| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
omegaman omega b kombi 2,5 TD Białystok | 2007-09-12 22:29:17 przed wczoraj, zdarzyło się,że nie mogłem uruchomić silnika. automat załanczał świece ale o uruchomieniu nie było mowy. Próbowałem kilka razy grzać świece i żadnego efektu. Za kilkoma pierwszymi razami jakby jeden cylinder łapał.Później nie było już nawet tego. Proszę o pomoc co może być przyczyną? Dzięki za podpowiedzi Pozdrawiam[ wiadomość edytowana przez: alicia dnia 2007-09-13 11:43:34 ] |
chemik333 LOB MEMBER saab9-5, F650CS Warszawa | 2007-09-12 22:55:21 a bledy sprawdzales?
jak masz 49 to pewnie padl przekaznik od swiec. mialem takie cos z nienacka. Kupilem nowy a pozniej mialem blad dalej momo ze wszystko sie uruchamialo prawidlowo. Myslalem ze nowy jest tez jakis bliski padniecia wiec kupilem kolejny, ale okazalo sie ze po wymianie swiec blad zniknal. Tak wiec mam jeden nadmiarowy, prosto od mariosa (tzn juz prawie pol roku u mnie lezy). Jak sprawdzisz bledy i sie okaze ze masz blad 49 to albo to albo jakas swieca zarowa padla kompletnie, ale wtedy jeszcze powinno ledwo ledwo sie dac uruchomic... no chyba ze ze 2 juz ci poszly albo i wiecej, ale to mozesz sprawdzic chyba dopiero wymontowujac je... Jak bys chcial to moge ci sprzedac ten przekaznik bo i tak mialem niedlugo pisac ogloszenie z nim
ps. pisz na przyszlosc bardziej sensowny temat watku bo za taki jak ten to chyba powinni wywalac tematy z forum... [ wiadomość edytowana przez: chemik333 dnia 2007-09-12 22:56:19 ] [ wiadomość edytowana przez: chemik333 dnia 2007-09-12 23:00:03 ] |
Nelson LOB NET MEMBER Omega A&B Wrocław | 2007-09-12 23:01:10 Sprawdź kable doprowadzające napięcie do świec żarowych możliwe że się spaliły miałem takie co u siebie |
omegaman omega b kombi 2,5 TD Białystok | 2007-09-13 08:46:08 Siemka Wszystkim, Kolego Chemik mysle, że dobrze by było posiadać drugi przekaznik w zapasie. Ile byś chciał? W sobotę planuję wymianę wszystkich świec, już kupione tylko muszę mieć czas, bo łatwiej dojść zdejmując kolektor dolotowy. Pozdrawiam. odezwę się co i jak po wymianie |
chemik333 LOB MEMBER saab9-5, F650CS Warszawa | 2007-09-13 12:26:07 Swiece zmienisz latwo zdejmujac kolektor. Niektorzy sie upieraja ze mozna i bez tego, ale ja sobie tego nie wyobrazam, a zdjecie wcale nie zajmuje duzo czasu. Jak bedziesz zmienial tylko nie podokrecaj za mocno, zebys gwintu w bloku nie zjechal, bo jest z aluminium. Patrz jak mocno sa obecne dokrecone i tak samo dawaj i staraj sie zachowac te 30Nm Wymienialem w zeszlym roku samemu i zajelo mi to prawie caly dzien, ale dlatego ze duzo sie przygladalem wszystkim innym rzeczom i ogolnie poznawalem wszystko z "bardziej bliska" przy okazji Po wyjeciu sprawdz czy wszystkie dzialaja prawidlowo - porownaj z nowymi. U mnie np. kod 49 powodowaly trzy swiece ktore grzaly, jednak jak probowalem z kablem z jednego bieguna i ze swieca w obcegach przytknieta do drugiego bieguna akumulatora to widzialem ze wolniej i mniej sie nagrzewaja niz nowe, lub trzy pozostale ktore ocenilem jako dobre.
