Wyrejerstrowanie auta

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Za około miesiąc mam zamiar wyjechać za granice na ok 12 miesięcy. Problem tkwi w tym że nie chce sprzedawać mojej Niuni(Oma A) mam zamiar ją gruntownie wyremontować po przyjeździe blacharka, swap etc Moge na ten okres wyrejerstrować auto?? Czy będe miał możliwość zarejerstrować auto spowrotem po remoncie??
Z góry dzięki

idziesz do urzedu i zostawiasz dowod. Maks na 9miechow mozna. W tym okresie nie musisz placic za OC

Cytat:
2007-09-12 13:28:11, fatboy82 pisze:
idziesz do urzedu i zostawiasz dowod. Maks na 9miechow mozna. W tym okresie nie musisz placic za OC

chyba, ze sie zmienily ostatnio przepisy, bo kiedys nie byla mozliwe tymczasowe wyrejestrowanie

to nawet nie nazywa sie wyrejestrowane tymczasowe. Po prostu taka opcja jest dla osob co nie jezdzi caly rok samochodem np. zima, a nie chce placic OC. O tym mowiono mi na kursie na prawko, nigdy osobiscie nie przerabialem.

Cytat:
2007-09-12 17:43:13, fatboy82 pisze:
to nawet nie nazywa sie wyrejestrowane tymczasowe. Po prostu taka opcja jest dla osob co nie jezdzi caly rok samochodem np. zima, a nie chce placic OC. O tym mowiono mi na kursie na prawko, nigdy osobiscie nie przerabialem.

owszem, ale to sie tyczy glownie aut zabytkowych (zolte blachy). tam mozna wykupic OC na 2tyg, 2m-ce, pol roku, jak po prostu chcesz i ubezpieczy ci ubezpieczyciel.

hmmm watpie by na kursie opowiadali mi o zostawianiu dowodu rejestracyjnego zabytkowego auta. Poza tym jak mi sie dobrze wydaje, to w przypadku zabytkowego auta to ma sie zupelnie inaczej i mozesz (jak sam napisales) jezdzic nim np 2tyg w roku. W przypadku "normalnego" auta mozesz max. zotawic dowod na 9miechow. Tyle mi powiedzieli na kursie i w 99% jestem pewien ze to tyczy sie "normalnych" aut. Odnosnie aut zabytkowych to na pewno w tej kwestii wypowie sie Jajecznica, on wie co i jak

Cytat:
2007-09-13 00:14:54, fatboy82 pisze:
w 99% jestem pewien ze to tyczy sie "normalnych" aut.

Fatboy, skoro na kursie cię o tym uczyli to chyba całkiem niedawno bo dopiero od 1 stycznia 2005 r. można czasowo wycofać pojazd z ruchu.

No chyba że był to kurs reedukacyjny dla tzw. zatwardziałych piratów drogowych

Podstawa prawna rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 23 grudnia 2004 r. w sprawie czasowego wycofania pojazdów z ruchu (Dz. U. z dnia 31 grudnia 2004 r.). Jutro sprawdzę w lexie czy to rozporządzenie jeszcze obowiązuje i czy daje podstawy do zawieszenie płatności OC (ale chyba nie).

[ wiadomość edytowana przez: kieleczek dnia 2007-09-13 20:40:27 ]

[ wiadomość edytowana przez: kieleczek dnia 2007-09-13 20:45:00 ]

Cytat:
2007-09-13 20:30:18, kieleczek pisze:
Fatboy, skoro na kursie cię o tym uczyli to chyba całkiem niedawno bo dopiero od 1 stycznia 2005 r. można czasowo wycofać pojazd z ruchu.

Data wydania prawa jazdy: 31.08.2005
Na 100% jestem pewien, ze kobitka mowila, ze nie placi sie wtedy OC. Nawet na logike, za co mam placic, skoro nie moge jezdzic takim samochodem. Pewnie trzeba do TU zaniesc kwitek odpowiedni by nie naliczali za ten okres Potem takze w Twojej kwesti lezy by zglosic do TU, ze juz odebrales dowod z urzedu i ponownie uzywasz auto.

