MotoNews.pl

Corolla "95 - kod błędu 27

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wszystkich,
Mam następujące pytanie dotyczące w/w Corolli. Jest to model z, silnik iem 1,8 + automat. Pierwszą rzeczą, którą rzuciła mi się w oko był permanentny brak kontroliki "Engine Check" (po włączeniu stacyjki w pozycję ACC świeciły sie wszystkie diagnostyczne oprócz EC) Bezpośrednia "kontrola" wykazała brak zarówki... Po umieszczeniu żarówki we właściwym miejscu oraz po odpaleniu silnika oczywiście kontrolka nie zgasła i świeciła się radosnym pomarańczowym światłem:/ Wiadoma procedura diagnostyczna zwróciła kod 27. po szybkiej konsultacji ze stroną off-road.com okazało się, ze jest to druga lambda za kat. W związku z tym mam pytanie.
1. Czy jazda bez sprawnej 2 lambdy jest szkodliwa dla silnika?
2. Czy można zastosować zamiennik? Jezeli tak, to jaki?
Wcześniej wymieniona (przez poprzedniego wł.) sonda nr 1 miała nr:
89465-12380 "zatarte"65500-4430 10

Czyżby temat poruszony przeze mnie był aż tak niecodzienny że nikt nie jest w stanie mi na niego odpowiedzieć?
hmmm.. no cóż.. szkoda...

Pewnie że możesz jezdzić, ale wtedy silnik i tak sie przełącza na program awaryjny i nie ma takich osiągów jakie bys chciał. Ale muszę cię też zmartwic że to może nie być tylko sonda ale nawet katalizator.

Coooo????? jaka kurde 2 sonda za katem w roczniku 95?????????????

Cytat:
2007-07-25 00:49:52, Bigelektron pisze:
Coooo????? jaka kurde 2 sonda za katem w roczniku 95?????????????

Jakby Ci VINa podał to byś spadł ze stołka
Sam widziałem tą sondę na własne oczy
Chłopaki u Sowiera wystraszyli się i wygonili go z warsztatu
Pozdro.

.. a no właśnie pogonili.. ech. no cóż. Na dzień dzisiejszy check się świeci, auto jeździ, pali około 8 l/100 km benzyny ;> (7AFE z automatem)... Zaczynam się zastanawiać nad wyjęciem żarówki ....

dobra. Mam pewne rozwiązanie. Do tego celu potrzebny jest:
1. Rodak w USA
2. 63 USD + 10 przesyłka.
I tak oto za kwotę 73 USD czyli za 198.56 zł (po kursie z dnia dzisiejszego 1 USD = 2.72 zł) mam nadzieję w tym tygodniu stać sie szczęśliwym posiadaczem ślicznej, NOWEJ czteroprzewodowej sondy (BOSH... nie wiem czy "ble" czy "hurraaa").

mirwin: błąd o numerze 27 wsazuje na awarie grzałki sondy lambda. Jednakże biorąc Twoje zdanie pod uwagę, czy nie orientujesz się "gdzie kto, za ile" i jaki kat. ewentualnie założyć w miejsce potencjalnie padniętego?

Pytanie to kieruję równiez do MC Bigelektron i MC Perzan (TM)

... jak równiez do pozostałych forumowiczów.

Mam nadzieję, że wspomniana żarówka w kontrolce Check Engine jak zmienię sonde + reset kompa będzie się "świecić na czarno"