Silnik skacze przy ruszaniu

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Od pewnego czasu obserwuje w swojej Samarce niepokojace zachowanie: przy ruszaniu z jedynki mam wrazenie ze caly silnik (i samochod) mi sie trzesie. Czasem, jak bardzo powoli i delikatnie puszczam pedal sprzegla to rusza plynnie, ale niestety nie czesto mi sie to udaje...
Czy ktos wie jaka jest przyczyna tego stanu rzeczy i jak to naprawic?

Witam
Objaw śwaidczy o tym że masz uszkodzoną poduszkę pod silnikiem albo skrzynia biegów, ale koledzy od Samar z pewnoscią wypowiedza się precyzyjniej

mam to samo w mojej 2107 i chyba to poducha bo jak sie lekko lub płynnie rusza to nic sie nie dzieje mysle sobie ze moze by wymienic na te z niwy?? one chyba mocniejsze sa nie??

A mi to wygląda na sprzęgło - tarcza albo docisk

Witam
Arsen, zalezy jak trafisz, czasem wytrzmują całe lata, a czesem diabli biorą po krótkim przebiegu, loteria

Miałem podobne objawy w 110, to raczej na pewno są poduchy pod silnikiem, najpierw spróbuj je dokręcić niezależnie od tego, co mówi mechanik. Podejrzewam, że to przez te nasze Wrocławskie drogi implikują takie historie.

Witam
Powiem tak, po zastanowieniu, może być tez tak jak napisał Andrzej, ale zacznij od poduszek, łatwiej sprawdzić i ew. łatwiej i taniej wymienić niz sprzegło.

Widze, ze w Waszych opiniach pojawiaja sie 2 przyczyny takiego dzialania mojej Samarki. Niestety musze powiedziec, ze obydwie sa bardzo prawdopodobne
Sprzeglo jest juz na wykonczeniu - chwyta pod sam koniec i przejechalo ok 80 tys km, a slyszalem, ze po takim przebiegu w Samarach kwalifikuje sie do wymiany...
Poduchy chyba tez nie byly robione od dawna. Musze to ogladnac.

do "mwarchalowski":
faktem jest ze we Wrocku jezdze po najgorszych ulicach bo tak mi sie ukladaja przejazdy (Teczowa, Zaporowska a i czasem Karmelkowa!) wiec wszystko jest mozliwe horror

Miałem to samo 2 miesiące temu. Identycznie. Poduszki sprawdziłem i ze smutkiem stwierdziłem że to nie to. No to wymieniłem sprzęgło. Okazało się że docisk był już zryty a tarcza jechała po tych głębszych nitach

Mój samochód nie jeździ po lepszych, bo prędkość 80 km/h po Borowskiej, czy Powstańców śląskich to istny poligon dla auta, no i jak pomyśle to nie dziwie się, czemu sprężyny z tyłu siadają.

Cytat:
faktem jest ze we Wrocku jezdze po najgorszych ulicach bo tak mi sie ukladaja przejazdy (Teczowa, Zaporowska a i czasem Karmelkowa!) wiec wszystko jest mozliwe horror

Cytat:
Witam
Arsen, zalezy jak trafisz, czasem wytrzmują całe lata, a czesem diabli biorą po krótkim przebiegu, loteria

no ale chyba z załozenia jest tak ze tak sa sztywniejsze poduchy nie?? bo tam wieksze silniki i do czego innego autko przystosowane

u mnie tez tak telepało i okazało się ze to poduszki też było podejrzenie że to sprzęgło, przy okazji poszukiwań telepania zostały wymienione amortyzatory heh a teraz coś tajemniczo stuka znaczy od czasu do czasu ładzia wydaje tajemniczy metaliczny dźwięk

U mnie w siódemce też występowały podobne objawy,ale od czasu wymiany sprzęgła i krzyżaka tylnego mostu ustąpiły(co nie znaczy,że ich wcale nie ma-zdarzają się rzadziej)

Tak wiec czeka mnie niechybnie wizyta u mechanika...
Powiedzcie mi Panowie ile kosztuje wymiana poduch i sprzegla w Samarze - musze wiedziec jaka mam negocjowac cene u mechanika!

Cytat:
2004-12-29 21:33:16, mwarchalowski pisze:
Miałem podobne objawy w 110, to raczej na pewno są poduchy pod silnikiem, najpierw spróbuj je dokręcić niezależnie od tego, co mówi mechanik. Podejrzewam, że to przez te nasze Wrocławskie drogi implikują takie historie.

do mwarchalowski:
Jak mniemam, musisz ze swoja Lada tez czasami odwiedzac mechanika. Moze znasz jakiegos fachowca od Lad we Wrocku?

poduszki do samarki przednie okolo 30 zl w sklepiku w ktorym sie zaopatruje, trzeci na ktorej wisi skrzynia jest z tego co wiem drozsza, ile nie wiem.

w sumie masz 3 poduchy, dwie z przodu, jedna z tylu skrzyni biegow

Pozdr....

Z przykrością stwierdzam, że mechanicy więcej wyrządzili w tym samochodzie strat niż pożytku, stanowczo odradzam były serwis na Ślężnej (drogo i niechlujnie). Osobiście korzystam z warsztatu po sąsiedzku na Brzoskwiniowej i jak na razie nie mogę narzekać, ale polecam skonsultować sprawę warsztatów z „Rogackiem”.

Cytat:
2004-12-30 22:50:59, dcnt pisze:
poduszki do samarki przednie okolo 30 zl w sklepiku w ktorym sie zaopatruje, trzeci na ktorej wisi skrzynia jest z tego co wiem drozsza, ile nie wiem. w sumie masz 3 poduchy, dwie z przodu, jedna z tylu skrzyni biegow Pozdr....

Dzieki dcnt za info
Jeszcze jak bys mi powiedzial ile moze kosztowac wymiana poduch u mechanika (mniej wiecej oczywiscie) to by bylo super...

Cytat:
2004-12-30 23:38:05, mwarchalowski pisze:
Z przykrością stwierdzam, że mechanicy więcej wyrządzili w tym samochodzie strat niż pożytku, stanowczo odradzam były serwis na Ślężnej (drogo i niechlujnie). Osobiście korzystam z warsztatu po sąsiedzku na Brzoskwiniowej i jak na razie nie mogę narzekać, ale polecam skonsultować sprawę warsztatów z „Rogackiem”.

Kiedys na Sleznej probowalem cos zrobic z autkiem, ale na szczescie "poslali mnie na drzewo" bo nie mieli czasu...
Raz na jakis czas korzystam z uslug mechanika w starym centrum Daewoo na Powstancow Sl (p. Budny), ktory dlugie lata robil Lady, ale facet nie jest z Wrocka i jest troche problem z tempem napraw u niego...
Dzieki za namiar na konsultacje sprobuje go jakos namierzyc.

niedlugo sie dowiem, mam jedna do zmiany , ale to nic pewnego, mam zamiar sam wymienic Z pierwszych ogledzin wynika ze nie powinno byc to strasznie skomplikowane.

Pozdr...

Cytat:
2004-12-30 23:51:58, dcnt pisze:
niedlugo sie dowiem, mam jedna do zmiany , ale to nic pewnego, mam zamiar sam wymienic Z pierwszych ogledzin wynika ze nie powinno byc to strasznie skomplikowane. Pozdr...

No to powodzenia... Ja niestety nie posiadam zbyt duzej wiedzy pozwalajacej mi samemu robic takie rzeczy z autkiem wiec musze polegac na mechanikach...
Pozdroovka.