MotoNews.pl
6 Włącznik świateł cofania ... (2743/61) - PT

Włącznik świateł cofania ...

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witajcie,

Powiedzcie mi gdzie go szukać? I co może być poza nim i bezpiecznikiem (który jest dobry) powodem braku świateł cofania?

Pozdrawiam

włącznik świateł cofania znajduje się przy skrzyni biegów ,z tyłu po prawej stronie.

oprócz włącznika, przyczyną może być też rozpięty przewód

Albo przecięty przewód

albo zaśniedziała albo zardzewiała końcowka

Wielkie dzięki Panowie. Wiedziałem, że można na Was liczyć. Muszę tylko znaleźć jakiś najazd.

najazd? ja zawsze kładę trzy kostki brukowe, grubą dechę i "najeżdżam"

ja podobnie ,dostęp jest dość dobry wystarczy 'wyciągnąć rękę'.

albo przepalona zarowka

(zartowalem)

...albo uszkodzony wlacznik przy pedale hamulca (ja tak mialem).

sorki.
poje... mi sie ze swiatlami stopu

oj psulek psulek... żeby Ci się tylko biegi w furze nie myliły, bo jak nagle stwierdzisz, że masz jeden do przodu i pięć wstecznych...

pozdrawiam

Jedyna

Dwójka

Trójka

Czwórka

Piątka

i

Rakieroj

No pieknie, w ciagu godzinki tyle odpowiedzi - jaka frekwencja To dopisze sie i ja A wylacznik monza sprawdzic b prosto zwierajac 2 kabelki ktore z niego wychodza. Jesli mamy oczywiscie wlaczony zaplon to swiatelko wstecznego powinno sie zaswiecic, jesli nie swieci sie nalezy ustalic gdzie jest przerwa w doplywie pradu.

To jeszcze jedno pytanie. Gdyby okazało się, że to wyłącznik, czy przy jego wymianie upuszczę sobie oleju ze skrzyni, czy jest on w suchym miejscu?

hmm no ja oile piamietam jak wymienialem w fiaciq to nic niewylecialo...bardzo mozliwe ze tylko spadl kabelek z wsowki...choc to najbardziej optymistyczny wariant

NIe spuścisz oleju,ja wymieniałem i nie było problemu.Powodzenia.

Spoko. Nie pocieknie bo wyłącznik jest powyżeli poziomu oleju.

upuscisz jakies 2 cm szescienne

A mi się światł wsteczne świecą cały czas . Jeszcze nie wiem co i jak bo stało się to w niedzielę wieczorkiem i do piątku nie będę miał okazji się tym zająć. Tylko że ja mam podpięte pod żarówki piszczki piezo i trochę robi się to upierdliwe bo w aucie je słychać.

MOje pytanie jest zatem takie: ile może kosztować to ustrojstwo do włączania świateł wstecznych i czy potrzeba jakichś specjalnych narzędzi aby go wymienić. W wersji optymistycznej można przewidzieć kabelek ale to chyba nie to bo światła gasą tylko na V biegu .
Kiedyś miałem podobną sytuację ale piąchopiryna w drążek pomogła . Tym razem pewnie bez wymiany włącznika się nie obędzie.