Cytat:
2007-09-13 22:05:07, fatboy82 pisze:
Nawet na logike, za co mam placic, skoro nie moge jezdzic takim samochodem.

Co do logiki i urzędów w tym kraju to ja już się złudzeń pozbyłem po tym jak w pewnym urzędzie usłyszałem (cytat) "Panie Przemku, logikę to niech Pan zostawi w domu, w urzędzie obowiązują przepisy KPA".

Dla niewtajemniczonych KPA = Kodeks Postępowania Administracyjnego.

coz prawda, smutna, ale prawdziwa. Jeszcze mi tak centralnie miedzy oczy nei rzucili w urzedach takiego tekstu, a czesto tam bywam.

Skoro mnie wywołano to powiem

W przypadku zabytków (żółte blachy lub ponad 40 lat "życia" pojazdu) można je ubezpieczać na min miesiąc lub wybraną ilość miesięcy (no chyba że w ciągu ostatnich dziewięciu miesięcy się oś zmieniło) i nie trzeba zachowywać ciągłości ubezpieczenia. Osobna kwestia to to czy ubezpieczyciel będzie mial ochotę na taki manewr...

Auta z żółtymi blachami mają też wieczysty przegląd techniczny.

A co do wyrejestrowania pojazdu to o ile mi wiadomo nie ma już takiej opcji. Jakiś czas juz upłynął od momentu jak się pytałem - ale w mojej świadomości tkwi że taka akcja jest niemożliwa. Polskie przepisy nie sprzyjają ludziom którzy chcą gruntownie remontować pojazdy.

Pozdrawiam

[ wiadomość edytowana przez: Jajecznica dnia 2007-09-13 23:06:12 ]

Niedość że kaczory się do władzy dorwały to jeszcze człowiekowi nie dadzą o auto zadbać... Trudno Oma pójdzie pod młotek a jak wróce znajde coś innego z c30se lub może jakiś swap tego silnikczka do B wszystko się okaże Dzięki za informacje

Poszperałem i wszystko jasne.
Przytoczone przepisy o czasowym wycofaniu z ruchu nie dotyczą samochodów osobowych.

Komentarz do art. 78(a) ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. Prawo o ruchu drogowym (Dz.U.03.58.515), [w:] R.A. Stefański, Prawo o ruchu drogowym. Komentarz, Dom Wydawniczy ABC, 2005, wyd. II.

