo wieksza renome w rowerach, niz Opel w samochodach. Dalsza sprawa, ten osprzet jest dosc fajniutki - 2 lata temu sprzedalem szoskę na podobnym sprzęcie za 650zł i pojedyńczo cieniowanej ramce z tym że ani grama rdzy. Za rdzę zbiłbym 100-150zł. |
pyrekcb Klubowy Weteran gumoleon & już nie l ... Warszawa | 2007-08-17 09:00:56
Znaczy, ma coś z espero...
P.S. Cwikus, hamulce o które kiedyś pytalem, NIE ROZLECIAŁY SIĘ (jeszcze ) i dalej są skuteczne - o mały włos nie zaliczyłbym drugi raz "baranka" przez kierownicę.
Także chyba warto do amatorskiej jazdy po osiedlu... |
robertkaluza Klubowy Weteran Daewoo Espero 1.8 LP ... Tychy | 2007-08-17 11:55:59
Ja ją oceniłem na troche więcej, bo przy suporcie widać ślady rdzy, a porządna rama powinna to jakoś przetrwać .
No i ważne żebyś sprawdził jak mocno rozciągnięty jest łańcuch, bo jeżeli już długo koleś na nim jeździł to czeka Cie wymiana łańcucha, korby i wolnobiegu. Pozdr. |
lothaar Sympatyk Klubu Espero Peugeot 407 SW Wawa | 2007-08-17 14:08:25 A ja bym tego roweru nie kupił bo:
1. Ten rower to już trup. Jakakolwiek by ta rama nie była to ona już dogorywa a jej sztywność i inne walory odchodzą w niebyt. To złom. 2. Do tego kombinowany osprzęt (o tym pisał już wyczerpująco Cwikus) a jego stan techniczny jest taki sam jak i ramy. 3. Liczba elementów osprzętu do wymiany jest tak duża, że po dodaniu do ceny roweru można lepszy rower kupić. 4. Szosówki są bardzo wymagające jeżeli chodzi o teren do jazdy. To cudowne i szybkie rowery, którymi w Polsce po prostu nie ma gdzie jeżdzić. A szkoda. 5. Jeżeli już chcesz ten rower koniecznie kupić to wg mnie ostateczna cena tego roweru to waga razy cena złomu za kilo. |
lothaar Sympatyk Klubu Espero Peugeot 407 SW Wawa | 2007-08-17 14:10:24
To się fachowo w slangu kolarskim nazywa... dachowanie ![]() |
teltom CIVIC i-VTEC/VECTRA C Stalowa Wola | 2007-08-17 14:39:06 jak uda mi się wynegocjowac cenę w granicach 200 - 300 złociszy to go kupię i wyremontuję. Jadę jeszcze w sobotę na giełdę samochodową do Sandomierza to przy okazji pooglądam trochę kradzionych kolarek z zachodu i może tam coś zanabyję. Wiem, że najlepszym rozwiązaniem byłoby kupno nówki ale narazie nie mogę sobie pozwolić na wydatek ponad 1000zł. |
lothaar Sympatyk Klubu Espero Peugeot 407 SW Wawa | 2007-08-17 14:58:25
No to troszku kaski masz... tylko się nie napalaj i poszukaj spokojnie ![]() |
robertkaluza Klubowy Weteran Daewoo Espero 1.8 LP ... Tychy | 2007-08-17 15:58:21
Albo OTB (over the bar)
Pozdr. |
pyrekcb Klubowy Weteran gumoleon & już nie l ... Warszawa | 2007-08-17 16:37:22
Koniec w barze...? |
teltom CIVIC i-VTEC/VECTRA C Stalowa Wola | 2007-08-17 20:18:26
nad drążkiem |
teltom CIVIC i-VTEC/VECTRA C Stalowa Wola | 2007-09-06 23:16:39 Udało mi się kupić coś takiego PUCH Allegro Mistral S (austriacki?). Stan perfekt rama z drobnymi ryskami ale nie to najważniejsze. Pełen osprzęt shimano:
- hamulce shimano 150 (prawie nowe) - klamkomanetki shimano - obręcze shimano - opony Michelin Kevlar (bieżnik bdb) - przerzutki tył przód shimano - korba shimano - sztyca aluminiowa - pedały z zapięciami wellgo(czy jakoś tak) - rama jest metalowa ale bardzo lekka Wszystko chodzi równo i gładko, na początku tak się najarałem że ok 100 km walnąłem , teraz od poniedziałku deszcz pada a mnie w domu nosi żeby sobie pojeździć.
Cena 380 zł, dużo ?, mało? ja wiem jedno jeździ się fantastycznie
|
robertkaluza Klubowy Weteran Daewoo Espero 1.8 LP ... Tychy | 2007-09-07 00:16:55 ładny rowerek cena tez ok
najwazniejsze ze Ci sie podoba i dobrze sie jezdzi. szkoda tylko, ze taka pogoda sie zrobiła paskudna :/ Pozdr. |
lothaar Sympatyk Klubu Espero Peugeot 407 SW Wawa | 2007-09-07 10:41:41 Ładny A i cena spox.
Warto jednak pomyśleć "o przeneisieniu" dzwigni przerzutek z ramy na kierownicę. Poprawia to zdecydowanie komfort jazdy. |