POMOCY!!! koledzy Okropne drgania BMW5 e34 TDS 93 combi

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam !!! POMOCY panowie mam wielki problem nie do rozwiazania w moim miescie !!!!! juz kiedys korzystalem z pomocy tutaj do omesi TDS tez zawieszenie wydalem 1200 a okazalo sie ze po informacjach tutaj koszt wynisl ok 150zl wiec...MOZE MACIE POMYSŁ
Problem polega na tym ze w jazdy przyspieszania lub hamowania
(((( najbardziej na nierownej drodze ale na autobanie tez wiec hmmm))) w przedziale 80/90 km/h kierownica(kola) wpadaja mi w okropne wibracie drgania szarpie na lewo i prawo az drgania przenosza cala bude w ruch .Mianowicie gdybym tak jechal to chyba by mi rece polamalo ale gdy przyspiesze lub zwolnie to jest ok !!! szarpaki laczniki tarcze wachacze itp OK kola wywazenie OK listwa tez raczej nie niemam luzow itp Nic wiecej nie zostaje bylem na koputerku wiec bez po0mylek!!!
W innych predkosciach i hamowanie i przyspieszanie miodzio przed wakacjami wymienialem wachacze tarcze klocki ale zrobilem ze 2000 tys i prosze od 2 tyg tylko to!!!

Miał ktos juz taki problem bo moze to cos z tych rzeczy ale luzow widocznych niema troche by kosztowalo robienie metoda rpob i bledow a na forum moze sie cos dowiem

PROSZE O POMOC!!!!

Czesc a moze masz zerwana poduche pod silnikiem i przy stalej jakies predkosci i obrotach zaczyna to wszystko wariowac,trudno powiedziec bez ogladania i przejazdzki ale moze przyczyna jest gdzies w tym kierunku

Napisałeś że tarcze OK. Proponował bym zdjąc jedną i połozyć na równej płycie np (szkło, szyba) jeżeli nie przylega równomiernie jest chociażby malutki luz to znalazłeś przyczyne.
Napisałes, że wymieniałes elementy zawieszenia w tym tarcze, więc stawiałbym, że nie były najlepszej jakości i pod wpływem temperatury przy ostrym chamowaniu mogły się zdeformować.
Kiedyś miałem taki problem we własnym aucie tylko po jednym hamowanmiu do zera pojawiły się problemy z drganiami.
Pozdro

Witam!!!

Dzieki wielkie Chcialbym aby tak bylo tarcze napewno sa ok bo sprawdzalem na tokarce w warsztacie a zaplacilem 212zl za szt co do poduszki to raczej nie bo niema znaczenia jakie ma obroty przy hamowaniu szarpie przy biegu jalowym nie a [przy przyspieszaniu wpada w wibracie np na koleinach czy jakims progu na wiadukcie np... oczywiscie tylko w przedziale 80/90 km/h niemam pojecia moze opony ugrysc ehhh szkoda bo zajeboje autko!!!

powiem ci tak mogą to być opony kilka lat temu kupiłem opony zimowe śmigane i gdy je założyłem to byłem w szoku bo zaczęło mi samochodem rzucać jak szmata normalnie pływał po drodze pojechałem wiec do oponiarza i powiedział mi ze w oponie popękały druty może to jest przyczyna

Witam znam ból u kumpla w 525 tez trzęsie kierą aż turbulencje przechodzą na budę już o tym troszke pisałem i od tamtej pory nic sie nie zmieniło na stacji diagnostycznej zero luzu tarcze proste trzy komplety kół sprawdzane na każdych to samo od 80km/h do 90km/h poprostu tragedia sie dzieje mechanicy rozkładają ręce. ale słyszałem ze jest jakis drążek czy coś takiego który idzie do skrzyni i jeżeli on ma luz to mogą sie takie rzeczy dziać dokładnie nie wiem co to jest a jeszcze takie pytanko czy podczas tych drgań u ciebie lewarkiem zmiany biegów też trzęsie??? Licze na jakieś podpowiedzi z góry dzięki. Pozdro for all

Witam!!!