1. Czasowe wycofanie pojazdu z ruchu polega na okresowym jego prawnym wyłączeniu z ruchu. Dotyczy to pojazdów, które zostały wcześniej zarejestrowane. Pojazdy, które mogą być czasowo wycofane z ruchu podlegają przed ich dopuszczeniem rejestracji (art. 78a ust. 2 i art. 71 ust. 1 p.r.d.). Oznacza to, że pojazd czasowo wycofany z ruchu nie może w nim uczestniczyć. Ustawa ustala okres, na jaki może być pojazd wycofany z ruchu. Minimalny okres wynosi 2, a maksymalny do 6 miesięcy. Ten ostatni może być jednorazowo przedłużony nie dłużej niż do 9 miesięcy w roku, licząc od dnia jego wycofania z ruchu (art. 78a ust. 4 p.r.d.). Termin dziewięciomiesięczny dotyczy łącznego okresu w roku. Możliwe jest przedłużenie tego okresu tylko jeden raz. Właściciel pojazdu w celu przedłużenia okresu czasowego wycofania pojazdu z ruchu składa w organie rejestrującym wniosek o czasowe wycofanie pojazdu z ruchu, do którego dołącza: 1) kartę pojazdu, jeżeli była wydana; 2) decyzję o czasowym wycofaniu pojazdu z ruchu (§ 5 ust. 1 rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 23 grudnia 2004 r. w sprawie czasowego wycofania pojazdów z ruchu, Dz. U. Nr 285, poz. 2856). Okres czasowego wycofania pojazdu z ruchu na pisemny wniosek właściciela pojazdu ulega skróceniu (§ 5 ust. 2 cyt. rozporządzenia).
2. Czasowe wycofanie pojazdu z ruchu jest ograniczone do niektórych typów pojazdów, a mianowicie do: 1) samochodów ciężarowych i przyczep o dopuszczalnej masie całkowitej od 3,5 t; 2) ciągników samochodowych; 3) pojazdów specjalnych i 4) autobusów (art. 78a ust. 2 p.r.d.). Nie jest możliwe czasowe wycofanie z ruchu pojazdów osobowych. Zawężenie tej możliwości tylko do tego rodzaju pojazdów wynika z ratio legis wprowadzenia tej instytucji. Chodzi o pojazdy wykorzystywane do prowadzenia działalności gospodarczej W uzasadnieniu projektu ustawy wskazano, że "Wprowadzenie możliwości czasowego wycofania z ruchu pojazdu przez zmianę art. 78 jest skutkiem realizacji rządowego programu I 9 »Przeprowadzenie zmian przepisów prawa, które utrudniają działalność poszczególnym grupom przedsiębiorców, związanych z Planem działań prowzrostowych w latach 2003-2004«. Wychodzi również naprzeciw postulatom środowisk zrzeszających przedsiębiorców prowadzących działalność gospodarczą w transporcie drogowym. Wprowadzenie przedmiotowej regulacji ułatwi prowadzenie tejże działalności także w przypadku pogorszenia sytuacji ekonomicznej przedsiębiorców oraz zmniejszy ich obciążenie opłatami także w sytuacji gdy faktycznie przez długi okres czasu nie korzystają z pojazdu".
Inne pojazdy mogą być wycofane z ruchu tylko poprzez ich wyrejestrowanie w wypadkach określonych w art. 79 ust. 1 p.r.d.
3. Czasowe wycofanie pojazdu z ruchu następuje na wniosek właściciela pojazdu lub polskiego podmiotu, któremu pojazd został powierzony przez zagraniczną osobę fizyczną lub prawną (art. 73 ust. 5 p.r.d.). Wzór wniosku określa załącznik nr 1 do rozporządzenia. Do wniosku załącza się dowód rejestracyjny, kartę pojazdu, jeżeli była wydana (§ 2 ust. 1 pkt 2 cyt. rozporządzenia) oraz tablice rejestracyjne (§ 2 ust. 1 i 2 cyt. rozporządzenia). Organ rejestrujący czasowo wycofuje pojazd z ruchu pod warunkiem, że: 1) pojazd jest zarejestrowany przez ten organ rejestrujący; 2) do wniosku o czasowe wycofanie pojazdu z ruchu właściciel pojazdu dołączył wszystkie wymagane dokumenty (§ 3 cyt. rozporządzenia).
