Ava 2.0td vs d4d

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam,
planuję kupić avensisa I. przejrzalem forum ale mam kilka pytań:
1. szukam informacji, jakichś danych producenta o silnikach montowanych w tym modelu (głównie interesuje mnie spalanie)
2. jakie są zewnętrzne różnice pomiędzy wczesną wersją a poźniejszą? znaczek na grillu to nowsza, na masce to starsza - czy to 100% zasada? w ogłoszeniach widywałem oferty d4d z roku 2000 - chyba były od 2001 robione.
3. róznice z punktu widzenia użytkownika - z tego co czytałem to silniki ze starszej wersji mają średnie spalanie ok 6,5l, zaś nowszej (d4d) ok 6l na 100km. wersje d4d są też bardziej napchane elektroniką - może jakieś opinie? jak z "czułością" na tankowany olej napędowy? obawiam się czy d4d nie będzie tu kapryśny - myśle o tankowaniu w zwykłych stacjach - powinienem się czegoś obawiać?

będę wdzięczny za wszelkei opinie.

W MOJEJ AVE 2,0TD w mieście spalam 6,5 (zakorkowany Wrocław) nie jeżdżąc jakoś strasznie oszczędnie, na trasie np do Chorwacji w 5 osób i pełnym ciężkim bagażnikiem średnio wyszło 5,3 (z czego autostradami, a jest ich na około 60% trasy grzaliśmy 130-140km/h). Na kiepskiej ropie jedzie kiepsko, czuje się wyraźnei gorsze osiągi, niechętnie wchodzenie na obroty etc.

w D4D właśnie w okolicach 2001 roku montowali jakąś felerną serię wtrysków, które siadały przy kiepskim paliwie...

więc kupno z tego rocznika jest loterią - były wymienione na gwarancji, albo nie...

u nas padły po 70kkm

wymienione na gwarancji zrobiły następne 200kkm bez problemów

btw, zapomniałbym o tanich stacjach, i o kiepskich też - szkoda silnika, żeby zaoszczędzić 5gr na litrze paliwa...

pzdr