Wskaźnik paliwa - rozbiórka deski rozdzielczej

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witajcie - przede wszystkim.
Od tygodnia jestem posiadaczem avensis z 1999 z silnikiem 1.6.
Problem mój polega na tym ze po wylaczeniu silnika wskaźnik poziomu paliwa opada do 0 a po wlaczeniu potrafi sie zaciac i nie bardzo chce sie podnosic. Moge oczywiscie popukac z lewej strony w obudowe deski i wtedy skokami lub powoli sie podnopsi ale zasadniczo jestem przeciwnikiem takich dzialan. Wydaje mi sie ze gdzies na styku obudowa - deska rozdzielcza cos blokuje wskaźnik. W związku z tym mam pytasnie - czy wyjecie deski rozdzielczej powoduje jakies dodatkowe skutki typu np. odciecie immobilisera itp.

Z góry dziekuje za wszelkie sugestie.

PS i jeszcze jedno ile moze mi palic auto z silnikiem 1.6 i klima w jezdzie tylko w korkach w miescie.

Pozdrawiam Mopsik

mam podobny problem ze wskażnikiem paliwa tylko że u mnie w carinie wskażnik się zatrzymuje w miejscu i nic go nie ruszy najpierw stał na poziomie jednej kreski a po wlaniu paliwa się poniósł i nie opada tylko dalej stoi w miejsu ,u mnie będzie problem ze wskażnikiem ale w zbiorniku i sam niewiem co to może być bo pływak chyba nie bo mimo jazdy po górkach nic go nie rusza może ktoś wie jak tą usterke usunąc wmojej vcarinie e za podpowiedzi bedę wdzięczny.

Temat stary jak nota tech.Trzeba rozebrac deche i rozpieprzyc wiertlem otwor na os wskazowki bo jest niecentryczny i dlatego haczy o csokol wskazowki.

Cytat:
2007-09-21 19:42:43, edi52 pisze:
mam podobny problem ze wskażnikiem paliwa tylko że u mnie w carinie wskażnik się zatrzymuje w miejscu i nic go nie ruszy najpierw stał na poziomie jednej kreski a po wlaniu paliwa się poniósł i nie opada tylko dalej stoi w miejsu ,u mnie będzie problem ze wskażnikiem ale w zbiorniku i sam niewiem co to może być bo pływak chyba nie bo mimo jazdy po górkach nic go nie rusza może ktoś wie jak tą usterke usunąc wmojej vcarinie e za podpowiedzi bedę wdzięczny.

wypnij kostke pod siedzeniem z tylu ,na pompie paliwa i wlacz zaplon i zobacz czy spadnie do zera

Dzieki wielkie za podpowiedzi. No wlasnie ale czy samo rozebranie deski zeby rozwiercic otwor nie spowoduje jakichs dodatkowych skutkow z immobiliserem, alarmem itp.

Przetestuje i dam znac

Pozdrawiam
Mopsik

Cytat:
2007-09-21 08:42:48, Mopsik pisze:
PS i jeszcze jedno ile moze mi palic auto z silnikiem 1.6 i klima w jezdzie tylko w korkach w miescie. Pozdrawiam Mopsik

mi wciaga 8.5l na stowke (korki, klima) autko ma 200tys przejechane wiec moze dlatego tyle (do pracy mam 4.5km wiec dziennie robie 9 wiec silnik ani sie nie zdazy zagrzac)

ps jest gdzies opisane co i gdzie odkrecic zeby zdjac licznik? ciezko jest z linka predkosciomierza w ave 1998 1.6?

Cytat:
2007-09-22 15:18:44, Mopsik pisze:
Dzieki wielkie za podpowiedzi. No wlasnie ale czy samo rozebranie deski zeby rozwiercic otwor nie spowoduje jakichs dodatkowych skutkow z immobiliserem, alarmem itp. Przetestuje i dam znac Pozdrawiam Mopsik

Nie

Cytat:
2007-09-22 15:47:04, Bartsun pisze:
mi wciaga 8.5l na stowke (korki, klima) autko ma 200tys przejechane wiec moze dlatego tyle (do pracy mam 4.5km wiec dziennie robie 9 wiec silnik ani sie nie zdazy zagrzac)

Czlowieku - radujesz oje serce,. Ja mam identyczna sytuacje - tez 9 km w dwie strony i korki i 180 tys na liczniku. No jakby tak bylo to dla mnie bomba. ale to zobacze bo dopiero wczoraj zalalem do pelna

Pozdrawiam

Mopsik

Sorki - ale jeszcze jedno i w sumie najwazniejsze

Jak zdjac deske rozdzielcza zeby nawiercic ten otwor. Z gory dziekuje za ciepliwosc i odpowiedz.

Pozdrawiam

Mopsik

W sumie to nowy na forum jestem więc witam, ale oficjalnie przywitam sie na OT jak już będe jeździł granatową Cari 1.6 92r co jak mam nadzieje w ciągu miesiąca będzie miało miejsce.

Jak chcesz to moge przysłać Ci na maila książke do Cariny E, taką kiedyś upolowałem chyba nawet na tym forum jak jeszcze linki były aktywne. Tam masz opisane mn jak wymontować zegary, może nie jest to łopatologiczne wyjaśnienie, ale zawsze coś.

Mnie niestety też czeka w przyszłości demontaż zegarów, bo moje przyszłe autko nie liczy kilometrów, aczkolwiek dokopałem sie na forum co i jak.

[ wiadomość edytowana przez: Jatko dnia 2007-09-23 21:17:33 ]

Cytat:
2007-09-23 20:38:33, Jatko pisze:
[...]Jak chcesz to moge przysłać Ci na maila książke do Cariny E, taką kiedyś upolowałem chyba nawet na tym forum jak jeszcze linki były aktywne. Tam masz opisane mn jak wymontować zegary, może nie jest to łopatologiczne wyjaśnienie, ale zawsze coś.[...]

Linki do książki są jak najbardziej aktualne
A do opisu w książce trzeba podejść z taką pewną nieśmiałością
Pozdro.

No i wszystko fajnie, ale ... ja mam avensis. Czy ta ksiazka od Cariny bedzie odpowiadala dla avensisa??

Pozdrawiam

Mopsik