4. Czasowe wycofanie pojazdu z ruchu następuje w formie decyzji (art. 78 ust. 3 p.r.d.). Organem uprawnionym do tego jest starosta właściwy ze względu na miejsce ostatniej rejestracji pojazdu (art. 78a ust. 1 p.r.d.); o właściwości organu przesądza miejsce ostatniej rejestracji pojazdu. Starosta, dokonując czasowego wycofania pojazdu z ruchu: 1) przyjmuje wniosek o czasowe wycofanie pojazdu z ruchu wraz z dołączonymi dokumentami, 2) zatrzymuje w depozycie dowód rejestracyjny oraz tablice rejestracyjne; 3) wystawia w dwóch egzemplarzach decyzję o czasowym wycofaniu pojazdu z ruchu, której wzór określa załącznik nr 2 do rozporządzenia; 4) zamieszcza w karcie pojazdu, jeżeli była wydana, adnotację o treści: "Pojazd czasowo wycofany z ruchu na okres do dnia...", podając datę, do kiedy pojazd jest wycofany z ruchu, potwierdza to podpisem oraz przystawia okrągłą pieczątkę organu rejestrującego, a następnie kartę pojazdu zwraca właścicielowi pojazdu; 5) przekazuje do Centralnej Ewidencji Pojazdów informację o czasowym wycofaniu pojazdu z ruchu, podając numer rejestracyjny oraz numer VIN albo numer nadwozia, podwozia lub ramy oraz okres, na jaki pojazd został wycofany z ruchu (§ 4 cyt. rozporządzenia). Dowód rejestracyjny i tablice rejestracyjne składa się do depozytu starosty. Przechowywane są one do czasu ponownego dopuszczenia pojazdu do ruchu. Ma to zapobiegać ewentualnemu używaniu pojazdu w tym okresie. Ustawa w ust. 3 nie wymienia karty pojazdu, jeżeli była wydana, co oznacza, że zachowuje ją wnioskodawca. Jest to logiczne, skoro w razie zarejestrowania pojazdu wydaje się dowód rejestracyjny i tablice rejestracyjne (art. 73 ust. 1), karta pojazdu zaś związana jest z pojazdem, a nie z jego rejestracją (arg. ex art. 77 ust. 1 i 2).
5. Od wycofania pojazdu pobiera się opłatę, za okres 2 miesięcy w kwocie 80 zł, a za okres dłuższy opłatę powiększa się o 10 zł za każdy kolejny miesiąc czasowego wycofania pojazdu z ruchu (§ 6 rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 23 grudnia 2004 r. w sprawie czasowego wycofania pojazdów z ruchu - Dz. U. Nr 285, poz. 2856).
6. Czasowo wycofany pojazd z ruchu nie może być pozostawiony na drodze publicznej lub w strefie zamieszkania. Wnioskodawca zobowiązany jest zapewnić postój pojazdu poza tymi miejscami (art. 78a ust. 5 p.r.d.). Ponadto jest obowiązany zabezpieczyć pojazd przed możliwością jego uruchomienia przez osobę niepowołaną.
7. Pojazd czasowo wycofany z ruchu może być ponownie do niego dopuszczony do ruchu po upływie okresu czasowego wycofania z ruchu lub przez jego skrócenie na pisemny wniosek właściciela pojazdu (§ 5 ust. 2 cyt. rozporządzenia). Następuje to poprzez zwrot dowodu rejestracyjnego i tablic rejestracyjnych. Ma to miejsce na pisemny wniosek właściciela pojazdu oraz po dołączeniu decyzji o czasowym wycofaniu pojazdu z ruchu (§ 7 cyt. rozporządzenia). Jeżeli w okresie czasowego wycofania pojazdu z ruchu minął termin badania technicznego pojazdu, określony w dowodzie rejestracyjnym, ponowne dopuszczenie do ruchu następuje po przedstawieniu zaświadczenia o pozytywnym wyniku badania technicznego pojazdu (arg. ex art. 81 ust. 3).
8. Na podstawie ust. 6 zostało wydane rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 23 grudnia 2004 r. w sprawie czasowego wycofania pojazdów z ruchu (Dz. U. Nr 285, poz. 2856).

Cytat:
2007-09-14 09:20:16, kieleczek pisze:
Poszperałem i wszystko jasne. Przytoczone przepisy o czasowym wycofaniu z ruchu nie dotyczą samochodów osobowych.

czyli jednak NIESTETY mialem racje

Cytat:
2007-09-14 20:15:05, chevy01 pisze:
czyli jednak NIESTETY mialem racje

Wszystko po staremu.
Czy się stoi, czy się jeździ, trzeba płakac i płacic OC.