| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
kisztan Klubowy Weteran Ford Focus i jeszcze ... Łańcut | 2007-08-31 13:51:50 Koledzy, mam pytanko.
Czy ktoś ma zamontowane u siebie reflektory dalekosiężne? Jak to świeci? Czy efekt oświetlenia jest warty tego wydatku? A może ktoś poleci jakieś fajne a dobre reflektory takie co by jakoś dyskretnie zamontował w Espero. Co sądzicie o tych? Cenowo są spoko, tylko, czy jakość będzie dobra? Halogeny Dalekosiężne PS. Co to jest wyszukiwarka? |
kisztan Klubowy Weteran Ford Focus i jeszcze ... Łańcut | 2007-08-31 15:54:37
A więc tak
Po pierwsze primo, mogę sie mylić, ale chyba nie ma przepisu, który nakazuje mieć dodatkowe reflektory dalekosiężne na wyskokości standardowych reflektorów.
Po drugie primo, reflektory mam wypłukane, ba nawet mam przekaźniki. Światła mijania mam spoko, ale drogowe (długie) wydaje mi się, że świecą strasznie blisko .
Te reflektory chciałem założyć sobie w kratkach koło halogenów.
No i wiecie, ja mieszkam na prowincji, poruszam sie dużo w porach nocnych (dzieciaki mniej marudzą) i tak sobie wykombinowałem, że takie światełka może by mi się przydały. A Ty Krzysztofie jak zwykle chciałeś mi podciąć skrzydła, ale nie tak ładwo się nie poddam. Pamiętam, że na jakimś zdjęciu zlotowym widziałm esperaki z dodatkowymi reflektorami bardzo ładnie wkomponowanymi. |
Wiktor_ galant Kielce | 2007-08-31 16:55:07 nie ma takiego przepisu, jesli jest to go przytocz,
pomysł dobry, lampy dalekosiezne sa montowane m.in w mitsubishi galancie obok halogeonów, włączają sie gdy masz właczone swiatła długie i właczysz halogeny, wystepuja tez w subaru legacy, fordzie fiescie (niektóre wersje np. xr), oplu kadecie gsi (w bardzo zadko spotykanej wersji) we wszystkich wymienionych przezemnie samochodach te lampy znajduja sie obok halogenów |
krzychu_ch Klubowy Weteran Octavia Sosnowiec | 2007-08-31 18:37:01 ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY
z dnia 31 grudnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia Skupcie się na tabelce w załączniku 6 i kilku innych paragrafach
Doczytacie, że zgodnie z kodeksem drogowym i Rozporządzeniem URM w sprawie warunków technicznych pojazdów, światła te powinny być tak podłączone do instalacji samochodu, by można je było włączyć tylko wtedy kiedy są włączone światła drogowe. Z chwilą wyłączenia świateł drogowych, światła dalekosiężne powiny się automatycznie również wyłączać. |
Wiktor_ galant Kielce | 2007-08-31 18:50:00 i tak własnie jest zrobione, zreszta wyzej napisałem, w galancie jest tak ze dalekosiezne mozna właczyć jedynie z długimi |
Wiktor_ galant Kielce | 2007-08-31 18:54:08 przegladam to i mam problem ze znalezieniem czegos na temat dalekosieznych |
Adam4302 Klubowy Weteran Dacia Logan Katowice Wsch. Wąsk. | 2007-08-31 18:54:35
No właśnie doczytałem, i nic nie ma na temat umiejscowienia na wysokośc tych świateł!! Inna sprawa że gdy lampa jest umieszczona wyżej, to lepiej i dalej oświetla drogę. |
Wiktor_ galant Kielce | 2007-08-31 18:55:30 dokładnie czyli nie jestem sam z problemem odnalezienia informacji na temat wysokosci
