| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Grzech Miłośnik FSO Polonezy dwa i pół. :) Nieporęt | 2007-08-20 17:16:06 1. Gaźnik - zwłaszcza pływak obejrzyj.
2. Ktoś chyba kombinował w instalacji elektrycznej. Nie powinno tak być. |
Robson626 fiat 125p Kudowa Zdrój | 2007-09-18 16:37:18 Ja miałem tak w Kredensie...wcześniej mechanik wsadzał mi nowy zapłon i od tej pory tak miałem...u mnie było tak że jak ruszyłem zapłonem w przód i tył to odpalał normalnie i chodził przyzwojcie, więc moze ty spróbuj ruszyć zapłonem w którąś strone może ci odpali...mi odpalił i chodzi do teraz... |
marcij Miłośnik FSO Polonez 1.4 GLI Tarnow | 2007-09-18 17:45:24 Nie przesadzaj znowu z ta szkodliwosiac gazu dla silnika. Gaz niszczy silnik tylko tym ktorzy go nie maja , wiec jak masz to jezdzij spokojnie, dbaj tylko o ukl. zaplonowy. Jazda na codzien polonezem na benzynie jest strasznie droga.
A co do swiatel przeciwmglowych tylnych to w niektorych samochodach tak jest. Nie wiem dlaczego , ale w oplu mialem tak samo. |
OLI_F50 Miłośnik FSO F50 Polonez Środa Wlkp./ Konin | 2007-09-18 18:39:30 Jeśli silnik na benzynie pracuje ciężko a wcześniej pracował dobrze na gazie, to musisz niestety przeczyścić gaźnik i prawdopodobnie wymienić pływak, gdyż często ulega on przetarciu i wypełnia się paliwec, co skutkuje tym że silnik się poprostu zalewa.... Sam gaźnik mógł się nawet zapchać jakimś syfem, przedmuchaj wszystkie kanały i kanaliki paliwowe itd.
Co do świateł p-mgielnych to jest to prawidłowa reakcja na załączenie świateł drogowych (długich), gdyż jeśli włączasz długie to znaczy że widoczność się poprawiła i nie są juz potrzebne światła p-mgłowe. Tak powinno być również z przednimi halogenami, ale nie jest i nie wiem dlaczego ... Gdy mój ojciec założył halogeny do maluszka ponad 20 lat temu (na szczęście miał alternator ), to właśnie podczas włączenia długich świateł, halogeny gasły.... Tak prawidłowo powinno być.... Nie dziw się więc że tak masz, bo to jest oznaka że instalację elektryczną masz podłączoną prawidłowo i zgodnie z obowiązującymi przepisami (ówcześnie). |
OLO Miłośnik FSO ![]() 105L/125/125k/126S/1 ... Wawa | 2007-09-18 22:56:42 Z p.mgielnymi to normalne . Starsze borki miały montowany przekaźnik zwierno rozwierny który pozwalał na zadziałanie tylnych p.mg. wyłączenie ze światłami mijania i halogenami (przednimi p.mg.)
Oli jeśli piszesz o halogenach przód to one mają się zapalać z pozycyjnymi a nie mijania. [ wiadomość edytowana przez: OLO dnia 2007-09-18 23:00:56 ] |
OLI_F50 Miłośnik FSO F50 Polonez Środa Wlkp./ Konin | 2007-09-19 21:28:56 OLO, zgoda co do tych halogenów, ale w nocy we mgle raczej nie pojedziesz na pozycyjnych z halogenami... Zauważyłem w kilku samochodach, że przy włączeniu świateł mijania (wg. przepisów o ruchu drogowym hal. p-mgielne można używać jak same z pozycyjnymi lub ze światłami mijania) a następnie po przełączeniu na długie światła halogenowe gasły... Stwierdzam po prostu co widziałem i sam doświadczyłem... Osobiście wolę jednak gdy halogeny nie gasną przy włączeniu długich.... |
marcij Miłośnik FSO Polonez 1.4 GLI Tarnow | 2007-09-19 22:56:48 Ja czesto jadac w nocy po wlaczeniu dlugich pomagam sobie halogenami p.mglowymi. Lepiej widac to co jest blikso i na poboczu. Mam zamiar nawet zmostkowac sobie przez jakis wylacznik te przekazniki , zeby dzialo sie to samo.
Ale to tak w ramach off-topu |