Sprawa przekaznika poszla na priv ps. Mysle ze "zdarzylo sie ze nie moglem uruchomic silnika" byloby o wiele trafniej zastapiane tematem np. "problemy z uruchomieniem 2,5TD" - od razu wiadomo ze diesel i w wyszukiwarce ludzie na przyszlosc maja latwiej, a i czytajacym na biezaco watki tez bedzie jasniej ![]() |
Tomek-M Omega B 2,5 TD CARAVAN Lubin | 2007-09-13 15:34:41 Miałem tak samo jak ty nie mogłem odpalić dzisiaj wymieniłem świece i jest ok |
omegaman omega b kombi 2,5 TD Białystok | 2007-09-15 11:02:16 Dzięki Kolego Chemik, to dobry pomysł żeby zmienić tytuł postu, wpisałem inny, ale jakoś mi wyskoczyło tylko pierwsze słowo. Zaraz idę wymieniać świece, pogoda tylko do bani bo wieje i czasem deszcz popada |
omegaman omega b kombi 2,5 TD Białystok | 2007-09-15 18:35:45 Wymieniłem świece, ale jak uruchomiłem, to tak kopcił jakby wtryski lały paliwo kroplami . Później pojechałem się przejechać i się przegoniło. Nie kopci już tak mocno jak na początku . Uruchamia się też z "półobrotu" dzięki Kolegom. Mam jeszcze własne przemyślenia na temat demontażu świec. Tak jak pisał wcześniej Kolega Chemik, bez zdięcia kolektora dolotowego, nie ma się co "szarpać" i bez powodu słać joby. Zdemontować i po problemie. dojście się od razu polepszy. Zastanawiam się jeszcze nad wymianą końcówek wtryskiwaczy przed zimą dobrze było by to zrobić, co myślicie Koledzy? |
chemik333 LOB MEMBER saab9-5, F650CS Warszawa | 2007-09-15 19:34:46
Ale to to juz chyba nie samemu? Po demontarzu chyba trzeba ustawiac kazdy wtryskiwacz na maszynie? A kopcil bo moze wczesniej zalales krecac cylindry ropa i tak zostalo? Powiedz jak tam swiece - byly przepalone, slabiej sie palily czy tak jak nowe? |
omegaman omega b kombi 2,5 TD Białystok | 2007-09-16 09:50:06 Cześć, nie sprawdzałem świec, ale trzy wyglądały na zupełnie spalone. Końcówki świec wyglądały jak wyjęte z ogniska, miały takie drobne odpryski powłoki jak na przegrzanym metalu. Muszę sobie zrobić taki przyrząd do ustawiania wtrysków, jestem po mechanicznej edukacji , więc nic nie stoi na przeszkodzie żeby spróbować. Mieliśmy taki przyrząd na warsztatach i nie był skomplikowany. Ręczna pompa z manometrem, przewód wysokiego ciśnienia i podstawa do mocowania wtryskiwacza, klosz żeby widzieć jak rozpyla wtrysk i już Pomyślę nad tym Pozdrawiam |
sewcio LOB MEMBER C2,5TD+0,6Tcoupé Sosnowiec | 2007-09-16 13:18:45 Czy można gdzieś kupić same końcówki wtrysków i za ile?? Rozumiem, że tylko to trzeba wymienić we wtrysku, żeby go przywrócić do życia w 100%?? |
omegaman omega b kombi 2,5 TD Białystok | 2007-09-16 20:13:09 Sewcio, moja wiedza na ten temat jest taka: w normalnym silniku diesla, za wtrysk paliwa odpowiada wtryskiwacz. Wtryskiwacz najprosciej mowiac to taka "rura" wyposażona w tłoczek, iglicę i koncówkę rozpylającą. Pod odpowiednim ciśnieniem paliwa, tłoczek otwiera kanalik przez który dostaje się na końcówkę rozpylającą i ta właśnie końcówka się najczęściej zużywa powodując niewlaściwe rozpylenie paliwa do cylindra. To tyle na temat mechaniki wtrysków w mega skrócie. Jeśli chodzi o koszty to naprawdę różnie z tym bywa, można kupić za 100 zł/szt a można za 300zł/szt. Tak więc trzeba szukać. Słyszałeś na pewno o cięciu metalu strumieniem cieczy więc i końcówki są "wypłukiwane" przez paliwo czasem wszystkie elementy są zużyte i pozostaje całkowita wymiana na NOWE(regeneracja nie ma dłuższej żywotności, odwleka to co nieuniknione i zwiększa koszt naprawy!) |