Dzieki wielkie!!! Nie wiem jaki drazek do skrzyni ale zbadam sprawe i dam znac tak samo z drazkiem zmiany biegow bo niepatrzylem na to tylko prubowalem zachowac jakas kontrole nad autkiem dwie rece na kolku a z tymi oponami to moze cos byc w sumieprzekladalem tyl na przod ale wlasnie po wymianie drazkow koncowek itd tez zalozyli mi jakies gumy hmmm obadam sprawe

Na 90 % opony. Pozdrawiam.

Cytat:
Miał ktos juz taki problem bo moze to cos z tych rzeczy ale luzow widocznych niema troche by kosztowalo robienie metoda rpob i bledow a na forum moze sie cos dowiem

zacznij od takiego drobiazgu jak osadzenie felgi na piaście, ja mialem takie same objawy i okazalo sie ze felgi sa chyba od e39 a ja mam e34 (inne średnice otworu w feldze) , pierścienie centrujące pomogły.

[ wiadomość edytowana przez: Piotr525 dnia 2007-09-08 01:31:54 ]

Witam!!!

Dzieki panowie!!! Z tymi felgami bym bardzo sie zgodzil rowniez z gumami dali mi jakies uzywki mialy byc dobre a co do felg kupilem wczoraj nowe wlasnie z pierscieniami gosc ktory sprzedawal powiedziasl ze wlasnie tak sie dzieje ze od e39 sa na 74,5mm a na e34 sa 73mm zdiolem dekielek i faktycznie szparka byla ale jutro sie okarze zaloze nowe i zobacze daj panie by to bylo to!!!! mowil ze raz na 10 razy uda sie je dobrze zalozyc ale to i tak bedzie odczuwalne przy np 160km/h wiec czekam
Raz jeszcze dzieki!!!

Witam!!!

Niestety ani opony nowe ani felgi na e34 NIEPOMOGLY dalej rozpacz bo juz niewiem w czym szukac....
Pozdrawiam

SERWIS

A czy przed wymiana wachyczy miales podobne problemy? moze tam cos sknocili na szarpakach wszystkiego nie wykaze proponuje przejzec caly uklad jezdny lacznie z amortyzatorami kazda czesc po kolei no nie ma bata przeciez to tylko samochod .Auto ci drzy czy go nosi na wszystkie strony ?Serwisy nie naprawiaja tylko wymieniaja po kolei wszystko co sie da az do skutku a to kosztuje

Cytat:
2007-09-08 01:26:11, Piotr525 pisze:
zacznij od takiego drobiazgu jak osadzenie felgi na piaście, ja mialem takie same objawy i okazalo sie ze felgi sa chyba od e39 a ja mam e34 (inne średnice otworu w feldze) , pierścienie centrujące pomogły. [ wiadomość edytowana przez: Piotr525 dnia 2007-09-08 01:31:54 ]

Tak to prawda,bo ja mam to samo-założyłem felgi od e39,dystanse,pierścienie,czasami jak wpadnę w koleinę to kierownica wypada mi z rąk

Cytat:
2007-09-13 23:45:25, broks pisze:
Tak to prawda,bo ja mam to samo-założyłem felgi od e39,dystanse,pierścienie,czasami jak wpadnę w koleinę to kierownica wypada mi z rąk

Witam!!! dzieki wielkie!!!

TZN ze mimo pierscieni i dystansow dalej masz czasem te turbulencje???!!! bo ja rowniez mam od e39 ale tak jak ty P i D!!!

no zrobilem co w mojej mocy kazda koncowka wachacz opony nowe felgi wszystko !!! amorki przod tyl chamulce all i powiem zer jakbyy troche lepiej mam tylko drgania podczas kolein czy np laczeniu drogi na moscie