[Accent95] Rozrusznik nie kreci silnika tylko sam sie kreci.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam

Ostatnio nasilil mi sie problem :
rozrusznik nie kreci silnika tylko sam sie kreci. Brzmi to tak bzzzzzzzzzuuuuuu. Slychać wyraźnie że się kręci ale nie przekłada to sie uruchomienie. Moze nawet sie zakrecić i przekladać moment na silik ale po chwili sam się kręci tylko już.
Czasem to pare razy wystąpiło w miesiącu ale teraz prawie co rusz od
(dziś)

moje pytanie:
1.czy tego przyczyną moze być - niedokręcenie rozrusznika odpowiednie.

2.Jakies "sprzeglo" "czujnik" rozrusznika ktore jest uszkodzone i traktuje rozrusznik jakby wtedy silnik pracował itp. - o ile takie coś jest.

3.Zębatka się wytarła, zużyła?
Rozrusznik czyscilem z znajomym elektrykiem widzialem ze zebatka prawie perfekt. Moze to coś innego? Moze jakaś inna zebatka np ta ktorej rozrusznik oddaje moc (kolo zamachowe)itp. lub cos wenątrz niego sie poluzowało?? nie mam pojecia.

4.Praca Bendix a?

5. Moze kolo zamachowe - ostatnio mialem wymieniane sprzeglo jak pisałem w innym poscie, mysle gdybybylo zuzyte powiedzieliby mi o tym. Moze coś źle zamontowali?? ale mam nadzieje ze to nie to.

Jakbyktos mial jakaś sugestię prosze smialo pisać.
Az boje sie do mechaników jechać bo jak wlasciciel nie wie co jest to pół autka mozna rozebrać. A pojechać moge w poniedziałek dopiero.
Za wszystkie opinie Thanx.

moze jest uszkodzony bendiks albo cefk .i nie wyrzuca bendiksa

Już kupiłem rozrusznik, mam nadzieje ze to jest bendix...

Ile zapłaciłes za rozrusznik i naprawe?

Za rozrusznik dalem 100 zł, nowy ale narazie go nie otrzymałem - nie wiem co jest grane, wzielem za pobraniem - koles milczy... mial juz dawno wyslać. wymiana rozrusznika powinna kosztować około 30 zł bo to proste - jak masz kanał zrób to sam.

mi sie nie zepsuł jeszcze, tak pytam z ciekawości bo kupiłem pare dni temu Hyundaia Accent z 95 roku 1,5 GLS i zbieram info co sie psuje, ile co kosztuje, na co zwrócić uwage nabardziej w tym samochodzie
Także jak masz jakies porady to może byś sie podzielił wiedzą pozdrawiam!

to na pewno bendiks.miałem tak kiedyś w kaszlaku.coraz częściej tak robił i w końcu tylko gwizdał a nie kręcił i kupiłem ten bendiks i wymieniłem i problem zniknął.a co ciekawet w kadecie teraz mam też czasem takie objawy ale tylko kiedy jest wilgotno na dworze (jesień-wiosna) bo latem ani razu mi tak nie robił.

Samo sie nasila jak jest wilgotno - tak samo mi