Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
NOS Roverek warsaw | 2004-07-23 23:53:49 witam...pewnie temat byl jzu nie raz poruszany i walkowany, ale od pewnego czasu jakby silnik pracowal w wyzszych temp. niz normalnie:/ Zdjecia w moim profilu...1 przedstawai moment walczenia sie wentylatora 2. wylaczenia a 3 przecietna temp. pracy...jezdzilem po warsztatach i mechanicy mowia mi ze nie ma problemu, ze dopiero jak bedzie na czerw. polu to jest problem...mam silnik Rovera ponoc uszczelka jest b.wrazliwa i mzoe wie ktos czy powinienem sie martwic czy nie?Zauwazylem tez, ze nawet jak wlacze wentylator przyciskiem w kabinie przy zalozmy 89C to i tak potrafi w korku przekroczyc 90....lwasciwie utrzymuje sie na tym poziomie co na 1 fotce:/ zbija dopiero wcisniecie gazu i uttrzymywanie obrotow gdzies na 4 tys...mechanicy mowia ze to norma ze pompa pracuje i ze panikuje, ale wole na zimne dmuchac.
PS zdjecie zrobione na wprost wskaznika czyli tak jak widiz kierowca nie ma przeklaman jakie sa jak patrzy sie pod kat [ wiadomość edytowana przez: PAGAN dnia 2006-12-15 12:21:16 ] [ powód edycji: dłuższego tytułu nie można było napisać? ] |
![]() Boola Polonez Caro 1.4 16V ... Kraków | 2004-07-24 00:40:47 no ja mam tak samo wiec chyba tak ma byc ![]() |
![]() dzbanek Miłośnik FSO Caro 1.4 LPG (umarł ... Kraków | 2004-07-24 08:08:46 U mnie trochę płyn wycieka. Jak jest mało płynu w zbiorniczku, to właśnie tak się dzieje. Jak jest go jeszcze mniej, to jeszcze dalej się wychyla. Nie jestem pewien, czy dokładnie to jest powodem, bo mam jeszcze jedną usterkę - gaziarze założyli reduktor na wysokości zbiornika wyrównawczego ![]() Wentylator włącza się u mnie o jeszcze jedną grubość wskazówki dalej. Dzbanek [ wiadomość edytowana przez: dzbanek dnia 2004-07-24 08:11:01 ] |
![]() bodziot Miłośnik FSO "Misia" czyli Fiat P ... Kraków | 2004-07-24 09:29:47 nie jestem roverkowcem ale u mne wskazówa zachowuje sie podobnie |
![]() Mokry Miłośnik FSO Poldzo/VW Gragów | 2004-07-24 10:19:37 i u mnie podobnie. Nawet dalej za 90C sie włacza i wyłącza na 90C |
NOS Roverek warsaw | 2004-07-24 10:31:30 wielkie dzieki panowie jzu sie martwilem ze bedzie uszczelka do wymiany w niedluigim czasie, bardzo dziekuje i pozdrawiam ![]() |
![]() Qbk Miłośnik FSO - Warszawa | 2004-07-24 11:34:45 Wszystko pięknie ładnie, ale martwiłoby mnie jedno: mianowicie temp. w korkach a dokładniej jej schodzenie dopiero po wejściu na obroty. Może pompa powoli siada, albo Ci się układ chłodzenia trochę zamulił... |
![]() zenolop Polonez1.4 16V DOHC Warszawa | 2004-07-24 11:37:31 Temeratura ta na zdjęciach w profilu nie jest za wysoka (na włączenie się wentylatora). Jednak to bardzo dobrze ze kolega zachowuje czujność. Uszczelka generalnie jest słaba, ale do pierwszej wymiany. Poprostu fabryczna uszczelka i jej montarz to ... lipa. A co do obrotów to ten silnik lubi nieco wyższe i lepiej się w nich czuje. |
![]() zenolop Polonez1.4 16V DOHC Warszawa | 2004-07-26 14:39:26 to trochę tak jak sposób Wałęsy na gorączkę - stłuczenie termometra... |
![]() road_runner Miłośnik FSO Gdynia | 2004-07-26 14:47:58
To chyba nienajlepiej, u mnie zima po 3 km mam ~90 st C |
![]() GreenAtu Renault Laguna kombi Częstochowa | 2004-07-26 17:13:51 Witam!
