Lampki do czytania z tyłu

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
zastanawiam sie co by tu zrobic niskim nakładem sił i srodków zeby ta lampka z tyłu sie zapalała podczas otwierania drzwi a tyłu?
Oświetlenie by było wykorzystane( dzien coraz krótrzy)
Moze to głupie pytanie ale naprawde jak mam cos dłubac przy kabelkach to wole w tym czasie silnik młotkiem i srubokretem rozkręcic(autentycznie robiłem kiedys wymiane uszczelek pod głowicą w ciagniku za pomoca jednego klucza, śrubokręta i młotka )

Cytat:
2007-10-03 21:06:00, pawel12356 pisze:
Witam zastanawiam sie co by tu zrobic niskim nakładem sił i srodków zeby ta lampka z tyłu sie zapalała podczas otwierania drzwi a tyłu?

Połączyć kablem z tą z przodu. Kilkanaście/kilkadziesiąt min. roboty. Dla estetów można jeszcze diodę prostowniczą wpakować, wtedy ręczne włączenie lampki z przodu nie spowoduje włączenia lampek z tyłu. Było już przerabiane kiedyś.

fajnie- rzeczywiscie proste gupi jestem ze na to nie wpadłem
kabelek rozumiem pod plastikami w kabinie i nie kombinowac z włącznikami w progu?

Cytat:
2007-10-03 21:24:36, pawel12356 pisze:
kabelek rozumiem pod plastikami w kabinie i nie kombinowac z włącznikami w progu?

Tylko i wyłącznie. Odkręcasz lampkę, daszki, uchwyty, łączysz (3x sprawdź czy z dobrym biegunem) i bez większych problemów upychasz pod podsufitką.

Aha jeszcze jedna kwestia jesli mozna- po tym zabiegu lampki mozna nadal włączyc recznie z tyłu(naciskajac tak jak zwykle?)

Cytat:
2007-10-03 21:34:15, pawel12356 pisze:
Aha jeszcze jedna kwestia jesli mozna- po tym zabiegu lampki mozna nadal włączyc recznie z tyłu(naciskajac tak jak zwykle?)

Ciut źle Ci napisałem. Efekt w najprostszej konfiguracji jest taki, że włączenie lampki z tyłu powoduje włączenie wszystkich lampek. Wyjściem z sytuacji jest montaż przed lampkami tylnymi diód prostowniczych na 12V - oczywiście w "odpowiednią stronę".

rozwiązania najprostrze sa najlepsze
jutro bede dłubał