MotoNews.pl

Dziwne pukanie dochodzące z góry silnika

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Ostatnimi czasy to znaczy w sobotę chciałem pouczyć swoją dziewczynę jazdy, nie zdążyliśmy jeszcze ruszyć z miejsca jak conajmniej z 5 razy szarpnęła samochodem potem jak już ruszyliśmy i był koniec drogi przy zawracaniu poszarpała nim z 20-razy no i jeszcze w drodze powrotnej z 20.
Nie wiem czy to ważne, ale po jej jeździe usłyszałem dziwne ciche stuki z pod maski. Teraz po kilku dniach i jakichś 150 km stukanie jest głośniejsze i coraz bardziej mnie przeraża.
Wydaje mi sie że to coś z górą silnika (może głowica, albo wałek) wolał bym żeby to było jakieś łożysko.

Jak macie jakieś pomysły co to - to słucham.

Dolej lub zmień olej.
W 90% to pomaga

dolałem ale nic sie nie zmieniło....
myślałem o zmianie, ale narazie się wstrzymuje... właśnie byłem poleżeć pod nim i pukanie słychać też od spodu w okolicach miski olejowej nie wiem czy to pompa olejowa (chociaż kontrolka gaśnie) czy może pompa wodna... czy jeszcze coś gorszego...

Sprawdź naciąg paska rozrządu.

Byłem dziś u kilku szamanów i prawie każdy miał inną tezę:
I - że to pompa wodna i wymiana ok 200 zł
II - że to napewno nie pompa wody i to coś poważnego, ale nie opłaca się tego robić - najlepiej wymienić cały silnik (wymiana ok 1000zł)
III - że to nie pompa wodna tylko coś w głowicy i sama robocizna bez części na początek to jakieś 350 zł
IV - miał słuchawki i po badaniu oświadczył iż to najprawdopodobniej pompa wodna - robota jakieś 150 zł (tylko dopiero w czwartek w południe)

Więc narazie czekam - bo jazda już jest niebezpieczna.

WG mnie to coś z rozrządem u mnie też pukało i okazało się że to rolka napinacza pukała, pukała pukała aż stanęła, całe szczęście że nie narobiła żadnych szkód, ale sprawdź bo to niebezpieczne jest...

a ja nie napisze nic nowego
przestawił sie rozrząd

Cytat:
2007-09-05 22:26:04, Kula69 pisze:
a ja nie napisze nic nowego przestawił sie rozrząd

tez tak wnioskuje to zadkie ale prawdopodobne

tez jestem za przestawieniem sie rozrzadu. poszarpala Ci, poszarpala, az przeskoczyl.

Na bank rozrząd... Zmień na nowy od razu

A Kobiecie wskaż kuchnię !!!

Cytat:
2007-09-05 23:44:54, Zoltar pisze:
Na bank rozrząd... Zmień na nowy od razu A Kobiecie wskaż kuchnię !!!

szowinista

Właśnie go zaprowadziłem do mechanika i o 12:00 w samo południe zmierzy się z nim...
a co będzie dalej to dam znać... (boje się)

Operacja się udała
Pacjent żyje
Wymiana rozrządu pomogła - wszystko wróciło do normy

ile zabawa??

Nie było tak źle - 350 całość (120 robocizna)

Hmmm

Co robi kobieta w pokoju???
Ma zadlugi lancuch

A tak mi sie skojarzylo