Głowica a 800ccm

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Posiadam silnik na rozwierce z arba 1.6 teraz są tłoki 85.45mm o ile dobrze pamiętam. Powiedzcie jaki wałek proponujecie i co zrobić z głowicą aby to ładnie ciągneło z dołu . Teraz bedzie wałek 385/760 fazowany na dół Ale z głowicą się zastanawiam

Wydluz dolot. Moze to nie glowica ale daje dobre efekty.

-----------------
FIAT -> Fix It Again Tony

glowa seria, na 385 na ustawieniach seryjnych ciagnie od samego dolu do ok 4k rpm

myślałem nad tym jak pozbyć się stukowego żeby zapłonem móc podnieść również moc, chce jak by dostosować komore spalania , jej krawędzie to cylindrna

Cytat:
2007-09-07 15:47:44, pterock pisze:
glowa seria, na 385 na ustawieniach seryjnych ciagnie od samego dolu do ok 4k rpm

niebardzo swego czasu Polo-wi wyszlo 35ps z hamowni

posiadam wałek 385/760 i myślę nad sfazowaniem go na dół właśnie , powiedzcie mi czy ten manewr z krawędziami głowicy wyeliminuje stukowe , tylko ile stracę stopnia spręzania , bo te tłokersy są ogromne

coś na wzór tej

coś na wzór tej

odpowiedni ksztalt komory spalania - brak ostrych krawedzi itp zapobiega stukowemu. Pamietaj zeby jej nie planowac za bardzo bo i tak podnosisz stopien sprezania sama pojemnoscia. Wieksze zawory obowiazkowo bo w maluchu sa malutkie (porownaj garbowe do maluchowych....)

pamietaj o wyrownaniu pojemnosci komor spalania...