MotoNews.pl

Chałas z przodu samochodu

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam mam problem z Hyundaiem Pony rocznik 1993 wszystko działa
normalnie prócz jednej rzeczy nie wiem co się dzieje w czasie jazdy
60 km -80 km/na godz słychać tłuczenie z przodu tak jakby koła nie były wyważone nadmieniam że
koła są wyważone co może być przyczyną proszę o pomoc.

Witam

Przyczyn może być dużo, napisz czy na "luzie" też coś tam hałasuje, przy skręatch, co się dzieje gdy zahamujesz z tej prędkości.

Pozdrawiam

1. Może to być łożysko któregoś koła (na to wskazuje prędkość o której mówisz).
2. Może to być opona ale to mniej prawdopodobne.

podnies caly przod na podnosniku i odpal auto i rozpedz do tych 80km/h i sprawdz. moze cos nie tak z polosiami badz przegubami.

Witam
Miałem podobną sytuację i okazały sie być winne opony, tylko u mnie objawiało sie to jeszcze oprócz tego co piszesz drganiami kierownicy.
A koła też były wyważone i to dla sprawdzenia na kilku przyrządach.
pozdrawiam

Cytat:
2007-09-13 16:21:07, funt8 pisze:
Witam mam problem z Hyundaiem Pony rocznik 1993 wszystko działa normalnie prócz jednej rzeczy nie wiem co się dzieje w czasie jazdy 60 km -80 km/na godz słychać tłuczenie z przodu tak jakby koła nie były wyważone nadmieniam że koła są wyważone co może być przyczyną proszę o pomoc.

zmieniałem koła na inne i to samo przy hamowaniu nic się nie
dzieje nic nie czuć pod pedałem hamulca na luzie jest to samo
przy skręcaniu nic nie słychać. półośki wydają się być proste dłuższa
półoś przy styku ze zwrotnicą troszkę elipsowato sie kreci czy to może
być przyczyną.
pozdrawiam

stawiam na łóżysko

Jeśli masz luz na kikucie maglownicy to może on być przyczyną ale objawia się on tez stukami przy ruszaniu kierownicą na postoju(szybkie delikatne i mocniejsze ruchy w lewo i w prawo). może też być zbyt sfatygowana felga. Czy przy wyważaniu kół bardzo rzucało bez wyważników? A jaki jest stan gum na drążku stabilizatora?