Problem z nawiewem w Pony

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.Mam problem z regulacją nawiewu w Pony - po prostu przestała działać.Całę szczęście ,ze została w pozycji nawiewu na szybę, pokrętło chodzi normalnie , ale w każdej pozycji tylko nawiew na szybkę.Brak też odcięcia powietrza z zewnątrz.Jaka może być tego przyczyna i od czego zacząć?Dodam tylko ,ze problem pojawił się nagle ,po wizycie w warsztacie (zmiana przewodu hamulcowego ).Zdejmowałem konsolę środkową liczyłem że jakiś kabelek się odłączył , ale wszystko wygląda ok.( na oko Może ktoś już coś takiego przerabiał? Nie jest to zbyt uciążliwe , ale jednak ...jak dojść do tego sterowania ? czy to mieści się gdzieś obok wiatraka pod schowkiem ? czy może jest jakiś przekaźnik od tego i gdzie się mieści ?nawet nie wiem na jaiej to zasadzie działa, ale bym spróbował naprawić.Będę wdzięczny za rady .Pozdrawiam

Mechanik, który zmieniał Ci przewód prawdopodobnie przez pomyłkę rozłączył główny przewód podciśnieniowy, który znajduje się z tyłu gaźnika. To jest takie złącze w kształcie litery T. Jedna końcówka podaje podciśnienie z kolektora ssącego, druga odprowadza część do zasobnika (takiej dużej czarnej puszki plastikowej) umożliwia to sterowanie nawiewem przez jakiś czas po wyłączeniu silnika. Zasobnik ten mieści się obok skrzyni biegów przy ściance działowej (silnik|wnętrze), trzecia końcówka odprowadza podciśnienie do sterownika nawiewu we wnętrzu (do tego pokrętła). Sprawdź to potrójne złącze najpierw przy gaźniku. Potem po kolei od tego złącza sprawdzaj każdą nitkę. Ale z tego co mówisz to najprawdopodobniej w tym miejscu zostało rozłączone.

Pozdrawiam, Andrzej

Dzięki Andrzej serdeczne! zaoszczędziłeś mi dużo pracy.Rzeczywiście , miałeś racje - rozłączony był tylko przewód na tej złączce w ksztalcie literki T za gaźnikiem.Jeszcze raz dziękuje za pomoc i szczegółowe objaśnienie, pozdrawiam

Nie ma sprawy. Pozdrawiam.

ja mam troszek inny problem z nawiewem, dziala mi sterowanie nawiewem ale jakos bardzo wolno, natomiast niedziala mi odciecie powietrza z zewnatrz, co moze byc tego problemem podejzewam jakas nieszczelnosc w ukladzie podcisnieniowym

W tym przypadku podejrzewam, że masz gdzieś bardzo małą nieszczelność, która umożliwia działanie całego układu jednak z pewnym opóźnieniem, ponieważ musi przelecieć więcej powietrza do napędzania siłowników. Nieszczelność ta może występować również na tym połączeniu w kształcie litery T. Jednak tutaj nie mam pewności. Trzeba każde złącze posprawdzać.

U mnie np. całe sterowanie działa poprawnie i szybko lecz układ cyrkulacji powietrza czasami się nie otwiera i pozostaje w pozycji jakby guzik był wciśnięty. Ale nie wnikam w to. Ważne że działa

Cytat:
2006-11-09 21:04:17, akurnik pisze:
U mnie np. całe sterowanie działa poprawnie i szybko lecz układ cyrkulacji powietrza czasami się nie otwiera i pozostaje w pozycji jakby guzik był wciśnięty. Ale nie wnikam w to. Ważne że działa

Witam
U mnie jest tak sam, zdarza sie że jeśli włączę ten przycisk i po pewnym czasie go wyłaczę on nadal pozostaje nie rozłączony chociasz przycisk jest w pozycji rozłączonej. Nieraz jest to uciążliwe bo wtedy parują wszystkie szybki. I dlatego staram się go nie ruszać.

Dokładnie. To jest albo bardzo mała nieszczelność na przewodzie (kolor biały) w co wątpię, albo siłownik otwierania tej klapki się wyrobił i gdzieś przepuszcza. U mnie szyby parowały przez prawie ROK!!! Guzik cyrkulacji był wyłączony to nie brałem w ogóle tego pod uwagę. A tu proszę takie buty. Od tamtej pory tego nie ruszam.

ja w swoim Ponym nie mam ogrzewania na nogi... dziś zajrzałem pod deskę i okazało sie ze pękł element, który łączy cięgło (2) z nagrzewnica (1)... pękło przy samej nagrzewnicy, nie wiem czy da sie to wymienić czy nie? zrobiłem zdjęcie jak to wygląda, ale tam jest ciasno no i wiadomo jak jest z fotkami z telefonu
narazie jest rozwiązanie zastępcze czyli ustawiłem ogrzewanie na nogi włączone na cały czas. tylko zastanawiam się czy nie pogorszy sie nadmuch na szybę? aha i jeszcze jedno, kiedy działa ogrzewanie na tył? tzn chodzi mi o te rurki pod siedzeniem kierowcy.

Ogrzewanie na nogi z tyłu działa wtedy co i z przodu tak mi się wydaje ale nie sprawdzałem.

Tak jestem pewien, ogrzewanie tylnych nóg i przednich działają razem

[ wiadomość edytowana przez: krzych100 dnia 2007-10-03 20:23:21 ]