|
kisztan Klubowy Weteran Ford Focus i jeszcze ... Łańcut | 2007-08-31 20:25:10
Ale to żaden kłopot, zakładasz przekaźnik, którego cewkę podłanczam pod przewód "+" świateł drogowych i problem rozwiązany. Zaświeci się, gdy załączę drogowe i wyłaczy się gdy wyłacze drogowe, ba nawet jak mrugnę to i reflektory mrugną to dopiero wiocha
Dobre, teraz pytanie zasadnicze, czy opłaca się brać te za 60zł, czy lepiej jakieś drogie np HALOGENY FF75 DALEKOSIĘŻNE H7 HELLA Czy jakość światła i trwałość lamp zrekompensuje mi czterokrotnie wyższę cene? |
Cameel Ford Mondeo MK2 kombi Warszawa Ursynów | 2007-09-01 10:08:14
Co to znaczy "podłanczyć"? |
![]() Maestro Klubowy Weteran Toyota Avensis Rzeszów | 2007-09-01 10:21:41
W/w znaczy: wlepić się na krzywy ryj bez wpisowego do pijącej ekipy
-- Wiesiek |
![]() Maestro Klubowy Weteran Toyota Avensis Rzeszów | 2007-09-01 10:27:34
A resztę dobrze zrozumiałeś? Bo dajmy na to takie wyrażenie np "załączyć drogowe". To z kolei oznacza: wytrzeszczenie oczu dla lepszego widzenia spowodowane widzeniem lunetowym lub pomrocznością u zatrunkowanego osobnika. -- Wiesiek |
Cameel Ford Mondeo MK2 kombi Warszawa Ursynów | 2007-09-02 00:09:33 Maestro, nie pal więcej tego świństwa |
![]() JaRabbit Klubowy Weteran Toyota Corolla WF | 2007-09-02 21:25:16
Ja cie,robi się wesoło ![]() |
AsterixGal ESPERO było :( Mazda 626 jest | 2007-09-05 20:34:04 Moim zdaniem szkoda zachodu. Większy jest pożytek z halogenów niż będzie z dalekosiężnych (mówię o montażu zamiast halogenów).
Jeśli już by była przeróbka, to może warto wykorzystać przycisk od włączania halogenów i sprzęgnąć go z obwodem sterującym światłami długimi...jak włączysz długie to dopiero będziesz mógł włączyć (wyłączyć na życzenie) dalekosiężne, ale jak wyłączysz długie to wyłączą się jednocześnie dalekosiężne. Należy pamiętać, ze jeżeli wykorzystamy przycisk od włączania halogenów, to trzeba będzie włączanie tylnych przeciwmgielnych podpiąć w inne miejsce. Czy ktoś robił rachunek..mocy po włożeniu czegokolwiek w instalację elektryczną? ...bo każdy dokłada a nikt nie liczy. |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2007-09-05 20:38:12 A może pręt na dach, a na nim 6 lamp. Jak w TIRze |
Zoltar Fajne Gdańsk | 2007-09-05 23:40:21 Bi-xenon |
kisztan Klubowy Weteran Ford Focus i jeszcze ... Łańcut | 2007-09-06 08:09:49
Dzięki Wojtku (pozostałym klubowiczom też) za głos w dyskusji.
Te reflektory, jak pisałem zamontuję jako dodatkowe pomiędzy tablicą rej. a halogenami za plastikową kratką. Będą mało widoczne, więc nie będzie to jakiś wieś-tuning. Napięcie popłynie bezpośrednio z aku. oczywiście zamontowany będzie bezpiecznik, pstryczek i przekaźnik sterujący. Sygnał do cewki przekaźnika podany będzie od świateł długich. Więc będą niejako zharmonizowane z pracą świateł drogowych. Dodatkowy pstryczek przy desce pozwoli na odłączenie w razie potrzeby tych reflektorów. Choć jakoś nie widzę potrzeby by go wykorzystywać, mam no ale pożyjemy zobaczymy. Jak zrobię to zamieszczę fotki z prac. "Rachunek mocy" powiadasz? Nie ma obawy, to tylko dodatkowe 110W.
|