Carina przed i po liftingu - jakie różnice ??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Wiem, że temat pewnie wałkowany od dawna, ale nie doszukałem się interesujących mnie informacji, a jest okazja do zebrania tego do kupy.

Na stronce http://www.toyotaclub.hg.pl/ info na ten temat jest takie :

Cytat:

modyfikacje zawieszenia , karoseria o strukturze zapewniającej większe bezpieczeństwo, zmiany w wyglądzie zewnętrznym (tylne reflektory, osłona chłodnicy, itp).

no i oczywiście sprawa silnika - wiadomo, pojawił sie LB

Głównie w tym momencie interesują mnie zmiany w wyglądzie zewnętrznym, mianowicie co oprócz

przeniesionego znaczka
atrapy grila
tylnich świateł

zostało zmienione, czy jakiemuś Kitajcowi nie omsknęła się ręka przy projektowaniu i teraz chcąc zamontować trzwi od cari 97r do 92 będe miał szczeline na grubość pięści.

Prosze więc o wypowiedzi które części/elementy są identyczne, a których spewnością użyć między modelami nie można

z wyglądu to rzuciło mi się w oczy jeszcze to, że naklejka "16 valve" na tylniej szybie jest bardziej przesunięta na prawo
(przynajmniej w liftbacku)

a LB były też przed liftem

silniki LB były od roku 1992 w Carinach , były jeszcze w ich poprzedniczkach Carinach II

co do zmian to instalacja elektryczna sie rózni choć tez w wielu przypadkach jest taka sama jak w modelah przed liftem

wsumie w wersji liftingowej uległa zmianie tapicerka na drzwiach ( moim zdaniem na brzydszą poniewaz nie ma juz podłokietników wybietych) , airbag elektroniczny , tylna lampy , grill z przodu... wsumie wiecej nic nie kojarze a wiec pewnie wielkich zmian nie było

co do blacharki wszystko pasuje , auta sie nie wydłuzyły ani nie skróciły

aha no i wersjach po liftingu standardowo montowany był trzeci stop za szybą

wszystkie elementy z roczników 97 i tych wczesniejszych są zamienne łacznie z grillami i lampami z tyłu a wiec nie ma problemu z tym ze coś pasowac nie bedzie

Cytat:
wsumie w wersji liftingowej uległa zmianie tapicerka na drzwiach ( moim zdaniem na brzydszą poniewaz nie ma juz podłokietników wybietych)

ty się zgadzam, widziałem ostatnio to się zdziwiłem, a do tego jakiś dziwny wzór

Cytat:
wszystkie elementy z roczników 97 i tych wczesniejszych są zamienne

Cieszy mnie to niezmiernie, ponieważ szykuje sie do usprawnienia paru rzeczy w cari, a jedną z nich jest połamana osłonka panelu sterowania szybami (nieumiejętne dobieranie sie do drzwi w celu naprawy linki mechanizmu szyb przez pseudo fachowców, na szczeście udanej) , widizałem kiedyś na allegro za ok 40zł, za 80 - 90 można kupic cały panel, a ostatnio widziałęm drzwi za 200 z tapicerką, całą elektryką, szybą i lusterkiem, jedyną ich "wadą" to to że są zielone i tak sie zastanawiałem czy by ich nie kupić.

Liste mam długą, ale najważniejsza jest Carina (ew. coś innego) jaką musze wyszukać dla ojca, by móc sie cieszyć swoją