MotoNews.pl

Skrzynia biegów 5 - Lada 110 // padła ?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam, od jakiegoś tygodnia słyszę dziwne dźwięki z pod maski :/ Mianowicie jak mam wciśnięte sprzęgło to wszystko jest ok ale jak je wyposzczę to słychać takie lekkie piszczenie a samochód zmienia lekko obroty ale silnik nie gaśnie. Pierw myślałem, że to coś ze sprzęgłem bowiem od jakiś 2-3 tygodni odczuwam jak by ciężej mi je się wciskało a odczucie mam takie jak by tarło coś metal o metal a przy puszczaniu tak jak by nie miało płynności... wiecie co to może być ? Ale wracając do skrzyni, odwiedziłem dwóch mechaników którzy zgodnie stwierdzili, że skrzynia poszła tzn. kończy się i jest do zrobienia, czyli łożyska itd. po czym oby dwaj odmówili tej roboty chodź bardzo ich nakłaniałem, jeden z nich robił mi już zimmeringi i uszczelek a wiec wschodnich samochodów się no boi aczkolwiek powiedział mi że skrzyni robić nie będzie bo to bardzo kosztowne i nie opłacalne przy tym samochodzie ;/ co do ceny naprawy koledze poszła skrzynia od volvo 480 ale kupił inna i tylko podmienił bowiem za jedno łożysko wołali od niego ponad 500 złotych. a mechanik wyliczył mi, że jest 6 głównych łożysk więc... ;/ nowa skrzynia kosztuje 1600 ale to przesada aby kupować nową. Tyle siana włożyłem w ten samochód i teraz mam mi stanąć - tylko płakać, a zrobiłem w nim (kosztowało mnie to wszytko razem ponad 1800 pln):

Serwo hamulcowe
Alternator
Opony przód
Szczotki do alternatora
Klocki hamulcowe przód
Sworzeń prawy
Zimmeringi na wale, górny i dolny
Akumulator
Łożyska tył
Szczęki hamulcowe tył
Uszczelka pod głowice -170 tyś km
Pasek rozrządu
Tarcze hamulcowe 2 sztuki
Cylinderki 2 sztuki
Bębny hamulcowe tył 2 sztuki
Uszczelka pod kolektor sący
Uszczelka pod kolektor wydechowy
Czujnik oleju

Ma ktoś na sprzedaż skrzynie biegów do Łady 110, 1500 cm3 V8 - 1999 ?? albo jakiś namiar na kogoś ?? Byłbym niezmiernie wdzięczny!

Pozdrawiam.

Mysle sobie ze to moze byc lozysko "wyciskowe" albo docisk szlag trafil.
Skad innad skrzynie te nie sa mocne- ale jesli masz olej w srodku(i miales wczesniej) i nie rznoles auta, to nie powinno jej dolegac duzo.
Skrzynia pasuje zdaje sie z samary.
Na kazdym biegu masz to samo ? czy tylko na luzie ?

Moim zdaniem to na pewno docisk, ale zmień dla zasady tez łożysko i tarcze. W skrzynie nie uwierzę. A skrzynia PRAWIE pasuje z samary, ale dla chcącego.....itd.

DEx

Cytat:
2007-09-19 19:03:38, mwarchalowski pisze:
Moim zdaniem to na pewno docisk, ale zmień dla zasady tez łożysko i tarcze. W skrzynie nie uwierzę. A skrzynia PRAWIE pasuje z samary, ale dla chcącego.....itd. DEx

DEx, które łożysko, o hałasie ze skrzyni mówisz, czy o tym, że mi ciężko pedał chodzi?

Krzysztof-Fleszer, jak jadę powoli i silnik jest na wolnych to również słyszę, na pewno 1,2 dalej to już nie jestem pewien bo to już hałas silnika i wiatr zagłusza więc nie mogę rozróżnić normalnej pracy silnika od silnika i tego piszczenia. Jedynka wypadała mi już od dobrych 3 miesięcy ale przyzwyczaiłem się ją przytrzymywać przy ruszaniu..., a teraz to

Pierw stawiałem na coś związanego ze sprzęgłem ale hałas jest dopiero jak puszczam sprzęgło czyli do akcji wkracza skrzynia biegów, nie ważne czy na luzie czy na biegu ale skrzynia więc myślę, że dociskowi nic do tego. Zresztą to samo powiedziało mi dwóch mechaników - skrzynia biegów.

Jest taka zasada, że jak hałasuje przy wciśniętym pedale to jest to jest zazwyczaj łożysko a jak przy wyciśniętym to właśnie docisk. A skoro tak bardzo się upierasz, że to skrzynia to co tak dokładnie miało niby się z nią stać??

DEx