Brak mijania/drogowych w Avensis

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!

pare dni temu przydarzylo mi sie cos takiego w Avensis 2002 1.6 vvt-i..

otooz dzialaja tylko swiatla pozycyjne z przodu - mijania sa gluche po przekreceniu przelacznika a dlugie sa roownie blade przy ruchach -do i -od siebie tymze przelacznikiem.. nie slychac roowniez charakterystycznego "pykniecia" przekaznika przy "ciagnieciu za wajhe dlugich"..

sprawdzilem bezpieczniki - oba sprawne.. zaroowki oczywiscie tez..
niestety nie posiadam schematu elektrycznego reflektoroow i nie wiem gdzie szukac przekaznika..

moze jednak ktos sie spotkal z podobna awaria i poleci gdzie szukac? moze to wcale nie przekaznik?

prosze o pomoc w odnalezieniu przekaznikoow i ew podanie ich wartosci symboli itp i ew rady tych ktoorzy podejrzewaja ze winowajca jest cos innego bo troche ciemnawo sie jezdzi na samych pozycjach..

Na swoim przykładzie napisze. U mnie w Ave II miałem coś podobnego , przyczyną okazal sie przełacznik świateł. Poprostu padło coś w nim i mogłem sobie do woli przekręcać. Sprawdz może najpierw przełącznik. Jezeli chodzi o przekażniki to wątpie zeby przestały działać Tobie mijania i drogowe poniewaz jak sie nie myle są na dwóch róznych przekażnikach. A gdzie są te przkazniki to sam nie wiem , moze ktoś coś doda od siebie jeszcze w tym temacie.
pozdr

hmmm.. przelacznik powiadasz.. czy u Ciebie padniecie tez bylo "na krecenie" i miganie dlugimi?

ma ktos pomysl jak sie za niego zabrac? da sie od strony samego przelacznika czy trza od strony kierownicy? co z airbagiem?

[ wiadomość edytowana przez: Szoppers dnia 2007-12-03 14:03:46 ]

Dzialaly tylko pozycyjne , po wlaczeniu mijania nic sie nie dzialo. Po wlaczeniu dlugich rowniez. Aby wyjac przelacznik trzeba zdemontowac obudowe kolumny kierownicy , airbag , i sciagnac kierownice. Airbag masz elektroniczny a wiec nie bedziesz mial problemu z demontazem. Z boku sa dwie zaslepki , po sciagnieciu ich sa dwie srubki , po jednej na strone ktore trzymaja poduszke. Jak ja rozkrecisz to odlaczysz kostke i wyjdzie caly bezproblemu. To jesli chodzi o wymiane. Jezeli o sprawdzenie to trzebabylo by obudowe kolumny sciagnac i pobawic sie troche probnikiem pradu samochodowym. Posprawdzac czy po wlaczeniu swiatel puszcza prad na nie.

Sprawdz przekaznik Dim pod maska

Witam Ja miałem taki sam problem w swojej carince. Elektryk znalazł przyczynę.Uszkodzony kabel w wiązce między przekażnikiem głównym a przekażnikiem reflektorów. Diagnoza rozprucie wiązki ale nie teraz narazie przewód zastępczy puszczony wierzchiem działa i to najważniejsze pozdrawiam może troszkę pomogłem

Dziekuje wszystkim goraco za pomoc elektryk dostal jak na tacy co powinien sprawdzic

Ale jednak pierwsze podejrzenie okazalo sie trafne - wine ponosil przelacznik przy kierownicy - styki byly zabrudzone i nie dzialaly jak trzeba - rozebranie przelacznika i jego gruntowne przeczyszczenie pomoglo.. swoja droga dziwne ze w aucie 5 letnim takie rzeczy sie dzieja..

co prawda 100zl poszlo ale lepsze to niz przelacznik z allegro niewiadomego pochodzenia

Niech ten post zostanie w archiwum dla potomnych miejacych problem ze swiatlami

Jeszcze raz dziekuje za pomoc i pozdrawiam Forumowiczoow!