Pozwólcie Panowie, że po przeczytaniu tego wątku dodam coś od siebie.Otóż ja również eksperymentowałem z termostatami chcąc zapewnić silnikowi optymalną temp. pracy zarówno zimą jak i latem.Stwierdziłem, że największy wpływ na stabilność temp. silnika w różnych warunkach klimatycznych ma jakość wykonania termostatu, a sciślej jego bezwładnośc w reakcji na zmiany temperatury.Po kilku próbach z różnymi egzemplarzami w/w obecnie mam zamontowany termostat na 85 stopni firmy Mera i temperatura silnika oscyluje na grubość wskazówki wokół 90 stopni na wskaźniku. Przy innych modelach potrafiła zmieniać się od 70 do 90 stopni. Co do wiercenia dodatkowych otworków w obudowie to są to w/g mnie półśrodki - latem będzie rzadziej włączał się wentylator, ale w chłody silnik wyrażnie dłużej będzie się nagrzewał.W prawidłowo skonstruowanym termostacie powinien być tylko jeden malutki otworek ok. 0,5 mm zapewniający prawidłowe odpowietrzanie układu przy napełnianiu płynem i likwidację ew. korków powietrznych. Dostępne w sklepach z częściami do pojazdów fso termostaty nie "grzeszą" niestety jakością i nie trzymają parametrów w czasie, a rzeczywista temp. pracy może znacznie odbiegać od deklarowanej - ich kupno to loteria. Niedawno mój znajomy kupił w sklepie z częsciami do aut zachodnich termostat na 86 stopni prod francuskiej pasujący do poldka i wielu innych - w pudełku jest kilka róznych uszczelek.Układ chłodzenia w jego polonezie po jego zamontowaniu działa nienagannie - jak będę musiał wymienic swój, kupię sobie taki sam, choć jest nieco droższy od polskiego - ok25 PLN ![]() |
![]() road_runner Miłośnik FSO Gdynia | 2004-07-26 17:53:53
Ja bym kupil nawet taki za 40 zl jakbym mial gwarancje ze bedzie dobrze dzialal przez minimum 3 lata. Niestety polskie termostaty sa sprawne srednio przez pol roku. |
![]() Qba6tak Miłośnik FSO Polonez 1.5 SLE Radom, Kielce | 2004-07-26 21:34:56
Ja również bym zakupił. GreenAtu daj namiar na ten termostat ![]() ![]() ![]() |
![]() GreenAtu Renault Laguna kombi Częstochowa | 2004-07-26 22:11:33
Nazwy firmy nie pamiętam. ale jest to termostat od VW 1.6 benzyna |
![]() Qba6tak Miłośnik FSO Polonez 1.5 SLE Radom, Kielce | 2004-07-26 22:15:36
I wszystko jasne ![]() |
![]() marcij Miłośnik FSO Polonez 1.4 GLI Tarnow | 2006-12-14 19:04:33 Odgrzebuje temat. Mam wrazenie ze moj sie nagrzewa zbyt wolno , wiec chce poznac jak wyglada sytuacja u innych. Otoz silnik rozgrzewa sie powoli , przy normalnej jezdzie po miescie osiaga temperature pracy ok 80 stopni w korku po dluzyszm czasie dochodzi powyzej 90 i wlacza sie wentylator. Czy jest to wlasciwa temperatura , czy powinna ona byc wyzsza . Planuje zalozyc zaslepke na atrapke i czy zajmowac sie jeszcze termostatem czy jest ok ?? Jest to dla mnie dosc wazne , bo za niska temperatura powoduje przeciez wyzsze spalanie , a moj pali jak smok. |
![]() adamdn Miłośnik FSO Polonez Atu Plus 1.4 ... Olsztyn / Gdansk | 2006-12-14 19:16:44 To jest raczej normalne... |
![]() AndrewS FSO 125p 1.4 GLI 16V ... Puławy | 2006-12-15 01:39:24 ja napewno nie ryzykowalbym wkladania czegos przed chlodnice
bo nie mam zamiaru zerkac bezprzerwy na temp., rover nie lubi byc przegrzewanym zreszta jak kazdy silnik, a istnieje takie ryzyko po zaslonieciu chlodnicy moj tez jakos sie dluzej nagrzewa, zdaje mi sie ze jak moj silnik byl w poldku to sie szybciej nagrzewal, moze mi przy przekladce cos namodzili z termostatem, albo sie przycial na otwarciu jak silnik dlugo lezal, musze czas nagrzewania porownac z Sennem |